Lumea mea depinde de noi

     Procesul globalizării pune acut problema raporturilor local–global la nivelul fiecărei naţiuni. Odată cu conştientizarea societăţii globale şi pe măsura angrenării în mecanismele ei, posibilitatea unor decizii izolate pentru comunităţi şi naţiuni devine din ce în ce mai redusă. Indivizii, grupurile, comunităţile şi naţiunile nu se mai pot sustrage acestui proces care universalizează comportamente, moduri de a gândi şi de a acţiona, stiluri de viaţă sau ameninţări de orice natură. ​ Educaţia globală  cuprinde: educaţia pentru dezvoltare, educaţia pentru   drepturile   omului,   educaţia   pentru   pace   şi   prevenirea   conflictelor   şi   educaţia interculturală. Pentru a marca ” Săptămâna Educației Globale” la Școala Gimnazială nr. 3 din municipiul Lupeni s-au desfășurat o serie de activități, care au avut ca scop educarea copiilor în spiritul educației pentru pace, prevenirea conflictelor, activități cultural pentru dezvoltarea personală, etc.

De interes a fost și o dezbatere intitulată ”O clasă divizată” la care au participat elevii cls. a IV- B prof. Adriana Moldovan și elevii cls. a – III B prof. Melania Nan. Sub îndrumarea prof. consilier școlar Dorina Julecătean, elevii au vizionat un film educativ și au purtat discuții pe tema egalității de șanse, a nondiscriminării și a toleranței.

În cadrul dezbaterilor,  elevii au prezentat  și atitudinea unor autorități locale care au găsit de cuviință să ridice ziduri între unele cartiere ale orașelor, izolând comunitățile de romi și discriminându-le.

”În loc să ajute copii romilor cu proiecte reale,  prin care aceștia să se integreze mai ușor în sistemul de învățământ, oficialitățile locale au trecut la alte planuri de descriminare, prin care se adâncește și mai mult  diferența dintre oameni”, a scris unul dintre elevi, într-o compunere.

Elevii au  mai primit pliante, au realizat desene, au scris compuneri, acțiunea desfășurată suscitând un interes major în rândul participanților.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: