Persoanele cu dizabilități au nevoie de solidaritate, dragoste și respect

            Ziua de 3 decembrie a fost adoptată de ONU, pentru a motiva populația să înțeleagă efectele dizabilităților și pentru a combate discriminarea, dorind astfel ca întreaga lume să devină mai responsabilă în ceea ce privește integrarea persoanelor cu dizabilități în societate. ONU atrage atenția că ”este foarte important să conștientizăm că dizabilitatea este parte a condiției umane și că toți ne naștem sau dobândim dizabilități mai mult sau mai puțin grave în timpul vieții. Precizarea este făcută în contextul, în care imaginea în societate a persoanelor cu dizabilități este adesea rezultatul prejudecăților, al stigmatizării și al discriminării”.

Persoanele cu dizabilităţi au nevoie de solidaritate, dragoste şi respect. Atitudinea şi implicarea fiecăruia dintre noi contribuie la respectarea drepturilor fundamentale ale acestor persoane.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara marchează această zi organizând în toate centrele sale destinate persoanelor cu dizabilităţi, copii sau adulți, o serie de activităţi cum ar fi: programe de colinde susţinute de grupuri de elevi sau colindători, programe artistice, audiții muzicale, mese festive etc.

În data de 29.11.2017, la Centrul Specializat pentru copii cu dizabilități și Casa Familială pentru copii cu dizabilități Hunedoara  va avea loc un spectacol de teatru „Domnișoara Poimâine și Jocul de-a timpul” – piesă pusă în scenă de copii cu dizabilități – elevi ai Centrului Școlar pentru educație incluzivă Rudolf Steiner Hunedoara, iar apoi un program artistic (poezii, colinde, dansuri) susținut de copiii din cele două centre.  În data de 3.12.2017 beneficiarii Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Brad vor primi vizita copiilor din Centrul de Plasament Brad într-un cadru festiv, apoi un grup de colindători din comuna Baia de Criș va susține pentru aceștia un program de colinde. La Centrul de Îngrijire și Asistență Geoagiu, persoanele cu dizabilități se vor bucura de o masă festivă oferită de sponsori, iar Ansamblul Folcloric din Geoagiu îi va încânta pe beneficiari cu un moment folcloric. Tinerii din Centrul de Îngrijire și Asistență Bretea Strei vor sărbători împreună cu cei din Centrul de Îngrijire și Asistență Păclișa, unde va avea loc spectacolul artistic „Gândim la fel, zâmbim la fel” prezentat de copii de la Școlile Sarmizegetusa și Păucinești, copii din localitatea Păclișa împreună cu persoane cu dizabilități din cadrul celor două centre.

De programul artistic susținut de un grup de elevi de la Școala Generală I.D. Sârbu Petrila se vor bucura și persoanele cu dizabilități de la Centrul de Îngrijire și Asistență Petrila în data de 04.12.2017. La Centrul de Îngrijire și Asistență Brănișca, persoanele cu dizabilități vor primi cu bucurie în data de 05.12.2017 vizita unui grup de copii de la Școala Generală Nicolae Țic Brănișca și a Ansamblul Mureșana care vor susține un program artistic, iar Parohia ortodoxă din Brănișca va ține un scurt serviciu religios, urmat de un concert de colinde. Sub titlul „Grădina cu speranțe”, Asociația Antiparkinson organizează în data de 03.12.2017, ora 11, în foaierul Teatrului de artă Deva un vernisaj cu lucrări realizate de bolnavii cronici (pictură, ceramică, lucrări de mână, povestiri), iar Centrul cu Profil Ocupațional Simeria va expune produse/lucrări realizate de tinerii cu dizabilități în cadrul centrului. Situaţia statistică existentă la nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara indica la sfârşitul trimestrului III 2017 un număr de 20.344 persoane neinstituţionalizate încadrate într-un grad de handicap, dintre care 19.079 adulţi şi 1265 copii, persoane care beneficiază de drepturile şi facilităţile prevăzute de Legea nr. 448/2006.  Numărul de persoane aflate în sistemul rezidenţial de protecţie a persoanei adulte al D.G.A.S.P.C. Hunedoara care beneficiază de servicii de găzduire, îngrijire şi recuperare era de 383 persoane. În ceea ce priveşte situaţia copiilor cu grad de handicap, beneficiari ai unei măsuri de protecţie oferită de instituţia noastră acesta indica un număr de 63 copii aflaţi în sistemul rezidenţial, 53 copii aflaţi în plasament la asistenţi maternali profesionişti şi 34 copii aflaţi în plasament familial.(E.S.)

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: