Sfântul Ardealului, comemorat la Prislop

      În ziua de  28 noiembrie 2017, la împlinirea a 28 de ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui Arsenie Boca, la Mănăstirea Prislop, locul în care se regăsește mormântul părintelui, a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de către un sobor de înalți ierarhi, preoți și diaconi, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Din soborul de arhierei au mai făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei,  Preasfințitul Părinte Daniil, Episcopul Daciei Felix.

În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a vorbit despre perioada de post în care ne aflăm și în care ne pregătim pentru marele praznic al Nașterii Domnului. De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a rostit un cuvânt despre importanța credinței în viața credincioșilor.

La final, Preasfințitul Părinte Gurie a vorbit despre viața și activitatea părintelui Arsenie Boca, iar apoi a mulțumit tuturor pentru prezența în această zi la Mănăstirea Prislop.

După Sfânta Liturghie, soborul slujitor a săvârșit slujba parastasului, iar apoi o slujbă de pomenire la mormântul Preacuviosului Părinte Arsenie Boca, aflat în cimitirul Mănăstirii „Sfântul Ioan Evanghelistul”de la Prislop. Teolog, pictor și duhovnic, Părintele Arsenie a văzut lumina zilei în data de 29 septembrie 1910. A studiat la Gimnaziul Ortodox „Avram lancu” din Brad (1922-1929), Academia Teologică „Andreiană” din Sibiu (1929-1933), la Academia de „Belle Arte” din București și un stagiu de documentare la Muntele Athos.

A fost hirotonit diacon celib în 1936 și preot în data de 10 aprilie 1942. La 3 mai 1940 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Sâmbăta, sub numele de Arsenie, a cărei obște a îndrumat-o până în toamna anului 1948, când a fost transferat de Mitropolitul Nicolae Bălan la Mănăstirea Prislop, redevenită atunci ortodoxă. A fost arestat de autoritățile comuniste în noaptea de 15/16 ianuarie 1951 și închis la: Aiud, Baia Sprie, Ocnele Mari, nouă luni la Canalul Dunăre-Marea Neagră. Eliberat la 17 martie 1952 s-a întors la Mănăstirea Prislop, participând la slujbe, pictând și lucrând în obștea mănăstirii.

În anul 1955 era anchetat la Timișoara, suferind alte șase luni de detenție. În anul 1969 Mănăstirea Prislop a fost închisă, iar părintele Arsenie exclus din monahism, începând perioada de pribegie prin București și alte localități. În 1961 era angajat la Atelierele Patriarhiei, iar în 1968 a fost pensionat. S-a retras la parohia Drăgănescu, lângă București, începând pictarea bisericii de aici. Spre sfârșitul vieții i s-a permis să se reîntoarcă la Prislop. A trecut la cele veșnice în data de 28 noiembrie 1989 și a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop, mormântul părintelui devenind un adevărat loc de pelerinaj pentru toți cei care l-au cunoscut și l-au iubit.

Ella Schreiber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: