20 de kilometri de rețea de alimentare cu apă și 12 kilometri de rețea de canalizare, în lucru, la Lupeni

               Municipiul Lupeni este  un șantier, în ceea ce privește introducerea noii rețele de alimentare cu apă și canalizare. Constructorii lucrează în mai multe zone ale localității. Unii acționează în partea de jos a orașului, iar alții lucrează în zona Nivelt .

”În cadrul proiectului finanțat pe POIM  avem în derulare două contracte, contract lotul Vest, contract lotul Est de reabilitare a rețelelor de apă și canalizare, plus un tronson de aducțiune. Vorbim, ca atare, în Lupeni de aproximativ 20 km de rețea de alimentare cu apă și aducțiune, precum și de peste 12 km de rețea de canalizare. Suntem acum într-un amplasament unde se execută pentru prima dată lucrări, modificându-se puțin și infrastructura de alimentare cu apă, unde aducțiunea care vine de la Valea de Pești va putea alimenta și rezervoarele aferente Stației de Tratare Braia.  Deci orice problemă de alimentare a apei din stația Braia va putea fi suplinită de sursa Valea de Pești, care a fost reabilitată cu înaltă tehnologie și în ultimii ani a funcționat ireproșabil. În Lupeni se montează peste 1.000 de apometre într-un lot și peste 200 de apometre pe celălalt lot. Asta înseamnă că,  peste 1.200 de gospodării  vor beneficia de noile rețele de alimentare cu apă, pe lângă cele existente. Practic, în Lupeni, prin aceste lucrări urmează să se înlocuiască și cele mai vechi rețele, asta ținând cont că Lupeniul este un oraș cu zone destul de vechi. De aceste ample lucrări beneficiază, până la urmă, majoritatea cetățenilor acestui municipiu. Iar când spun zone vechi, mă refer la cartierele Ștefan, Braia, și altele, ba chiar și Viitorului, care deși nu e foarte vechi, ba chiar cel mai nou, avea mari probleme în infrastructura de alimentare cu apă și canalizare. Cum aici unde ne aflăm, acest drum știm că duce spre Stațiunea Straja, această stațiune lupeneană face parte dintr-un alt proiect, început și finanțat cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, fiind și acolo un proiect în derulare legat de introducerea apei potabile. Acest proiect din Straja se întinde pe o perioadă mai lungă, în această fază actuală s-a început cu rezervorul de înmagazinare de 500 mc aflat lângă Crucea din Straja, unde se lucrează și în prezent”, a ținut să declare reprezentatul APA SERV, Florin Donisa.

”Vorbim despre un proiect de investiții important nu doar din perspectiva valorii financiare a acestuia și a faptului că el nu implică un efort financiar major de la bugetul local, ci de un proiect absolut necesar pentru localitatea noastră, unde nu s-au mai făcut lucrări majore în domeniul apă și canalizare de foarte, foarte mulți ani. Desigur, și aceste lucrări, care se adaugă la celelalte investiții publice care se derulează pe raza municipiului nostru,  au făcut curat șantier din municipiul Lupeni însă, așa cum spuneam, eu mă bucur foarte mult că acest șantier este, la Lupeni, și unul… curat”, a spus și  primarul Lucian Resmeriță.

În urma reabilitării reţelelor de distribuţie se preconizează o reducere semnificativă a pierderilor de apă, îmbunătăţirea calităţii apei furnizate, o reducere a consumul energetic necesar distribuţiei apei potabile, o modificare a presiunii în reţea, luând în considerare reducerea pierderilor, etc.

Elena Dragomir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: