,,Avem încredere în oamenii care susţin activitatea Centrului EGAL de la Lupeni”

             Centrul Comunitar de Zi al Crucii Roşii, cunoscut mai nou ca şi CENTRUL EGAL din municipiul Lupeni  a primit zilele trecute vizita unor înalţi şi dragi oaspeţi, din partea finanţatorului, Fundaţiei VELUX din Danemarca. Dl Christian Robdrup Johansen  a fost bucuros să revină în  proiectul de suflet care i-a devenit drag. Drag a prins şi faţă de cei peste 50 de beneficiari  care vin la centru,  pentru a fi ajutaţi să depăşească anumite bariere, să-şi îmbunătăţească competenţele şcolare şi personale, prevenirea abandonului şcolar fiind principalul scop al proiectului. Alături de distinsul oaspete din Danemarca a  venit să vadă pe viu realităţile zonelor monoindrustriale şi o colegă jurnalist, specializată pe articole sociale şi umanitare, Lene Vendelbo. Delegaţia daneză a fost însoţită de reprezentanta Crucii Roşii Române, Andreea Furtună.

Ziua de luni a fost „Ziua Unirii” la Centrul EGAL  din Lupeni. Alături de cadrele didactice voluntari, oaşpeţii au fost angrenaţi în activităţi, au asistat la programul artistic pregătit de beneficiari, au văzut pe viu ce înseamnă românismul, portul tradiţional românesc, care sunt simbolurile noastre naţionale cu care ne mândrim şi au fost învitaţi să cânte şi să joace „Hora Unirii”. Pe lângă activităţile  care s-au derulat la centru,  s-au făcut vizite la şcolile de pe raza municipiului Lupeni,  unde învaţă beneficiarii centrului. Totodată, oaspeţii  au  stat de vorbă şi cu voluntarii, iar după  program, s-au  efectuat vizite la domiciliul unor familii care au înscrişi în acest proiect, unul până la patru copii.

    Lipsurile materiale, sărăcia şi condiţiile improprii de trai care există la beneficiari acasă au fost primele concluzii pe care le-a constatat pe teren,  colega journalist din Danemarca. Prin activităţile derulate, pe parcursul derulării priectului, s-a urmărit prevenirea abandonului şcolar, dobândirea de noi abilităţi de viaţă, îmbunătăţirea competenţelor sociale şi personale ale acestora precum şi în rândul familiilor lor. Proiectul care se derulează cu succes la Lupeni, datorită implicării active a cadrelor didactice şi a voluntarilor din Lupeni şi Uricani a devenit un model de bune practici şi pentru alte subfiliale de Cruce Roşie din ţară.

Începutul funcţionării acestuia a fost greu, dar cu sprijinul administraţiei publice locale, care s-a implicat direct în obţinerea spaţiului, s-a reuşit transformarea dintr-o locaţie aflată într-o stare avansată de degradare, într-una modernă unde-şi desfăşoară activitatea zilnic  50  de elevi, voluntari şi cadre didactice.

„Întotdeauna venim cu drag la Lupeni, la colegii noştri. Vizita pe care am derulat-o pe parcursul a mai multor zile,  are un dublu scop. Odată pentru a o sprijini pe dna Lene Vendelbo  să realizeze materialul anual pentru Crucea Roşie Danează, dar şi pentru a lua „pulsul” activităţilor de la CENTRUL EGAL. Următoarele şase luni  din acest an  vor fi dedicate identificării unor soluţii de susţinere a acestor centre (n.r.  în ţară mai funcţionează încă două: la Botoşani şi la Craiova) şi după  încheierea finanţării actuale ştim că  nevoile sunt  mari, rezultatele obţinute până acum sunt extraordinare şi ne  bucurăm să vedem interes pentru continuarea acestor activităţi. Nu ne va fi uşor, ţinând cont de situaţia economică actuală, dar avem încredere  în oamenii care susţin acest centru, angajaţi şi voluntari şi în imaginea organizaţiei noastre. Toate acestea sunt o combinaţie care ne va ajuta să mergem mai departe. Această vizită nu este ultima. Sperăm să ne vedem sănătoşi şi cu veşti bune în primăvară”, a ţinut să ne declare reprezentantul Crucii Roşii Române, Andreea Furtună.

De-a lungul anilor, Crucea Roşie Română şi-a dezvoltat capacitatea de a gestiona centrele de zi, prin activităţi de voluntariat şi în parteneriat şi colaborare cu autorităţile locale şi societatea civilă. Proiectul care se derulează în municipiul Lupeni are rol de catalizator în vederea realizării unui dialog mai bun cu autorităţile şi comunităţile locale, prin dezvoltarea de modele şi furnizarea iniţiativelor şi intervenţiilor de suport social pentru copiii şi tinerii marginalizaţi, rezultatul aşteptat fiind de a facilita şi a dezvolta programul existent şi funcţional şi prin alte mijloace şi resurse provenite de la bugetul local sau de stat.

„Până în prezent ne-am atins scopul proiectului, am avut şi părinţii implicaţi în activităţi socio- educative, în sesiuni de consiliere individuală, cursuri de operare calculator, sesiuni de incluziune pe piaţa muncii. În numele subfilialei de Cruce Roşie Lupeni vreau să mulţumesc încă o dată voluntarilor, cadrelor didactice, CL şi CCZ, finanţatorilor, managerului de proiect, care ne-a înţeles nevoile şi solicitările şi sper ca să revigorăm activitatea Centrului EGAL şi prin alte activităţi educaţionale, la care ne-am gândit de tip „After School”, pentru că sunt solicitări venite din partea şcolilor, părinţilor şi doritorilor, care-şi doresc ca elevii să fie supravegheaţi, sprijiniţi la teme şi în alte activităţi, atâta timp cât părinţii sunt la job”, a ţinut să conchidă coordonatoarea centrului, directoarea Subfilialei de Cruce Roşie Lupeni, Simona Hîrieaşu.     Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: