Municipiul Vulcan, campion la taxa pe salubritate

   Regimul deşeurilor a fost modificat recent, fiind prevăzute o serie de obligaţii pentru toţi cei care produc şi aruncă gunoiul în România. Printre noutăţile introduse se află principiul „plăteşti pentru cât arunci”, care-i va obliga pe români să fie mai atenţi la cantitatea de gunoi pe care o aruncă şi la modul de sortare a  acestuia. Românii trebuie să  plătească mai mult pentru gunoiul pe care îl aruncă şi pentru că nu îl sortează după categorii. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 68/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor,  publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 823 din 18 octombrie 2016, aduce o serie de modificări importante atât pentru cei care produc sau deţin, cât şi pentru cei care colectează, transportă sau valorifică deşeuri în România.

Actul normativ amintit introduce conceptul de „plăteşti pentru cât arunci”, iar aplicarea acestui mecanism vizează în mod direct atât persoanele fizice, cât şi persoanele juridice care produc şi aruncă gunoi. Potrivit actului, în vederea stimulării colectării separate a deşeurilor de la populaţie, autorităţile publice locale aplică acest instrument economic „acolo unde este posibil din punct de vedere tehnic, economic si al protecţiei mediului”.

Problematica gestionării deşeurilor din judeţul  Hunedoara se pare că va ajunge pe masa celor de la Bruxelles, deoarece echipa care a implementat SMID-ul într-un mod defectuos,  în judeţul nostru poate atrage infrigementul pentru ţara noastră.  În anul 2009 se primeau nouă milioane de euro pentru implementarea proiectului menţionat mai sus, proiectul hunedorean fiind implementat prin două firme ISPE şi EPEM din Grecia, ai căror implementatori dar şi câteva „gulere albe ale gunoiului” sunt acum în anteţia DNA.  În 2013 a fost semnat contractual de finanţare, fiecare UAT din judeţ trebuid să devină parte componentă al ADI – Deşeuri. Au trecut de atunci mai mult de patru ani, sistemul nu a funcţionat deloc, în schimb,  cetăţenii au fost obligaţi să plătească un tarif mai mare la gunoi.

Se cereau tarife mai mici în Valea Jiului

      În 2011, fostul consilier Marin Coltescu cerea scăderea  tarifului la gunoi pentru cetăţenii municipiului Vulcan, care, la aceea dată plăteau cel mai mare tarif din Valea Jiului. „Peste 5% din totalul de 24.283 de cetăţeni cu drept de vot din municipiul Vulcan, respectiv 1968 de cetăţeni, solicită scăderea tarifului de colectare a gunoiului menajer pentru persoane fizice de la 7,26 lei la 4 lei/pers./lună, întrucât nu se justifică tariful cel mai mare din toate localităţile Văii Jiului, deoarece municipiul Vulcan deţinea o groapă de gunoi autorizată pe raza localităţii”, se arata în adresa trimisă administraţiei locale din Vulcan. La această adresă, Marin Coltescu a anexat proiectul de hotărâre pentru scăderea tarifelor de colectare, transport deşeuri menajere din municipiul Vulcan, nota de fundamentare şi cele 128 de liste cu semnăturile locuitorilor din municipiul Vulcan.

Taxe de salubritate mărite

Închiderea gropii de gunoi de la Vulcan a adus cu sine şi o  uniformizare a taxei de salubritate plătită de locuitorii Văii Jiului. Uniformizarea s-a făcut în sus, taxa stabilită de Consiliile Locale din oraşele Văii Jiului fiind între 7 şi 8 lei, puţin peste 7,2 lei, cât plătesc locuitorii Vulcanului încă din anul 2010. Prin bunăvoinţa lui Ile şi a ciracilor săi din Consiliul Local, în baza HCL nr.145/2016, vulcănenii au rămas în continuare în fruntea clasamentului cu 8 lei/persoană. Dacă ultima majorare ar fi oarecum de înţeles, prin majorarea costurilor de transport, gunoiul fiind transportat acum la groapa de la Horezu, preţul de 7,26 lei plătit încă din anul 2010, poate fi catalogat drept un jaf la adresa cetăţenilor municipiului Vulcan.

Implementarea SMID Hunedoara s-a făcut anevoios de-a lungul anilor de când a început finanţarea. Nici în 2017 nu s-a putut pune în funcţiune ceea ce era cuprins în proiect. După ce fosta staţie de sortare a fost umplută cu gunoaiele din Valea Jiului, oficialii şi reprezentanţii ADI, după schimbarea directoratului au purces la un alt proces, delegarea serviciului de operare şi administrare CMID Bârcea Mare către Supercom Bucureşti. Între timp, în luna decembrie 2017,  UAT-urilor şi Consiliilor locale şi s-a  pus în vedere          modificarea taxei de salubrizare.

Astfel, la Petroşani taxa de salubrizare  pentru persoane fizice a rămas de 7 lei/lună cu specificaţia că, pentru familiile care se compun din mai mult de şase membri, taxa va fi de 4 lei/lună pentru fiecare membru al familiei peste acest număr. La Lupeni taxa este de 9 lei/ persoană/lună, în timp ce în celelalte localităţi ale Văii Jiului taxa a crescut cu până la un leu.

Ca de obicei, municipiul Vulcan este campion  la această taxă, cu 10 lei/ persoană/ lună, iar în şedinţa în care s-a stabilit tariful declaraţia  primarului Gheorghe Ile, i-a luat pe mulţi prin suprindere. „Normal, taxa ar trebui să fie de 14 lei/ lună, pentru a acoperi toate cheltuielile, inclusiv transportul. Dacă se va impune, vom veni în consiliu cu o nouă propunere de majorare”.

Taxa de salubritate îi ustură pe mulţi la buzunar, vulcănenii fiind şi acum indignaţi de modul în care se gestionează şi acum problematica deşeurilor, multe dintre zonele oraşului fiind îngropate de resturi, firma  PREGOTERM Vulcan,  care a preluat trasportul gunoiului şi la Lupeni şi Uricani, nefăcând faţă cerinţelor.

Două firme se bat pentru trasportul deşeurilor la Bârcea

Legat de transportul deşeurilor din Valea Jiului la depozitul central de la Bârcea Mare, două firme au depus oferte. Una este aceeaşi Supercom cu BRT Petroşani,  care a mai efectuat astfel de servicii pentru CJ Hunedoara şi o asociere a unor oameni de afaceri din Valea Jiului, Brai – Cata – Ted Petroşani.

Desemnarea câştigătorului se va  face în data de 01.03.2018, iar valoarea contractului se ridică la 121 milioane de lei şi se va derula pe o perioadă de mai mulţi ani. Conform caietului de sarcini, firma care va fi desemnată câştigătoare va trebuie să facă selectarea şi trasportul gunoiului şi va opera la staţiile de transfer de la Vulcan şi Petroşani. Mai greu va fi în     UAT-uri, deoarece gunoiul nu se face încă selectiv, iar cetăţenii nu sunt învăţaţi cu acest lucru, în prezent derulându-se campanii de informare. Iar acest lucru şi neimplementarea acestui program va duce, cu siguranţă, la creşterea  tarifului de salubrizare, chiar cu  15-20%.

Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: