Archive for septembrie 2013

Uricănenii cu banii iar spaniolul cu know-how

          Se pregăteşte încă un tun marca Buhăescu?

buhaescu    După ce a vândut podul de cale ferată de la Valea de Brazi la un sfert din valoarea reală şi a girat tăierea podului de la Valomir fără nici un fel de autorizaţie, primarul Uricaniului, întors recent dintr-unul din desele sale concedii, a băgat pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local un proiect în care primăria se obligă la investiţii de câteva zeci de miliarde, primind în schimb pielea ursului din pădure. Denumit “Acord de cooperare” înţelegerea dintre primărie şi SC Perla Retezatului SRL a fost promovată de primarul Dănuţ Buhăescu “ca urmare a cererii domnului Bernardino Clemente Viedma, în calitate de administrator al SC Perla Retezatului SRL, prin care solicită o colaborare cu Consiliul Local pentru promovarea ape minerale plate ce urmează a fi extrase de la Câmpu lui Neag”. Se zice că introducerea acestui proiect ar fi în directă legătură cu concediul petrecut de familia Buhăescu la Rimini, împreună cu familia viceprimarului Braia şi cu alţi apropiaţi. Dezminţim cu tărie aceste zvonuri, introducerea acestui proiect la o săptămână de la întoarcerea familiei primarului, a viceprimaului şi a celor care i-au însoţit la Rimini fiind cu siguranţă o coincidenţă şi nu „pinca” despre care se zvoneştă că se dă în acemenea cazuri. Read more

Comisie specială, în vizită la Roşia Montană

mineri rosia montana            Treisprezece din cei 19 parlamentari ai Comisiei  speciale pentru Roşia Montană au fost miercuri în zonă.  Aceştia au fost primiţi de aproximativ 300 de localnici şi mineri din Roşia Montană care susţin investiţia.

Vicepreşedintele comisiei, senatorul PPDD de Valea Jiului, Haralambie Vochiţoiu, a declarat că vizita a fost una foarte bună, parlamentarii aflând amănunte tehnice şi văzând la faţa locului ce înseamnă Roşia Montană.

„A fost o vizită interesantă pentru că am văzut la faţa locului lucrurile, am primit amănunte tehnice, am ascultat păreri pro şi contra. Această vizită de lucru ne va ajuta foarte mult în luarea unei decizii, în întocmirea raportului. Va trebui să analizăm scenariile de risc, avantajele, dezavantajele. Este o lucrare importantă pentru ţară, pentru zonă şi va trebui să luăm o hotărâre în favoarea românilor şi a României”, a declarat Haralambie Vochiţoiu.

Potrivit sursei citate, nu ar mai fi nevoie de încă o deplasare a membrilor comisiei la Roşia Montană.(M.M.)

Femeile social-democrate au o nouă lideră

            Munca în echipă – cea mai bună strategie de succes

sedinta psd femei     Sâmbătă, la Deva, a avut loc Conferinţa Organizaţiei Judeţene de Femei PSD Hunedoara, dedicată alegerilor pentru noua conducere. După o adunare tensionată, votul hunedorencelor din PSD s-a dus, majoritar, către deputatul Natalia Intotero.

Schimbarea Lilianei Tolaş era iminentă, voci din rândul femeilor spunând că nu a avut activitate pe măsura funcţiei avute. Conferinţa judeţeană a fost condusă de vicepreşedinta OFSD Doina Pană care a fost secondată de cei doi lideri notabili, deputaţii Laurenţiu Nistor şi Cristian Resmeriţă. Chiar dacă se anticipa victoria deputatei Natalia Intotero, înfrangerea contracandidatei a fost una de răsunet, din cele 344 de delegate, 277 voturi mergând către Natalia Intotero.  Read more

Contract de lucrări finalizat de Apa Serv

                                    apa serv Primul contrat de lucrări care face parte din proiectul major de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată din Valea Jiului şi derulat de Apa Serv a fost încheiat cu succes, a declarant mândru de realizare, directorul general, Costel Avram, înainte de a merge pe teren, la recepţia acestor lucrări majore din oraşele Petrila şi Aninoasa.

Prin realizarea acestui obiectiv sunt asigurate creşterea calităţii apei distribuite la consummator şi asigurarea calităţii şi disponibilităţii serviciilor legate de apă conform principiilor de eficienţă maximă a costurilor plătite în operare, prin executarea următoarelor lucrări: extindere reţea apă Petrila  L – 4458m, Aninoasa – L 4027 m, extindere reţea canalizare – Petrila L 12279 metri şi Aninoasa pe o lungime de 6884 metri, constuire staţii de pompare pe reţeaua de canalizare, trei la Petrila şi una la Aninoasa.  Lucrările de execuţie au fost efectuate  de Hidrocronstrucţia Bucureşti şi conform specificităţii lor executantul lucrării a avut ca şi obligaţie refacerea infrastructurii în zonele afectate.

Read more

Palatul Cultural a primit finanţarea pentru continuarea lucrărilor

PALATÎn şedinţa de joi, 26 septembrie, consilierii locali au aprobat rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli, banii primiţi de administraţia locală fiind direcţionaţi în special pentru proiectele care se derulează în municipiul Lupeni şi în special pentru decontarea lucrărilor efectuate pe proiectul „Reabilitare şi modernizare Palat Cultural”. Peste 520 mii de lei urmeaza să ajungă la beneficiarul lucrărilor, care s-a întrecut pe sine, pentru că, într-un timp record a reuşit reabilitarea exterioară a clădirii, cât şi lucrări extrem de laborioase în clădirea care, cu siguranţă, va adăposti şi va găzdui evenimente culturale de excepţie în oraşul în care cultura şi promovarea talentelor se face doar în unităţile de învăţământ, la Galeria de Artă Iosif Tellmann ori la Clubul Sindicatelor. Read more

Mircia Muntean, condamnat definitiv

Mircia MunteanÎnalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, marţi, recursul înaintat de deputatul hunedorean Mircia Muntean, la sentinţa aceleiaşi instanţe, prin care a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare. Decizia este definitivă. Recursul lui Mircia Muntean a fost respins de completul de cinci judecători. Acelaşi complet a respins şi recursurile formulate de ceilalţi inculpaţi în dosarul în care fostul primar al Devei, actual deputat de Hunedoara, a fost condamnat pentru abuz în serviciu. Dosarul datează încă din anul 2004, fostul edil al Devei fiind acuzat că a încheiat, cu un traficant de maşini de lux, tranzacţii ilegale cu terenuri.

Mircia Muntean şi Iosif Claudiu Man (în calitate de moştenitor al inculpatului Iosif Man – decedat) au fost obligaţi să plătească statului român suma de suma de 333.743 USD sau echivalentul în lei, la care se adaugă dobânda de referinţă a BNR, calculată de la data de 25 martie 1999 până la data plăţii integrale.

Read more

Microhidrocentrala CEH de pe Mureş, neinteresantă pentru investitori

Microhidrocentrala de pe Mureş, pe care conducerea CEH vroia să o construiască pentru a scădea preţul Megawattului, nu a atras atenţia niciunui investitor. Directorul Complexului Energetic Hunedoara, Daniel Andronache, susţine că nu s-a renunţat la idee şi că se caută alte soluţii.

Read more

Minerii disponibilizaţi primesc plăţile compensatorii

Prezentă la conferinţa femeilor sociale democrate hunedorene, vicepreşedinta OFSD la nivel naţional, Doina Pană, în calitatea sa de ministru pentru Dialog Social a dorit să vadă modul de implementare a  proiectelor pe care le derulează guvernul la noua entitate, Complexul Energetic Hunedoara, aceasta declarând într-o conferinţă de presă că este optimistă în ceea ce priveşte vitorul acestuia. Judeţul Hunedoara este o preocupare constantă pentru noi, pentru ca este un judeţ cu o economie monoindustrială. După vizita pe care am efectuat-o,  am văzut şi partea modernizată şi cred că, după finalizarea acestei investitii Complexul Energetic Hunedoara va ajunge în aşa fel încât să nu mai existe pierderi şi să poată susţine costurile de producţie. În ceea ce priveşte disponibilizările, noi (guvernul) oferim în prima etapă protecţia socială. Pe o perioadă de 24 de luni, în funcţie de CCM vor fi acordate sumele care să le permită foştilor mineri să se reorienteze, să se recalifice şi să se încadreze în alt loc de muncă. Omul nu trebuie să dispere. Îi acordăm un interval de timp să-şi reclădească un alt drum în viaţă, a declarant ministrul  Doina Pană. Conform actualelor înţelegeri încheiate, contractele de muncă ale minerilor disponibilizaţi  li se vor desface începând cu 8 octombrie, iar din 15 octombrie minerii vor primi plăţile compensatorii.

Agenţie Europeană pentru protecţia Copiilor, la Bucureşti

dezbatere petrosani“Protejarea drepturilor copilului trebuie să reprezinte o prioritate pentru toate statele europene. Agenţia Europeană pentru Protecţia Copiilor, Inovare şi Incluziune Socială constituie un instrument ce vizează dezvoltarea cooperării între statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte implementarea prevederilor europene în domeniu. De asemenea, Agenţia urmăreşte sprijinirea guvernelor naţionale în stabilirea de politici publice menite să protejeze persoanele defavorizate”, a afirmat Ana Birchall, în cadrul Conferinţei „Protejaţi Familia! Stopaţi Violenţa!”, organizată vinerea trecută la Petroşani.

„România merită să devină gazda unei Agenţii europene atât de importantă. Este esenţial atât pentru parcursul nostru european, cât şi pentru a arăta că ţara noastră este un partener de încredere pentru celelalte state ale Uniunii Europene. Totodată, consider că înfiinţarea acestei instituţii europene la Bucureşti ar putea ajuta România să-şi întărească poziţia în cadrul statelor membre ale U.E. România este al şaptelea stat ca mărime din U.E. şi consider că România merită să fie gazda unei agenţii europene de o asemenea importanţă şi anvergură”, a  mai spus Ana Birchall.

La dezvoltarea acestui proiect, deputatul Ana Birchall va colabora cu Valeriu Nicolae, activist pentru drepturile omului şi incluziune socială, binecunoscut pentru iniţiativele la nivelul societăţii civile. Deputatul Ana Birchall susţine drepturile femeilor şi ale copiilor şi până în prezent, prin calitatea sa de membru al Parlamentului României, a avut mai multe luări de poziţie şi iniţiative în acest sens.

„Printre priorităţile mele în calitate de deputat se numără politicile pentru copii şi tineri, pentru tinerele mame, pentru egalitatea de şanse şi pentru eliminarea inechităţilor sociale inclusiv pe piaţa muncii. Consider că statul trebuie să le asigure cetăţenilor săi cele mai bune condiţii pentru o dezvoltare sănătoasă în societate. Pornind de la accesul la educaţie, care trebuie asigurat pentru toţii copiii, indiferent de mediul din care provin, şi continuând cu politici economice care să le asigure integrarea pe piaţa muncii şi sprijinirea familiei tinere, statul este dator să se implice. Fiecare leu cheltuit cu şi pentru educaţia copiilor, pentru sprijinirea tinerilor şi a familiilor tinere nu este o cheltuială, ci o investiţie în prezentul, dar mai ales în viitorul acestei ţări”, a concluzionat Ana Birchall. Read more

Ziua Internaţională a Turismului va fi marcată la Vulcan

 

ile cast  Pentru a marca Ziua Internaţională a Turismului, administraţia publică a municipiului Vulcan va organiza prima ediţie a proiectului Castelul din Carpaţi ce va cuprinde simpozioane, competiţii de mountain bike, acţiuni care să vizeze promovarea oportunităţilor de afaceri în turism din zona viitoarei staţiuni Pasul Vâlcan. Prima ediţie a festivalului de turism  Castelul din Carpaţi  se va derula pe parcursul a doua zile şi va cuprinde, în premieră, organizarea  unor seri de concerte de opera şi  balet în aer liber.

„Actiunea de sâmbătă, 28 septembrie, se vrea o promovare a vechiului proiect turistic „Castelul din Carpaţi”, proiect scos de la naftalină şi cosmetizat cu noutăţile apărute de atunci, adica P.U.Z – Pasul – Vâlcan, marca „Castelul din Carpaţi” proprietatea S.C. Alpin Construct şi strategiile de dezvoltare ulterioare. Acţiunea este însoţită de activităţi turistice, sportive – montain bike, competiţia de maraton, premierea sportivului Toma Coconea, activităţi culturale – dezvelirea statuii „Mihai Viteazu” concertul de muzică clasică şi balet în aer liber, Trupa Syncreto – Timişoara. Proiectul care vrea să adapteze acţiunea romanului „Castelul din Carpati” a lui Jules Verne la activităţile turistice din Pasul Vâlcan, aici va fi „Castelul din Carpaţi”, satul Vereşti cu „Hanul regelui Matei” şi celelalte locaţii din roman, şi în mod sigur vor apărea şi personajele din roman cu misterul care apare în roman. Avantajul acestui proiect este acţiunea romanului lui Jules Verne – „Castelul din Carpaţi” care va atrage turişti în toate sezoanele”, a tinut să declare iniţiatorul proiectului, Victor Roman.(E.D.)

Steaua poate salva Jiul, temporar

pintiliiOficialii echipei de fotbal Jiul Petroşani consideră că gruparea din Valea Jiului ar trebuie să primească, luna aceasta, o sumă frumuşică de bani de la Steaua Bucureşti, ca taxă de solidaritate în contul transferului jucătorului Mihai Pintilii.  Marin Tudorache, actualul manager al Jiului, susţine că banii care i se cuvin Jiului de la Steaua în contul lui Pintilii ar ajuta echipa pentru a trece cu bine obstacolele financiare în turul Ligii a IV-a.

„Toate  echipele la care a evoluat Mihai Pintilii vor primi o anumită  sumă de bani din transferul jucătorului de la Pandurii la Steaua. Jiul ar trebui să primească suma de 11.600 lei plus TVA. Pentru noi aceşti bani ar fi bine veniţi pentru că ne-ar ajuta să trecem cu bine peste turul de campionat în Liga a IV-a”, a declarat Marin Tudorache.

Înainte  de a ajunge la Steaua, Pintilii a jucat la Jiul Petroşani, Internaţional Piteşti şi Pandurii Târgu Jiu.

„Chiar dacă au aproximativ acelaşi nume, cele două entităţi sportive n mai au nici o legătură. Vechiul club a fost dezafiliat de la Federaţia Română de Fotbal şi de la Asociaţia Judeţeană de Fotbal, fiind se pare în insolvenţă, iar noul club funcţionează acum pe o nouă structură şi nu a preluat nici datoriile, nici beneficiile vechiului club”, a spus Adrian Radu, preşedintele Comisiei de competiţii din cadrul AJF Hunedoara. Rămâne de văzut dacă actualul club Jiul va primi banii la care visează pentru Mihai Pintilii. (L.J.)

 

CS Comexim R Lupeni, de şapte ori campioni naţionali

fotbal tenis comexim            La Lupeni, în sala de sport a Şcolii Generale Nr. 2 a avut loc  ultima etapa a campionatului naţional la fotbal-tenis juniori şi senioare. Echipele de juniori şi senioare ale CS COMEXIM R LUPENI au dominat concursul câştigând nu mai puţin  şapte titluri de campioni naţionali din opt  posibile. La juniori, pe echipe, au câştigat sportivii din Lupeni la fel ca şi în probele de dublu şi triplu. La simplu a câştigat sportivul din Salonta, Sorean Alexandru urmat de Marius Stoenică de la Comexim R Lupeni. La dublu pe echipe Comexim a deveni campioană naţională avându-i în componenţa sa pe:  Marius Stoenică, Daniel Popovici, Răzvan Vornicu si David Lică,  iar la triplu pe lângă cei patru a evoluat şi Bogdan  Bob.

La senioare, titlurile erau sigure înaintea etapei deoarece pe echipe şi pe probe lupenenii aveau un avantaj suficient de puncte  în faţa celorlalte echipe. La simplu s-a impus categoric campioana mondială a probei Anamaria Gherghel, la dublu alături de Anamaria Gherghel au evoluat Ana Maria Rizescu, Letiţia Bivolaru şi Mădălina Tarcan,  iar la triplu în afara celor mai sus menţionate au mai evoluat Alecsandra Ganu şi Lică Mariana.

„După acest eveniment urmează campionatul european, din luna noiembrie, de la Istanbul si sperăm ca din echipele României să facă parte şi 4-5 sportivi de la Comexim R Lupeni care să ne aducă minimum 7 titluri de campioni europeni pe echipe si pe probe. Mulţumim tuturor care ne-au susţinut în special domnului Emil Părău fără de care n-ar fi existat această echipă  şi nici n-ar fi existat sport în municipiul Lupeni”, a declarat  antrenorul  Dima Drumcea. (L.J.)

Va boxa pentru o medalie mondială

 

eugenia-jurca- box Pugilista Eugenia Jurcă, de la CSŞ Hunedoara, a avut noroc la tragerea la sorţi şi va intra în ring direct în etapa sferturilor de finală a Campionatelor Mondiale de Junioare, care se desfăşoară în această săptămână, în Bulgaria. Hunedoreanca are nevoie de o singură victorie pentru a-şi asigura o medalie la competiţia ce aliniază la start 150 de sportive din aproape 30 de ţări ale lumii.

„Eugenia vine la sala de box doar de la începutul anului şi a fost legitimată oficial abia cu trei săptămâni înainte de concursul din luna iulie. Ea a pus suflet şi a dovedit curaj, a arătat că are lovituri puternice şi precise, reuşind să cucerească o medalie importantă, deşi era debutantă la Naţionale”, a afirmat imediat după câştigarea titlului de vicecampioană, antrenorul Ilie Captari. Campionatele Mondiale de Junioare aliniază la start 150 de sportive din aproape 30 de ţări ale lumii şi se desfăşoară până sâmbătă, 28 septembrie, în Bulgaria la Albena.  Semifinalele sunt programate vineri, 27 septembrie, iar finalele vor avea loc sâmbătă, 28 septembrie.(L.J.)