Printr-o acţiune civilă se cer fonduri pentru reluarea lucrărilor la DN 66A Câmpu lui Neag – Herculane

„Tot noi trebuie să facem ceva, putem face lucruri mari, dar toţi, împreună!”

   „Având în vedere restructurarea industriei extractive din regiunea Valea Jiului, dar şi potenţialul turistic al zonei, a cărui punere în valoare este dependentă de dezvoltarea infrastructurii de acces şi trasport, respectiv a reţelelor de drumuri (inclusiv alpine), Comitetul de iniţiativă civică fomat din reprezentanţi ai administraţiilor publice locale, ai mediului de afaceri, ai societăţii civile lansează prezenta acţiune civică pentru susţinerea reluării investiţiilor la modernizarea drumului naţional DN 66A Câmpu lui Neag – Băile Herculane. Considerăm că de finalizarea acestui obiectiv depinde, în mare parte, dezvoltarea sectorului turistic şi a sectorului economic local, dar şi posibilitatea creării de noi locuri de muncă în regiunea Văii Jiului. Prezentul comitet de iniţiativă, având suportul cetăţenilor din localităţile Văii Jiului care subscriu şi susţin acest demers civic, solicită Guvernului României să dispună cuprinderea în Bugetul de Stat pentru anul 2018 a sumelor necesare şi, implicit, să dispună reluarea lucrărilor de construcţie şi modernizare a DN 66A Câmpu lui Neag – Băile Herculane, până la finalizarea integrală a acestui obiectiv regional de importanţă strategică. Considerăm că viitorul economic şi social al Văii Jiului, bazat într-o importantă măsură pe dezvoltarea turismului în regiune, justifică în mod categoric o astfel de investiţie pe care statul român are obligaţia să o realizeze pentru cetăţenii din Valea Jiului, dar şi pentru cei care ne vor putea vizita, ca turişti, motiv pentru care apreciem demersul nostru civic ca fiind unul pe deplin justificat”.

Acesta este documentul care va fi înaintat premierului Mihai Tudose, prin care se cere în mod expres cuprinderea în capitolul viitoarelor investiţii a lucrărilor de construcţie şi modernizare a DN 66 A- Câmpu lui Neag-Herculane. Constituiţi într-un comitet de iniţiativă civică, primarii din Valea Jiului, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai societăţii civile şi reprezentanţii mass-media, solicită cetăţenilor din Valea Jiului să se mobilizeze şi să semneze tabelele care vor fi înaintate la guvern. Premierul a cerut în mod expres aceste documente pentru a se justifica această investiţie majoră pentru deschiderea Văii Jiului. Lansarea campaniei civice a avut loc la sediul Universităţii Petroşani, rectorul Radu Sorin declarând public că „Universitatea este deschisă tuturor colaborărilor care sunt în interesul cetăţenilor”. Această iniţiativă i-a strâns din nou, laolaltă pe primarii Văii Jiului, pe consilierii judeţeni, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai societăţii civile, etc.

„Invit pe toţi cetăţenii Văii Jiului să semneze această petiţie. Avem nevoie de acest drum”, a spus Dănuţ Buhăescu, primarul oraşului Uricani.

Primarul municipiului Lupeni a reiterat în intervenţia sa, că toţi factorii de decizie trebuie să lupte pentru acest ţel, la care vor adera şi parlamentarii hunedoreni, premierul fiind deschis  în a ajuta Valea Jiului cu banii necesari finanţării „drumului lui Băsescu”.

            „Trebuie să ne dăm cu toţii mâna şi numai aşa putem să facem lucrurile să meargă înainte. Este un proiect vital pentru toată Valea Jiului, pentru că avem nevoie de această deschidere. Turiştii, investitorii nu vor veni în Valea Jiului, dacă nu le putem oferi aceste căi importante de acces şi ei trebuie să ajungă cu uşurinţă, în orice colţ al ţării. Turiştii sunt deasemenea o sursă de venit  pentru noi, cei din Valea Jiului şi cu banii care îi cheltuie, noi să ne putem să ne dezvolta comunităţile”, a declarat Lucian Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni.

Primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi,  a spus celor prezenţi că infrastructura şi dezvoltarea acesteia, indiferent unde se găseşte aceasta, fie că vorbim de DN 66 A, de DN 7A, drumul care face acum legătura dintre Vulcan,  Pasul Merişor şi Pasul Vâlcan reprezintă dezvoltarea Văii Jiului.

„Am convingerea că noi, în calitatea de primari, cu cei din mediu academic, mediul de afaceri, cu sprijinul presei şi prin efortul pe care ni-l dorim din partea comunităţii din Valea Jiului să sensibilizăm  Guvernul României şi să arătăm că acesta este foarte important  pentru Valea Jiului, deschiderea către Gorj s-a făcut, Defileul Jiului se apropie de finalizare, iată, la şoseaua către Voineasa, lucrările de asfaltare sunt în stare avansată. Iată că, acest drum Uricani – Herculane care a fost primul deschizător de drumuri ca şi proiect, a rămas pe ultimul loc. {i  din anumite motive, şi politice. Dar, acum este nevoie de un efort susţinut al întregii zone. Ne dorim ca acum, guvernul să cuprindă  pe lista viitoarelor investiţii  şi în bugetul pe anul viitor, fonduri necesare pentru continuarea lucrărilor la drumul care face legătura cu vestul ţării, spre Herculane, un drum de o foarte mare importanţă pentru Valea Jiului.  Pentru acest lucru, avem nevoie să strângem semnături, iar tabelele le puteţi găsi la poarta primăriei”, a precizat primarul petroşenean.

Au luat cuvântul la această întâlnire toţi primarii, reprezentanţi ai  mediului de afaceri care au precizat că un investitor are nevoie de infrastructură complexă, pentru a crea locuri de muncă şi pentru a crea plus-valoare, care poate fi folosită în investiţiile din comunităţile gazdă, etc. S-a făcut şi un remember al modului în care au început lucrările la drum, acum 20 de ani, iar pentru finalizarea lui mai sunt necesare lucrări de asfaltare pe o porţiune de 18 km.

            “Vom face şi noi presiune pe guvernanţi şi sper că vor lua în seamă aceste semnături. Trebuie să se ştie că acest drum există şi la ora actuală, este un drum din 1984, ca drum forestier, de atunci el a fost folosit. Sigur că sunt ong-uri care nu vor să se facă nimic şi care spun că acest drum va străbate singura zonă virgină din Europa. Adevărul este că nu este vorba nici pe departe de aşa ceva. Acest drum nu va influenţa în mod negativ înmulţirea animalelor. Datorită acestui drum nu s-a mai făcut braconaj deloc în acea zonă. Avem puse probleme false, ca noi să nu ne dezvoltăm, bineînţeles că, cu acest drum vom deranja pe foarte mulţi, întrucât nici noi acum, toţi care suntem din Valea Jiului, nici nu ne dăm seama cât  de important va fi acest drum. Drumul spre Herculane este singurul drum longitudinal  din Europa, pleacă de-a lungul munţilor de la Herculane, până la Voineasa… prinde Retezatul, munţii Vâlcanului, Cheile Jieţului, Obârşia Lotrului şi merge la Voineasa, făcând şi unirea cu Translapina. Sunt convins că în momentul când se va face  acest drum,  cel puţin  500 de locuri de muncă se vor crea  în Valea Jiului, permanente. Este foarte important  să aratăm că vrem acest lucru. Contează foarte mult aceste semnături şi nu cred că nu o să se ţină cont de atâtea semnături. {i dacă cu ajutorul lui Dumnezeu acest demers va fi realizat ne va da încredere să încercăm  alte demersuri, care le vom rezolva numai împreună. Tot noi trebuie să facem ceva, putem face lucruri mari, dar toţi,  împreună”, a conchis omul de afaceri, Emil Părău.   Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: