Suntem pe primul loc la nivel european – Program de screening pentru depistarea hepatitei C

         Conform ultimelor rapoarte, România are cei mai mulţi pacienţi cu hepatita C din Europa, peste 650 de mii.  Se estimează că numărul real este şi mai îngrijorător, pentru că mulţi nu au fost încă diagnosticaţi. Abia acum, se fac primii paşi pentru înfiinţarea unui program de screening la nivel naţional, iar pacienţii infectaţi vor intra imediat sub tratament.

Toţi pacienţii care vor ajunge în secţiile clinice ale Institutului Fundeni din Capitală şi în Centrele de Gastroenterologie şi Hepatologie din Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara vor fi testaţi gratuit. Pacienţii vor afla în cel mult 15 minute dacă au hepatită C.

Cine este  depistat pozitiv, va fi  preluat imediat de medici infecţionişti sau gastroenterologi.

Mulţi români nu ştiu însă că sunt bolnavi.  Se estimează că doar 10,20 la sută sunt diagnosticaţi cu această maladie. Studiile arată că numărul de cazuri de ciroză hepatică şi cancer hepatic, complicaţii ale hepatitei C, se vor dubla până în 2030. În întreaga lume, se înregistrează anual 3-4 milioane de cazuri noi de hepatita C, iar virusul hepatitei C reprezintă cauza a peste 75% din totalul bolilor de ficat. Din cauza lipsei simptomelor până în etapele avansate ale bolii, hepatita C mai este numită şi „ucigaşul tăcut”.

Potrivit medicilor  cele mai frecvente cauze ale infecţiei ficatului cu virusul hepatitic C (VHC) sunt:  tatuajele, piercingurile, chiar şi înţepătura pentru cercei fără igienizare,  practica medicală neigienică, instrumente medicale neigienizate, bărbieritul sau epilarea cu aparatul de ras. Transmiterea VHC pe cale sexuală este discutabilă, se întâmplă destul de rar (sub 6%), însă este bine-venită precauţia.

Arthur Gărdescu

One comment

  1. Marius spune:

    Buna ziua! Am tot cautat informații cu privire la transmiterea virusului hepatic si hiv prin contact indirect cu sange uscat posibil contaminat stiu ca virusul hepatic ramane activ si in sangele uscat o perioada destul de indelungata si poate infecta. Profesia ma expune asemenea riscuri. Prin contact indirect ma refer la faptul ca atingand cu mana anumite suprafete sau echipamentul de protectie posibil contaminat cu sange uscat vizibil sau mai putin vizibil si dupa aceea sa ating o plaga deschisa sau anumite materiale care vin in contact direct cu o plaga deschisa. Care sunt sansele sa ma infectez sau sa se infecteze alte persoane. Va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: