Archive for august 2016

Parcul Bucura din Lupeni, oază de bucurie pentru copii

PRIMAR    După ce  Primăria Lupeni a reabilitat și  modernizat parcul din Bărbăteni, care a fost dotat cu complexuri de joacă moderne  pentru copii, au fost amenajate zonele verzi și a fost reabilitat mobilierul și statuetele din parc, atenția administrației locale se îndreaptă acum spre finalizarea lucrărilor de modernizare la parcul din zona Bucura. Parcul a fost dotat cu complexuri de joacă moderne pentru copii și în prezent se lucrează la reabilitarea aleilor și spațiilor de joacă.

        foto bucura    „Copii au ocupat și ocupă un loc prioritar în proiectele mele. În paralel cu derularea proiectelor care vizeaza modernizarea municipiului Lupeni și repararea pagubelor produse de inundații, Primăria Lupeni derulează în prezent  proiecte care îi vizează direct  pe cei mici. Fac referire aici la lucrările de reabilitare la corpul de clădire și curtea interioară de la Grădinița nr. 1, Lupeni și un proiect foarte drag mie este cel de reabilitare și modernizare a parcurilor și locurilor de joacă pentru copii. Până în prezent au fost finalizate lucrările de reabilitare și modernizare la Parcul din Bărbăteni și in aceste foto bucura (1)zile  am demarat lucrările pentru finalizarea amenajării și modernizarii Parcului de la Bucura, aflat în apropierea Școlii Gimnazile nr. 1 și a  grădinițelor acesta este frecventat de foarte mulți copii. Parcul a fost dotat cu complexuri de joacă moderne pentru copii,  mobilier specific locurilor de joacă pentru copii și  se execută în prezent lucrări de amenajare și reabilitare a aleilor și zonelor de joacă, astfel încât cei mici să se poată bucura de cele mai bune condiții de petrecere a timpului liber”, a precizat primarul municipiului Lupeni, Cristian Resmeriţă.

Regal muzical pe scena Palatului Cultural Minerul din Lupeni

palat spectacol (4)         A şasea ediţie a festivalul folk „CÂNTEC     PENTRU PRIETENI” s-a întors la Lupeni

Sâmbătă seara, la iniţiativa primarului Cristian Resmeriţă, Primăria şi Consiliul Local al municipiului Lupeni în colaborare cu Cătălin Stepa, fiul Tatianei Stepa au organizat la Palatul Cultural Minerul din Lupeni, Festivalul de Muzică Folk „CÂNTEC PENTRU PRIETENI” in memoriam Tatiana Stepa.

palat spectacolÎntr-o seară cu o mare încărcătură emoţională, sala Palatului plină la refuz a vibrat de muzică şi aplauze.

Seara a fost deschisă de tineri artişti cu voci de excepţie care au adus în scenă melodii cântate de Tatiana Stepa de-a lungul anilor dar şi creaţii noi şi a fost continuată de artişti celebrii a-i muzicii folk: Florentin Budea, Dinu Olăraşu şi a fost încheiată de palat spectacol (2)marele artist Victor Socaciu, care a ridicat auditoriul în picioare şi a făcut ca minute în şir sala Palatului să răsune de aplauzele celor peste 350  de persoane prezente în sală.

  „Mă bucur că în această seară am reuşit să organizăm acest spectacol in memoria Tatianei Stepa, le mulţumesc tuturor celor care ne-au încântat în această seară cu vocile lor de palat spectacol (1)excepţie şi în mod deosebit mareului om şi artist Victor Socaciu. Este un început, Palatul Cultural Minerul este locul unde am reuşit să aducem acasă o mare valoare a municipiului Lupeni,  acesta va fi o rampă de lansare pentu toate talentele din localitatea noastră, vom organiza şi alte spectacole prin care tinerii noştri talentaţi să poată fi puşi în valoare, spectacole prin care să aducem şi să facem cultură în municipiul Lupeni”, a ţinut să precizeze tânărul primar al Municipiului Lupeni, Cristian Resmeriţă.

Corpul de Control al Primului Ministru a contracarat tentativa de muşamalizare a dosarului Telegondola din Pasul Vulcan

   telegondola vulcan         Corpul de Control al Primului Ministru a contracarat tentativa de muşmalizare a dosarului Telegondola din Pasul Vulcan, în care Statul Român a fost păgubit cu aproape opt milioane de lei. După ce „s-a lucrat într-un mod constant şi ritmic” doi ani de zile fără nici un rezultat, procurorii au clasat dosarul, obligând Corpul de Control al Primului Ministru la plata cheltuielilor judiciare. Iată ce nu au reuşit să documenteze procurorii în cei doi ani în care „s-a lucrat într-un mod constant şi ritmic”.

Prin adresa nr.1822/23.06,2016, formulată de către Corpul de Control al Primului Ministru, a fost învestit Tribunalul Hunedoara – Secţia penală cu o plângere întemeiată pe dispoziţiile art. 340 Cod. proc. pen. împotriva Ordonanţei Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara nr. 107/2/II/2/2016. Read more

Lucrările de reabilitare a străzilor şi trotuarelor în cartierul Bărbăteni sunt în grafic

lucrari lupeni (1)    Cartierul Bărbăteni a fost cel mai tare afectat de ploile care au căzut în municipiul Lupeni, inundaţiile produse au afectat grav infrastructura rutieră şi trotuarele de aici. Autorităţile lupenene au început cu puţin timp în urmă derularea unui amplu proiect de reabilitare a infrastructurii acestui cartier, proiect care constă în reabilitarea şi bordurarea trotuarelor şi asfaltarea străzilor. Pentru a aduce un plus de confort cetăţenilor care locuiesc în acest cartier, Primăria Lupeni a derulat în paralel cu acest proiect şi o serie de activităţi edilitare prin care au fost tăiaţi la cererea cetăţenilor copacii care prezentau risc de accidente, a fost scos gardul viu, au fost demolate construcţiile care nu aveau autorizaţii şi afectau aspectul zonei precum şi un proiect de extindere a reţelei de iluminat şi înlocuirea corpurilor de iluminat cu lămpi moderne cu un consum redus de energie. Read more

Guvernul a aprobat bani pentru plata venitului de completare

             Guvernul a aprobat, miercuri,24 august, alocarea a 16,5 milioane de lei care vor fi destinaţi pentru plata de venituri de completare pentru 3.090 de salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia, Complexului Energetic Hunedoara şi Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului, salariaţi ce vor fi disponibilizaţi în acest an.

Suma de 16,5 milioane de lei a fost alocată din bugetul asigurărilor de şomaj pe anul 2016 şi va asigura veniturile de completare pentru persoanele concediate în baza   planurilor de disponibilizare. Complexul Energetic Oltenia primeşte suma de 12,364   milioane lei pentru plata venitului lunar de completare pentru 2.000 de persoane ce urmează să fie disponibilizate, iar Complexului Energetic Hunedoara i se alocă suma de 3,306 milioane lei pentru plata venitului lunar de completare pentru 840 de persoane. Read more

Grădiniţă reabilitată cu fonduri de la bugetul local

gradinita 2      Autorităţile lupenene acordă o atenţie deosebită copiilor. După ce în primăvara acestui an a fost inaugurată grădiniţa de pe strada Parângului, grădiniţă care funcţiona în corpul clădiriiŞcolii Gimnaziale nr.1, o grădiniţă modernă, cu condiţii de nivel european, lucrările de investiţii fiind finanţate de la bugetul local, acum Primăria Lupeni a început derularea lucrărilor de reparaţii şi modernizare la Grădiniţa cu Program Normal nr. 1, situată lângă piaţa Cina din Lupeni. La această grădiniţă au mai fost efectuate lucrări de reparaţii interioare în cursul anului 2006, în cadrul acestor lucrări au fost executate lucrări de raparare la acoperişul clădirii, lucrări de modernizare la grupurile sanitare şi sălile de clasă, uşile şi geamurile au fost înlocuite cu geamuri termopan. În cursul anului 2008 a fost reparată reţeaua termică şi introdusă centrală termică pe gaz pentru ca cei mici să beneficieze de cele mai bune condiţii. Read more

Adriana Buhăescu, candidatul PSD la senat

adriana buzata            Doamna Adriana Buhăescu va fi candidatul PSD pentru Senatul României la alegerile parlamentare de la sfârşitul anului. Fosta soţie şi actual consilier personal al primarului Uricaniului are prima şansă a nominalizării, fiind urmată de primarul Vulcanului, care mai are de clarificat unele probleme pe care le are cu justiţia, fiind deja trimis în judecată pentru infracţiunea de fals şi uz de fals, alte câteva dosare aflându-se pe masa procurorilor.

Staţiunea Straja, în plină dezvoltare

ctii tesc straja        Municipiul Lupeni, ca de altfel întreaga Valea Jiului, a fost grav afectat de repetatele disponibilizări şi restrângerea activităţii din minerit, singura resursă economică importantă a zonei, care nu a fost urmată de niciun program concret de investiţii care să asigure stabilitatea zonei. Administraţia lupeneană a făcut un prim pas pentru diminuarea efectelor restrângerii mineritului prin implementarea proiectului „Schi în România – Staţiunea Straja”, investiţii derulate în perioada 2011-2013, dezvoltarea turismului fiind singura alternativa viabilă la minerit. Recentele decizii ale guvernului actual de a închide mina Lupeni au pus pe jar administraţia locală din Lupeni, care a decis să solicite alocarea de noi resurse financiare pentru ca, prin investiţiile ce se vor derula în staţiunea montană Straja, să fie valorificat la maximum potenţialul turistic al zonei. Read more

Centenarul Primului Război Mondial

Glorie eternă, eroilor României!

ascadr milit       Organizată la iniţiativa Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere – Subfiliala „Valea Jiului” precum şi al subfilialelor Cultul Eroilor „Regina Maria” din Petroşani, Petrila şi Vulcan, acţiunea care a avut loc la Băniţa constituie debutul unui şir de manifestări închinate evenimentului comemorat ce se vor desfăşura în Valea Jiului, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la marea ofensivă militară, când în Pasul Merişor, trupele române trecuseră Carpaţii prin Defileul Jiului şi printr-o ofensivă continuă, au ocupat Bazinul Carbonifer Petroşani.

Sus, în Pasul Merişor, la cota cea mai înaltă, a fost sfinţit izvorul şi a avut loc ceremonialul de dezvelire şi sfinţire a unei plăci comemorative dedicată împlinirii centenarului şi eroilor care au luptat pe aceste meleaguri în Primul Război Mondial. Read more

Unii lupeneni fac şi ei muncă patriotică

lupenenii fac munca patriotic¦â       Văzând interesul tânărului primar Cristian Resmeriţă pentru a da o imagine nouă şi europeană municipiului Lupeni, o mână de lupeneni inimoşi s-au alăturat şi ei echipei de angajaţi ai serviciului de gospodărie locală, pentru a le da o mână de ajutor. Unii se uitau miraţi la gestul făcut de semenii lor, dar, într-o comunitate normală, acest gest ar trebui să fie luat ca exemplu de mulţi dintre lupeneni, care, în loc să stea cu cutia de bere în mână pe băncile de la scară şi doamnele spărgând tradiţionalele „bomboane agricole” pot şi ei să contribuie la înfrumuseţarea zonei în care locuiesc. Alţii, cu spririt civic, trecuţi bine de a doua tinereţe, au trecut să cureţe spaţiile verzi. „Nu este o ruşine să pui mâna să faci curăţenie în zona unde locuieşti. Am vrut să dăm şi noi o mână de ajutor celor care se ocupa îndeaproape de gospodărirea oraşului şi cred că este datoria civică a fiecăruia să-şi păstreze zona curată”, au ţinut să declare cetăţenii de la blocul 31 din cartierul Bărbăteni, care se află într-un amplu proces de reabilitare şi modernizare.

Ella Schreiber

Alţi 30.000 de lei alocaţi pentru reparaţia a două cabinete medicale la UAMS Uricani

       CPU Uricani mateeasca, buha , simota     În şedinţa din luna august, consilierii locali ai oraşului Uricani au avut de aprobat documentaţia tehnico ecomică ce vizează „proiectul privind reparaţii capitale cabinete medicale” şi suma aferentă acestora, de 30.000 de lei. Conform proiectului, lucrările care se vor efectua după ce studiul a fost întocmit încă din anul 2014, are ca şi scop conservarea clădirii UAMS, eficientizarea clădirii din punct de vedere energetic şi asigurarea asistenţei medicale minime pentru persoanele cu probleme sociale.

Acest proiect a declanşat în cadrul şedinţei discuţii aprige între actualul primar şi veşnica opoziţie, consilierul Ion Stănescu întrebându-l „pentru a câta oară alocăm bani pentru această clădire şi pentru ce???? Ca de fiecare dată veniţi în şedinţe fără anexe la proiect şi ce cuprinde devizul cu  construcţii şi instalaţii. De ce nu detailaţi proiectul”. Read more

S-a “păpăt” peste un miliard, iar deponeul ecologic este o “bombă atomică”

       deponeu- În cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Judeţean, preşedintele Laurenţiu Nistor a avut nişte remarci destul de acide la adresa fostei administraţii şi a   directorilor care s-au ocupat îndeaproape de proiectele făcute   anapoda. Acesta a făcut un îndem la unitate, pentru binele tuturor locuitorilor din judeţul Hunedoara.

            „Eu, ca preşedinte al Consiliului Judeţean, consider că toţi trebuie să fim la putere în judeţul Hunedoara. Sigur că, politic, ne despart idei, fapte, dar când este vorba de ideile şi faptele pentru locuitorii judeţului Hunedoara, cred că nu trebuie să ne despartă nimic”, a declarat acesta, în plenul şedinţei.

Legat de subiectul privind proiectul ce vizează managementul deşeurilor în judeţul Hunedoara, după ce au fost cheltuiţi peste 60 milioane de euro, deponeul ecologic de la Bârcea Mare, nu este încă operaţional, la ora actuală reprezentanţii Consiliului Judeţean trebuind să găsească o soluţie provizorie, în special pentru Valea Jiului. Read more

Premianţii fără premii – ediţia 111

         afis outdoor CG 01   Există oameni faţă de a căror activitate orice gest de gratitudine pare mărunt. Asta este şi situaţia în cazul invitatului de la următoarea ediţie a campaniei „Premianţii fără premii”. Vine din judeţul Caras-Severin pentru a ne spune ce înseamnă să-ţi urmezi visul, să nu abandonezi, să fii tenace şi să construieşti permanent. Domnul Constantin Gruescu a ajuns la 93 de ani de viaţă, iar de mai bine de jumătate de veac a realizat şi întreţine la Ocna de fier un muzeu unic în lume, un muzeu de mineralogie estetică a fierului.

„Constantin Gruescu s-a născut la 12 aprilie 1924 la Dognecea, în judeţul Caraş-Severin. Provine dintr-o familie de mineri, strămoşii săi migrând în Banat din zona Băii de Aramă. A fost atras de minerale din tinereţe. Din anul 1945 se ocupă de popularizarea mineralogiei estetice şi de sistematizarea propriei colecţii, care numără azi peste 2.000 de exponate de mare valoare. În propria-i casă (Ocna de Fier, Str. Vale, nr. 113), într-o încăpere de numai 40 mp, colecţionarul Constantin Gruescu a deschis „Muzeul de Mineralogie Estetică a Fierului”. Muzeul cristalelor şi mineralelor sau muzeul florilor de mină într-un limbaj mai simplu. Adică eşantioane alcătuite din unul sau mai multe minerale, individualizate din masa rocii şi îmbrăcând aspecte geometrice, estetice şi policromatice. Valoarea ştiinţifică, artistică, estetică şi educativă a eşantioanelor este evidentă. Reprezintă un punct de cotitură în documentarea şi formarea ştiinţifică. Muzeul este unic în lume şi constituie un adevărat patrimoniu geologic, artistic, naţional. Unele exponatele sunt unicate pe plan mondial. Sunt adunate aici atât pietre din străinătate (Brazilia, India, Anglia, Rusia), cât şi din România (Ocna de Fier, Dognecea, Sasca Montană, Ruschiţa, Moldova Nouă). Iar vizitatorii, vin de pe toate continentele. Read more