„Sunt cetățean, am drepturi!”

În ziua de 20 noiembrie, la aniversarea ZILEI UNIVERSALE A COPIILOR,  în cadrul Școlii  Gimnaziale nr. 3 din municipiul Lupeni, s-a derulat cea de-a VIII – a ediție a  proiectului – concurs regional de creație plastică și  literară, intitulat ” SUNT CETĂȚEAN, AM DREPTURI!”. Coordonatorii proiectului sunt prof. Simona Chiroșca și prof. Adriana Moldovan.

De ziua lor, elevii claselor a III-a și a IV-a din cadrul școlii au aflat prin implicarea în activitate,  despre drepturile lor. Spunea V. Hugo: ”Fiecare  copil pe care îl instruim este un om pe care îl câștigăm”. Cei peste 60 de elevi participanți în cadrul proiectului,  cât și cadrele didactice,  au putut afla prin intermediul unor proiecții  și filmulețe educative despre drepturile și responsabilitățile pentru copii,  așa cum au fost stabilite  de ONU în 1959, când a fost adoptată Declarația Drepturilor Copiilor și mai târziu, în 20 noiembrie 1989, când s-a adoptat Connvenția ONU cu privire la Drepturile Copilului, care a fost ratificată de majoritatea țărilor din lume. România a ratificat Convenția  pe 28 septembrie 1990, și de când a elaborate Legea 272/ 2004, privind protecția și promovarea drepturilor copiilor.

            Având dreptul  la viață, ni se deschid porțile UNIVERSULUI. Dar nu putem pătrunde mai adânc acolo, dacă nu trăim în siguranță. Avem nevoie de voi, oamenii mari, să ne iubiți și să ne învățați să înfruntăm pericolele vieții. Suntem la vârsta naivității și nu putem discerne omul bun de cel rău, Cu siguranță o veți face mereu și ne veți respecta toate drepturile. Astfel, încă de la naștere ne dăruiți un nume avem o cetățenie, ambele fiind atribute care ne individualizează și ne implică apartenența la o familie și la un anumit statut. Părinții ne oferă o familie, chiar și cei fără sunt ocrotiți, trăiesc în instituții  cu un ambient plăcut. Ei frecventează școala alături de noi, având șanse egale. E tare plăcut  să știi că poți învăța alături de oameni serioși, plini de dăruire și pentru care, toți suntem la fel. Acum, libertatea de exprimare permite fiecăruia succesul mult așteptat. De accea  suntem prieteni cu toții: ne ajutăm, ne jucăm, respectăm regulile grupului din care facem parte, învățăm să fim toleranți, să acceptăm o idee care este benefică grupului. Toate acestea se datorează vouă, oamenilor de suflet. Azi vă privim cu ochi inocenți de copil, dar mâine vom fi asemenea vouă. Protejați-ne! Dar mai ales, salvați pe cei bătuți, exploatați, torturați și chiar uciși. Sunt făpturi gingașe. Ar trebui să beneficieze și ei de dreptul de a fi egali, indiferent de rasă, culoare, etnie.

            Ajutați-ne pe toți să putem spune:  NOI SUNTEM, NOI VOM FI!

             În acest an  au participat la proiect peste 150 de profesori din învățământul primar, peste 600 de elevi din ciclul primar. Elevii au trimis creații literare și lucrări plastice care să ilustreze cunoașterea, apărarea și susținerea drepturilor copilului, participanții venind din județele: Hunedoara, Alba, București, Vaslui, Cluj, Bihor, Prahova, Caraș-Severin, Galați, Arad, Maramureș, Sibiu, Argeș, Mureș, Călărași, Constanța, Brașov, Timiș, Bistrița-Năsăud, Brăila, Suceava, Dâmbovița, Buzău, Vâlcea, Ialomița și Neamț.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: