Procesul globalizării pune acut problema raporturilor local–global la nivelul fiecărei naţiuni. Odată cu conştientizarea societăţii globale şi pe măsura angrenării în mecanismele ei, posibilitatea unor decizii izolate pentru comunităţi şi naţiuni devine din ce în ce mai redusă. Indivizii, grupurile, comunităţile şi naţiunile nu se mai pot sustrage acestui proces care universalizează comportamente, moduri de a gândi şi de a acţiona, stiluri de viaţă sau ameninţări de orice natură. Educaţia globală cuprinde: educaţia pentru dezvoltare, educaţia pentru drepturile omului, educaţia pentru pace şi prevenirea conflictelor şi educaţia interculturală. Pentru a marca ” Săptămâna Educației Globale” la Școala Gimnazială nr. 3 din municipiul Lupeni s-au desfășurat o serie de activități, care au avut ca scop educarea copiilor în spiritul educației pentru pace, prevenirea conflictelor, activități cultural pentru dezvoltarea personală, etc.
De interes a fost și o dezbatere intitulată ”O clasă divizată” la care au participat elevii cls. a IV- B prof. Adriana Moldovan și elevii cls. a – III B prof. Melania Nan. Sub îndrumarea prof. consilier școlar Dorina Julecătean, elevii au vizionat un film educativ și au purtat discuții pe tema egalității de șanse, a nondiscriminării și a toleranței.
În cadrul dezbaterilor, elevii au prezentat și atitudinea unor autorități locale care au găsit de cuviință să ridice ziduri între unele cartiere ale orașelor, izolând comunitățile de romi și discriminându-le.
”În loc să ajute copii romilor cu proiecte reale, prin care aceștia să se integreze mai ușor în sistemul de învățământ, oficialitățile locale au trecut la alte planuri de descriminare, prin care se adâncește și mai mult diferența dintre oameni”, a scris unul dintre elevi, într-o compunere.
Elevii au mai primit pliante, au realizat desene, au scris compuneri, acțiunea desfășurată suscitând un interes major în rândul participanților.
Angella Dumitrașcu
Lasă un răspuns