Primarii din Valea Jiului vor ca noua strategie să fie cât mai aproape de realitățile zonei

               Municipiul Lupeni a găzduit în luna septembrie a.c., un prim eveniment unic, care să contribuie la dezvoltarea Văii Jiului. A fost un prim pas privind elaborarea unei noi strategii de dezvoltare. Primarilor, mediului de afaceri și reprezentanților organizațiilor neguvernamentale fiindu-le prezentat un raport de tranziție care  indentifică multe oportunități viabile  pentru dezvoltarea de noi sectoare de activitate economică în zonă, pe măsură ce sectorul minier dispare treptat, lăsând în urmă un imens patrimoniu cultural, social și arhitectural.

Valea Jiului nu trebuie să rămână în urma nimănui, a unui oraș sau a unei comune, a unor comunități din România, sau mai mult din Uniunea Europeană, deoarece merităm să fim respectați de toți factorii decizionali din țara noastră și nu numai. Randamentul trebuie să fie unul bun după fiecare întâlnire. Ne întâlnim pentru că ne dorim ca, comunitățile să iasă în evidență, Valea Jiului ne interesează și trebuie să găsim cele mai bune soluții. Pentru că ele există, le găsim cu ajutorul experților care sunt aici, lângă noi. Scopul nostru este de  a obține  fondurile  europene  pentru dezvoltare, și le vom obține, pentru că avem această promisiune de la Guvern, dar noi trebuie să mergem acolo foarte bine pregătiți și uniți. Acesta este lucrul pe care noi ni-l dorim ca să ne atingem toate punctele importante ale fiecărei comunități și, în mod deosebit, pentru toată Valea Jiului”, spunea primarul Lucian Resmeriță colegilor și invitaților la dezbatere,  la Lupeni.

Dezbaterile reuniunii pentru lansarea proiectului privind elaborarea Strategiei de Dezvoltare Economică și Socială a Văii Jiului  și finanțat de Comisia Europeană, au avut loc marți, 10 decembrie 2019 la București, la sediul Ministerului Fondurilor Europene, în prezența ministrului Marcel Boloș, a reprezentanților companiei de consultanță PriceWaterhouseCouper (PWC) care a fost angajată pentru întocmirea ”Strategiei pentru tranziția de la cărbune în Valea Jiului”, precum și a primarilor din localitățile Văii Jiului și a președintelui Consiliului Județean Hunedoara.

Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani a susținut că noua Strategie pentru Valea Jiului trebuie să țină cont, în primul rând, de realitățile momentului și de nevoile reale ale fiecărei comunități locale din regiune, punct de vedere însușit, de altfel, de toți primarii Văii Jiului. Rugămintea noastră ar fi, pentru că cel puțin eu, dar și colegii mei primari din Valea Jiului am asistat de-a lungul ultimilor 20 de ani la o serie întreagă de strategii elaborate pentru Valea Jiului, strategii care au rămas undeva prin sertare, fie la București, fie prin altă parte și ne dorim foarte mult ca această strategie ce urmează să fie o strategie cât mai aproape de realitățile din Valea Jiului și cât mai posibil de pus în practică în perioada următoare. Am avea rugămintea ca această strategie sau aceste posibile proiecte să le discutați și cu noi, cu autoritatea publică locală, pentru că dacă va fi un nou document care să fie făcut din birou, nepliat pe realitățile de acum, ci pliat doar pe niște statistici mai vechi de 5-6-10 ani, atunci scopul nu va fi atins. Noi, cei din Valea Jiului ne dorim să reușim în acest proiect. Ar fi un proiect pilot de tranziție și de transformare a unei zone monoindustriale din România și am fi prima și am putea fi un exemplu de bune practici”, a afirmat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Participanții au discutat despre provocările viitoare și despre rezultatele acestui proiect, ale cărui rezultate vor fi creionarea unei strategii pentru tranziția de la cărbune în Valea Jiului, a unui plan de acțiune pentru implementarea strategiei, propuneri pentru sistemul de guvernanță al strategiei și elaborarea unui portofoliu de 10 proiecte. Strategia elaborată va fi utilizată pentru a sta la baza finanțărilor în Valea Jiului, în perioada de programare 2021-2027, în baza unui Instrument Teritorial Integrat.

Ioan Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a punctat importanța deosebită a acestui proiect pentru reușita reconversiei economice și sociale a zonei, subliniind necesitatea implicării partenerilor sociali și a autorităților locale în realizarea documentului.

Consultantul selectat pentru elaborarea strategiei este PricewaterhouseCoopers România.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: