Efectele trădării lui Nica. Disponibilizări fără plăţi compensatorii la CEH

paduraru  La doi ani de la „istoricul” Contract Colectiv de Muncă semnat de liderul sindical Bebe Nica şi directorul general Aurel Niculescu, Complexul Energetic Hunedoara a intrat în insolvenţă, iar 840 de angajaţi vor părăsi sistemul fără nici un fel de plăţi compensatorii. Pentru nişte avantaje personale, Bebe Nica şi-a trădat ortacii lăsându-i fără drepturile câştigate de-a lungul vremii, masa caldă, transport de la şi până la locul de muncă, plăţi compensatorii la disponibilizare, prime de sărbători, primă de ieşire la pensie, sunt doar câteva din acestea. În acest timp, Bebe Nica lua o căruţă de bani ca inspector social cu maşină la scară, delegaţii, diurnă şi tot felul de alte facilităţi plătite din banii Complexului Energetic.  

Adunarea Generală a Acţionarilor de la Complexul Energetic Hunedoara a aprobat planul de disponibilizare, 840 de angajaţi ai CEH urmând a părăsi sistemul în toamna acestui an. În total vor fi desfiinţate 1068 posturi din care 840 ocupate, 549 pe energie, 291 pe minerit, restul de 228 reprezentând posturi vacante.

Mimând în continuare lupta sindicală şi interesul pentru locurile de muncă, Bebe Nica a contestat la ITM. „Chiar dacă poate să fie unul necesar, programul de concedieri colective pe noi nu ne-a convins pentru că în primul rând nu ştim care va fi viitorul celor care vor avea „bucuria” de a rămâne salariaţi în condiţiile în care cei care vor fi concediaţi nu au asigurată o protecţie socială suficientă, iar în al doilea rând programul nu a îndeplinit condiţiile obligatorii minime legale în ceea ce priveşte informarea şi consultarea noastră, motiv pentru care în cursul zilei de azi am sesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.

Din declaraţiile şefilor din CEH, disponibilizarea se va face pe mai multe criterii, unul fiind legat de îndeplinirea vârstei de pensionare şi aportul adus în cadrul societăţii, urmând ca acolo unde nu se aplică criteriul vârstei de pensionare, iar posturile trebuie reduse să se organizeze un concurs.

Cristian Iştoc, locotenentul lui Bebe Nica de la Departamentului Energetic din cadrul Sindicatului Muntele, susţine că disponibilizările nu reprezintă decât o tragere de timp menită să asigure pacea socială până la declararea insolvenţei Complexului Energetic Hunedoara.

„AGA a aprobat un „plan de disponibilizare pentru anul 2016″ care nu ajută cu absolut nimic situaţia economică a CEH. Este un plan făcut pe genunchi, actuala administraţie a CEH dă dovadă de incompetenţă iar CA şi AGA nu au făcut altceva decât să o gireze. Ne aflăm practic în faliment, iar ministeriabilii nu fac niciun efort pentru redresarea societăţii. Sindicatul Muntele nu a fost consultat de administraţie la întocmirea acestui plan, care nu acordă plăţi compensatorii salariaţilor, dar nici nu conţine măsuri care să asigure funcţionarea în continuare a societăţii. Personal consider că acest plan mimează doar o încercare de redresare a societăţii, totul pentru a se câştiga pacea socială până la declararea falimentului”, a precizat Cristian Iştoc.

Angajaţii CEH care urmează să fie disponibilizaţi vor beneficia doar de ajutor de şomaj şi venit în completare, contractul colectiv de muncă fiind denunţat încă din luna martie de administratorul judiciar al companiei.

Sindicaliştii spun că la negocierile pentru viitorul Contract Colectiv de Muncă vor încerca să cuprindă şi bani pentru concedierile colective.

            „Pentru că disponibilizările vor avea oricum loc după data de 1 august, dată la care expiră actualul contract colectiv de muncă, contract nerespectat de către administraţie, sindicatele constituite la nivelul CEH vor face front comun, la iniţiativa noastră, şi vom face o comisie de negociere din care vor face parte reprezentanţi ai tuturor sindicatelor – mai puţin cel cu care ne aflăm în litigii de natură penală – care va negocia noul contract colectiv de muncă. În acest contract dorim să păstrăm cât mai multe din drepturile pierdute de salariaţi prin denunţarea ilegală a CCM-ului, şi aici vorbim chiar de salarii compensatorii”, a completat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.

Directorul Diviziei Miniere susţine că această reducere a personalului, în urma concedierilor colective şi a plecărilor voluntare în urma îndeplinirii condiţiilor de pensionare (la cerere la împlinirea vârstei de 45 de ani cu 20 de ani lucraţi în subteran) va determina o reorganizare a forţei de muncă din minerit.

„Va fi nevoie de o redistribuire a personalului. Vor fi desfiinţate anumite brigăzi iar forţa de muncă va fi direcţionată spre locurile productive. S-a făcut o simulare şi nu ar trebui să fie probleme foarte mari”, a mai spus Viorel Stancu. V.J.

 

 

One comment

  1. miner spune:

    Asa este,Petre Nica a tradat,minerii si energiticienii se uita la ei si ii aplauda.Nu pot sa spun decat ca Nica Petre este banditul banditilor.Dar sa il fereasca de bataia lui dumnezeu,asta doare cel mai tare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: