Sistemul energetic a fost sever neglijat la capitolul investiții și mentenanță

            În cadrul ultimelor întâlniri pe care le-a avut în ultima perioadă, ministrul  Energiei, Toma Petcu a vorbit despre asigurarea programului de iarnă și a subliniat faptul că în țara noastră, sistemul energetic a fost neglijat în ultimii ani.

În privinţa energiei electrice, avem stocuri de resurse de asemenea mai mari (apă, cărbune, uraniu, gaze, păcură) decât iarna trecută! Spre exemplu, rezervele de apă din lacuri sunt cu peste 10% mai mari față de nivelul pe care l-am stabilit prin Programul de iarnă. Apoi, stocurile de cărbune au fost gândite complet diferit după experiența anului trecut. Am cerut stocuri duble în centrale, astfel că la CE Oltenia sunt stocuri de aproape 1,9 milioane de tone, din care 1,23 milioane de tone în depozitele termocentralelor, 312.200 tone în depozitele Direcţiei Miniere şi încă 39.600 tone pe traseu, în navete nedescărcate.(…)

          Vrem să evităm problemele de anul trecut când transportul cărbunelui din carieră în centrale a durat și 13 ore pe o distanță de doar 60 de km. În plus faţă de toate aceste pregătiri, avem convenții cu statele vecine pentru ajutor în situații de urgență. O astfel de Convenție a fost deja încheiată cu Bulgaria, în prezent fiind în negociere şi contracte similare cu Ungaria şi Serbia. Este, dacă vreți, o măsură în plus de precauție, cu toate că, de la începutul anului, România a fost exportator net de energie. În final, vreau să subliniez din nou: sistemul energetic a fost sever neglijat la capitolul investiții și mentenanță. Trebuie să fim conștienți că sistemul nu va putea funcționa la nesfârșit fără să investim. Iar acesta este focusul mandatului meu de ministru”, a precizat ministrul de resort.

Elena Dragomir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: