Aflat la Petroşani pentru a participa la şedinţa Consiliului de Administraţie al CEH, secretarul de stat, Doru Vişan, a vândut gogoşi ziariştilor prezenţi la conferinţa de presă. Acesta susţine că există doi investitori străini care sunt interesaţi să cumpere grupurile de la Mintia. Este vorba despre grupurile care nu vor face parte din SIEG, iar în acest sens CEH va cere un punct de vedere Comisiei Europene astfel încât acestea să nu fie tăiate, ci valorificate prin vânzare. Potrivit secretarului de stat, sunt doi „ofertanţi externi” interesaţi de grupurile de la Mintia.
„Cert este că un grup este dezafectat. La fel de cert este că celălalt grup, numărul 3, care a avut un proces de modernizare de-a lungul timpului lipsindu-i condiţiile de mediu rămâne prins în SIEG. Iar celelalte patru grupuri trebuie să le găsim o valorificare cu un investitor”, a mai spus Vişan.
Dacă ar fi să interpretăm spusele domnului ministru aşa cum ar fi trebuit interpretate toate declaraţiile mahărilor de la Bucureşti, înseamnă că aceste grupuri vor ajunge curând în topitoriile din Turcia, via firma înfiinţată de nişte persoane de etnie rromă din Strehaia, care are sediul la Bejan, în proximitatea termocentralei. Cei care mai au puţină memorie îşi mai amintesc promisiunile făcute de ministrul Videanu, care promitea investiţii de peste 90 de milioane de euro în minele dinValea Jiului. Şi Traian Băsescu a promis în 2009 laPetroşani locuri de muncă şi investiţii. Dar aceştia nu sunt sigurii, fiecare barosan de la Bucureşti, care a trecut prin Valea Jiului, şi-a deşertat aici tolba cu promisiuni pe care le-a uitat imediat ce a trecut de Polatişte.
Conform aceluiaşi secretar de stat, toate cele patru grupuri care ar putea fi vândute sunt de acelaşi tip şi necesită lucrări de reparaţii. Ar fi interesant de văzut care state sunt dispuse să investească o căruţă de bani în nişte vechituri care trebuie reparate. Să mai fie oare şi alte ţări în care banul public să fie prăduit pe tot felul de investiţii inutile şi nimeni să nu răspundă în faţa legii? Îndoielnic.
Stocul de cărbune, insuficient
La aceeaşi conferinţă de presă, participanţii au aflat că stocul de huilă este de aproape 80 de mii de tone, necesarul conform programului de iarnă aprobat de guvern fiind de 163 mii tone. Cele 80 de mii de tone provin din producţie internă şi din import, în condiţiile în care de aproape două luni complexul funcţionează la minim din capacitate, cu un singur cazan al unui grup energetic la Mintia.
Nu sunt ,,goale”
Din cărbunele aflat pe stoc, 25 de mii de tone sunt din import, în baza contractului de achiziţii pentru 60 mii tone, motivaţia conducerii CEH fiind aceea că pe această rută se întâmpină greutăţi cu trecuri goale. Chiar dacă firma contractoare este din Elveţia, cărbunele este adus cu trenul din portul Constanţa, unde este adus cu vaporul din Africa de Sud. Pentru cei care au lucrat în mină pe vremea lui Ceauşescu, situaţia este oarecum similară, fiind şi atunci o adevăretă bătălie pentru „goale”, vagoneţi în care să fie încărcat cărbunele scos din abataj. Cu siguranţă problema va fi rezolvată, CEH pregăteşte o nouă achiziţie de cărbune din import.
„Zilele următoare se va anunţa achiziţia de cărbune pe diferenţa de cantitate. Vom scoate spre cumpărare, pe baza unui acord cadru care se va face pe bază de comenzi şi contracte subsecvente pentru încă 138 mii tone cărbune convenţional care poate să însemne şi 200 de mii de tone”, a mai declarat Viorel Stancu, directorul general al CEH.
Vestea bună
Vestea bună a fost păstrată pentru sfârşitul conferinţei, când preşedintele CA, Stamin Purcaru a făcut cunoscut faptul că de anul viitor minele Vulcan şi Livezeni vor scoate peste 2500 de tone de huilă zilnic, suficient pentru cele două termocentrale. Asta în situaţia în care la ora actuală producţia nu depăşete 2000 tone pe zi, în zilele cele mai bune. Purcaru garantează această producţie, cu experienţa sa în închideri de mine, pe care a căpătat-o în cei zece ani de când este director la Conversmin.
Andrei VLAD