Orice lăcaş de cult ortodox poartă numele unui praznic împărătesc, ori ale unor sfinţi. Aceasta înseamnă că respectivele biserici sunt aşezate sub patronajul acestor sfinţi, purtându-le numele.
Chiar de la începuturile creştinismului, credincioşii au înconjurat cu dragoste, veneraţie şi respect pe eroii credinţei, adică pe sfinţii lor.
Din istoria vieţii şi activităţii Bisericii creştine ştim că, în primele veacuri, când crestinişmul apărea ca o religie nouă în Imperiul Roman, s-au înregistrat cel mai mare număr de sfinţi. De Sfântul Mucenic Gheorghe, comunitatea din Valea de Brazi şi-a sărbătorit cu smerenie hramul lăcaşului de cult, care-i ocroteşte şi-I apără de rele.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este reprezentat în iconografia ortodoxă, călare pe un cal şi străpungând cu suliţa un balaur, a rămas peste veacuri model de curaj în lupta cu diavolul.
A fost ocrotitorul Armatei lui Ştefan cel Mare, icoana sa fiind pictată sau cusută pe steagurile de luptă ale domnitorului Moldovei.
Un astfel de exemplu este Steagul Sfântului Ştefan cel Mare, unul dintre cele mai valoroase obiecte istorice şi liturgice păstrate până în zilele noastre.
Acesta îl înfăţişează, pe o parte, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul soldaţilor şi al armatei, şezând pe un tron domnesc şi având la picioare un balaur cu trei capete. Deasupra, se află doi îngeri ai Domnului, care ţin în mâini o sabie şi o coroană, încununându-l, astfel, pe sfânt cu o cunună mucenicească veşnică.
Ridicată în perioada 1936-1941, într-o perioadă profund afectată de criza economică, pe epitaful ctitorilor bisericii stă scris „cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului şi cu săvârşirea Fiului Sfânt, ziditu-sa din temelie această sfântă biserică cu hramul Sfântului Mucenic Gheorghe din Parohia ortodoxă română Uricani în anul 1937 cu osârdia bunilor credincioşi, sfinţindu-se în data de 29 mai 1941 de către P.S. Ioan Bălan, episcopul Lugojului”.
Între anii 1972-1973 prin contribuţia credincioşilor în frunte cu preotul paroh Iconom Lucian Bociat şi membrii consiliului parohial, s-a executat de către pictorul Ion Găvan din Novaci şi pictura în frescă stil bizantin tradiţional românesc.
A slujit peste 40 de ani parohia şi biserica, părintele Dumitru Băloi, devenit între timp, pensionar, câţiva ani părintele Daniel Gărgan iar acum, biserica este păstorită cu mult drag, de preotul Florin Olariu.
Biserica a trecut și printr-un amplu proces de renovare în ultimii ani, datorită implicării enoriașilor și administrației locale.
Momârlanii din Valea de Brazi sunt încă păstrători ai tradiţiilor, iar evenimentul prilejuit de hramul bisericii s-a încheiat cu o agapă frățească la care au participat un sobor de preoți, laolaltă localnici și alți invitați veniți de pe întregul areal al Văii Jiului.
Angella Dumitrașcu