Archive for iulie 2017

RUȘINE! Consilierul Radu Napău Stoica dorește ca Lupeniul să fie un municipiu murdar!

            Consilierul lupenean Radu Napău Stoica, cel care în primăvară promitea asfalt în curțile oamenilor, acum a devenit un gică-contra la toate proiectele de modernizare a Lupeniului. În ședința de joi a Consiliului Local al Municipiului Lupeni, consilierul s-a opus adoptării proiectului inițiat de primarul Lucian Resmeriță, prin care se solicita alocarea unei sume de 457 mii lei destinată amenajării unor platforme moderne pentru colectarea gunoiului menajer din municipiul Lupeni. Platforme care vor fi betonate, îngrădite și acoperite astfel încât gunoiul să fie ușor de colectat,  să nu mai fie aruncat pe jos și la cea mai mică adiere de vânt, tot orașul să fie plin de gunoaie.

            Primarul Lucian Resmeriță: Da, este adevărat, acest consilier, al cărui nume nici nu doresc să îl pronunț, vrea ca Lupeniul să fie un oraș murdar, de fapt, în şedinţa de joi el s-a opus nu numai  proiectului pentru amenajarea unor platforme moderne de colectarea gunoiului menajer, dar este și împotriva proiectelor de care pot beneficia copiii Lupeniului, votând împotriva proiectului de alocare a unei sume destul de mici de bani pentru dotarea parcurilor cu jocuri pentru copii.

Zilele Municipiului Lupeni – 31 iulie – 06 august 2017

De Ziua Minerului, 5500 de lei pentru manifestările cultural – sportive

           La solicitarea principalelor organizații sindicale care activează în cadrul E.M. Lupeni, consilierii locali au aprobat alocarea sumei de 5500 de lei pentru organizarea competițiilor tradiționale  sportive, care au loc cu prilejul sărbătoririi Zilei Minerului: fotbal, fotbal-tenis, tenis de masă, table, etc. Anul acesta se împlinesc 88 de ani de la greva minerilor din 5-6 august și pentru acest eveniment se vor organiza ample manifestări comemorative, inclusiv ceremonialul de depuneri de coroane, la care și-au anunțat deja participarea importante personalități politice naționale, județene și locale, directori de instituții, lideri sindicali, etc. Read more

Kangoo jumps și aerobic power în parcul din Bărbăteni, pentru doritorii din Lupeni

    Consilierii locali ai municipiului Lupeni au aprobat în ședința de consiliu proiectul prin care, Fundația NOI ORIZONTURI va organiza  timp de două zile –  29-30 iulie și  în perioada 19-20 august, în Parcul din Bărbăteni,  evenimentul  ” EFORT- ENERGIE- EUFORIE”.  Acesta are ca scop promovarea și susținerea mișcării în masă, în aer liber,  prin organizarea și susținerea unor clase deschise de sport, pentru publicul larg din municipiul Lupeni.

Aceste clase deschise vor fi organizate și susținute de doamna Florea Ioana Mădălina, instructor internațional de kangoo jumps astfel:  sâmbata între orele 19.30-20.30 – kangoo jumps și  duminica între orele 19.30 – 20.30 –  aerobic power. Read more

Spectacol caritabil la Lupeni

     Vineri, 28 iulie,  începând cu orele 16.00  copiii și cetățenii municipiului Lupeni sunt invitați să participe la spectacolul caritabil,  ai căror beneficiari sunt copiii de la Centrul de Plasament Lupeni. Evenimentul cultural – artistic are loc la inițiativa primarului Lucian Resmeriță și a viceprimarului Iacob Mesaros, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Lupeni.

Protagoniștii spectacolului sunt tinerii artiști care activează în cadrul Cenaclului Pas cu Pas, coordonat de prof. Petronela Baldovin și care se află sub patronajul Asociației Culturale Iosif Tellmann din Lupeni. În spectacol vor evolua tinerii artiști ai municipiului: Alexia Vizi, Ana Maria Dobârcean, Lorena Fodor, Ion Raluca, Dalia Dobre, Alexandra Suciu, Robert Duduianu, Antonia Petrea și Alex Nuță. Printre invitații speciali, din alte localități ale Văii Jiului îi regăsim pe: Andonia Antonescu din Petroșani Monica Țugulea din Vulcan și Antonia Moraru din Uricani. Prezentarea spectacolului va fi asigurată de talentata Ștefania Marinescu. Regia  și coordonatorul spectacolului va fi asigurată de prof. Petronela Baldovin. În cadrul acestui regal artistic al celor mai talentați dintre tinerele talente ale Văii Jiului, vor evolua și zece dintre beneficiarii Centrului de Plasament  Lupeni. Read more

Cu dotări la standarde europene și cu oameni bine pregătiți, ISU Hunedoara poate face față oricăror situații de urgență

        

   

Peste 30 de  pompieri – salvatori, scafandri din cadrul Salvamont Hunedoara  și de la  ISU ”Iancu de Hunedoara” au participat la un exercițiu comun care a avut loc joia trecută, pe barajul de la Covragiu, al râului Strei. Timp de două zile, pompierii și salvatorii hunedoneri au verificat noua tehnică din dotare, cele trei bărci, din care una cu sonar, care este  folosită în cadrul căutărilor în mediu acvatic, sonarul de ultimă generație devenind un ochi al bărcii care vede în detaliu atât geografia terenului, fundul lacului, cât și eventualele persone care sunt căutate, sau alte obiecte (mașini scufundate, bancuri de pești, etc.). Read more

Conducerea DSP Hunedoara a fost demisă

               În urma analizei riguroase a raportărilor din teritoriu și a evaluării de performanță în cazul Direcțiilor de Sănătate Publică privind implementarea campaniei națională de vaccinare, ministrul Sănătății, Florian Bodog a luat decizia de a schimba conducerea executivă a unora dintre aceste instituții.

Propunerea de  schimbare a reprezentanților DSP a fost prezentată Primului Ministru, Mihai Tudose, în scopul eficientizării activității instituțiilor de sănătate publică la nivel local.

Direcțiile de Sănătate Publică reprezintă factori importanți în strategia națională de creștere a ratei de vaccinare împotriva rujeolei și a altor boli contagioase. Obiectivul asumat de România privind acoperirea vaccinală împotriva rujeolei este de 95%, un nivel care asigură protecția deplină a populației împotriva situațiilor de epidemie. După cum se poate constata din Raportul privind Programul Național de Vaccinare, publicat  de Ministerul Sănătății, un număr de cinci direcții de sănătate publică nu au reușit să își îndeplinească misiunea legală. În cazurile semnalate, rata de vaccinare la nivel județean este sub 50%, un nivel extrem de redus comparativ cu obiectivul asumat. Read more

Țării, cât mai mult cărbune pe fondul închiderilor de mine

   Din datele furnizate de Transelectrica, cărbunele reprezintă încă de duminica trecută, principala sursă de producere a energiei electrice, pe fondul scăderii producției din hidrocentrale, din cauza secetei.

Chiar dacă este pus pe lista neagră a resurselor energetice și se regășeste cu greu în noua strategie energetică națională, cărbunele și energia produsă de cele două complexe energetice, Hunedoara și Oltenia au salvat România de la prăbușirea  sistemului energetic. Read more

Salariile cresc și în VALEA JIULUI

     Zilele trecute, președintele Sindicatului Administrației Publice ”Forța Legii”, Ringo Dămureanu s-a aflat în Valea Jiului, unde a discutat cu primarii despre aplicarea noii Legi cadru de salarizare.

”M-am aflat astăzi în județul Hunedoara, unde m-am întâlnit cu primarii municipiilor Petroșani și Lupeni, Tiberiu Iacob-Ridzi  și Lucian Resmeriță, dar și cu primarul orașului Aninoasa, Nicolae Dunca, precum și cu ceilalți factori responsabili din cele trei primării, împreună cu care am discutat cu privire la aplicarea noii Legi-cadru de salarizare. Discuțiile s-au purtat pornind de la grila de salarizare  propusă de  sindicatul Forța Legii pentru fiecare categorie de unitate administrativ-teritorială. Concluzia consultărilor este una pozitivă. Sporurile ar putea fi incluse în salariile de bază, care vor suporta creșteri ușoare, de 5 – 10%, în cazul salariilor mai mari și creșteri semnificative, de 20 – 35%, în cazul salariilor mici.Salariile polițiștilor locali se egalizează cu cele ale funcțiilor generale echivalente, conform studiilor, în plus, aceștia  beneficiind și  de norma de hrană. Au fost discutate și alte posibile soluții de aplicare pe termen mediu a noii legi. La sfârșitul acestei luni, Consiliile Locale ale celor trei municipalități se vor întruni spre a aproba noile salarii de bază. Între timp, discuțiile vor continua”, a precizat președintele.

Primii care și-au anunțat intenția de a majora salariile sunt cei din administrația publică a municipiului Petroșani. Rând pe rând, în toate Consiliile locale vor avea ședințe pentru aprobarea noile salarii de bază.

Elena Dragomir

NEDEIA TROITEI din Parâng

            La zi de mare sărbătoare creștină, petroșenenii aduc și acest an cinstire tradițiilor locale și strămoșilor acestor minunate locuri. Din străbuni, sfintele sărbători sunt celebrate prin evenimente diverse cum ar fi: nedeile, sărbătorile populare, pline de bucurie.

        ”Nedeia Troiței,  pe care dorim să o organizăm și anul acesta la Troița de la cota 1500 metri din masivul Parâng, va cuprinde pe lângă slujba religioasă, un spectacol cu muzică și dansuri populare, precum și o paradă a costumelor populare. Costul estimativ al acestui eveniment se ridică la 12.000 de lei. Invit pe această cale cetățenii municipiului Petroșani și nu numai, să fie alături de noi la această mare sărbătoare”, a ținut să ne precizeze primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi.

La nedeie se vor servi și produse tradiționale preparate de cei mai buni gospodari ai locului. Totodată, participanții la nedeie vor fi scutiți de la plata biletelor pentru transportul cu telescaunul.

Ella Schreiber

Trei proiecte finanțate prin PNDL la Petroșani

  În cadrul proiectelor finanțate prin PNDL2 și la Petroșani s-a primit finanțare pentru proiectul   Modernizare drumul comunal DC 66° – Petroșani – Dîlja Mică – Dălja Mare și are o valoare de 6.467.828,50 lei”. Drumul  va fi modernizat pe o lungime de 5245m. În prezent, prin alocarea fondurilor pe  PNDL, în municipiul Petroșani se derulează proiecte importante care vizează modernizarea infrastructurii rutiere locale, acest lucru fiind subliniat și de primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi. Read more

Principalele proiecte ale VĂII JIULUI, finanțate prin PNDL2

   Zilele trecute, prin PNDL 2 s-a dat unda verde finanțărilor unui mari proiecte ale administrațiilor publice locale și județene care aduc o gură de oxigen și vor asigura noi locuri de muncă, acestea asigurând dezvoltarea echilibrată a țării. Criteriile de acordare a finanțărilor au fost  sunt transparente, clare, ştiinţifice și fără nicio conotație politică, în acord cu nevoile şi solicitările autorităţilor publice locale, în vederea modernizării  României.

„Programul funcționează ca un adevărat parteneriat între nivelul central și local al administrației publice: unitățile administrativ-teritoriale au făcut propuneri de proiecte în baza propriilor analize, pentru a acoperi nevoile locale de investiții, iar ministerul a realizat prioritizarea lor, după mecanismul stabilit în legislația aplicabilă. Este un parteneriat corect, transparent și în folosul cetățenilor întregii țări”, a declarat  vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.

PNDL reprezintă sursa principală de finanţare pentru infrastructura locală şi are la bază principiul conform căruia în fiecare localitate din țară trebuie să fie asigurat un set minim de servicii publice (10S), în domeniile: sănătate, educație, apă – canalizare, energie termică și electrică, inclusiv iluminat public, transport / drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire și sport. Suma totală a finanțării obiectivelor și proiectelor aprobate prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2 – PNDL 2, în județul Hunedoara se ridică la 667,779,162.30 milioane de lei. Read more

Elevii vor învăța despre drepturile și obligațiile cetățenești

Ministerul Justiţiei, Ministerul Educaţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Ministerul Public au elaborat  zilele trecute, protocolul care va sta la baza educaţiei juridice în şcoli. Educaţia juridică în şcoli va fi adaptată, potrivit prezentului protocol, la realităţile cu care se confruntă elevii zi de zi. Ei îşi vor cunoaşte mai bine drepturile dar şi obligaţiile de cetăţeni. Conceptul de educaţie juridică în şcoli este menit să promoveze statul de drept și democrația în societate, în general, și în rândul tinerelor generații, în special, prin comunicarea de noțiuni de educație juridică adaptate la nivelurile de învățământ primar, secundar și liceal, într-o manieră atractivă care să conțină informații relevante pentru elevi și profesori. Read more