STOP VIOLENŢEI!

   În sistemul educaţional, libertatea individuală este greşit înţeleasă atât de către elevi cât şi de către profesori şi părinţi şi nu a avut ca efect micşorarea gradului de violenţă în şcoală, ci dimpotrivă,  pe fondul acestei libertăţi, greşit înţeleasă şi exprimată, şcoala poate reprezenta o sursă a unor forme de violenţă. Dacă anterior violenţa şcolară nu se manifesta decât ocazional, între elevi sau dinspre cadrul didactic spre elev, acum,  remarcam o violenţă sporită de la an la an atât între elevi, dar  şi  dinspre elevi spre cadrele didactice.

    La nivel european, România se situează pe locul III  în clasamentul celor 42 de ţări în care a fost investigat fenomenul, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). 17% dintre copiii de 11 ani au recunoscut ca au agresat alţi elevi cel putin de trei ori în luna anterioară, procentajul celor de 13, respectiv 15 ani, fiind de 23%. Conform unui studiu realizat de un important ong ce funcţionează la nivel naţional, 1 din 4 copii era umilit în mod repetat la şcoală în faţa colegilor; 1 din 6 copii era bătut în mod repetat; 1 din 5 copii umilea în mod repetat un alt copil la şcoală; 3 din 10 copii sunt excluşi din grupul de colegi; 73% dintre copii au fost martorii unei situaţii de bullying în mediul şcolar.

Cele mai noi date procesate la nivelul Ministerului Educatţei pentru anul şcolar 2014-2015 vorbesc despre 18.783 de cazuri de violenţă la nivel naţional.

Joi, 18.01.2018, a avut loc la Liceul Tehnologic Retezat Uricani – Şcoala Gimnazială Nr.2  finalizarea proiectului educaţional „Stop Violenţei” derulat de către Grupul Impact Best Hurricane sub îndrumarea liderilor seniori, prof. Kiss Elena şi prof. Cioată Ilie Nelu.  Proiectul a fost finanţat în mare parte de către Fundaţia Noi Orizonturi prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român.

La acţiunea care a avut loc la Uricani,  elevii au participat la un teatru, forum susţinut de tinerii impacţi, având posibilitatea se fie actori încercând să schimbe atitudinea şi comportamentul celor violenţi.

De asemenea au urmărit un PPT prezentat de d-na profesor itinerant Pinko Loredana şi apoi au luat parte la discuţii.  Proiectul s-a derulat în şcoală pe parcursul mai multor săptămâni, scopul acestuia fiind reducerea violenţei în mediul şcolar.

Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: