,,Nu ne aflăm în situaţia unei restrângeri a dreptului la pensie”

           Printr-o interpelare adresată ministrului Muncii, senatorul Cristian Resmeriţă a cerut lămuriri despre modul în care se fac recalculările de pensii conform Legii 192/2015, deoarece sunt mulţi pensionari trecuţi peste vârsta de 70 de ani, care au depus o muncă grea şi în condiţii periculoase. Cu toţii aşteaptăpensiile recalculate. Senatorul hunedorean specifică în interpelarea sa că „Legea 192/ 2015 ar fi trebuit să aducă sume în plus pensionarilor din grupele I şi II de muncă, nu corecţii negative rezultate prin aplicarea HG 291/2017 prin asimilarea la stagiu de cotizare de 30 de ani, conform Legii 263/2011, lege adoptată de guvernul Boc, care a modificat nejustificat stagiul de cotizare şi care a fost corectată de altfel prin  Legea 155/ 2016”.

   În răspunsul pe care senatorul hunedorean Cristian Resmeriţă  l-a primit, se face referire la faptul că „în aplicarea Legii 192/ 2015 s-a adoptat HG 291/ 2017, act normativ care nu adaugă lege, ci vine să expliciteze aceste stagii  complete de cotizare şi să precizeze etapele de recalculare, fiind un act normativ care completează prevederile art. 134 din normele  de aplicare a prevederilor Legii 263/ 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, aprobate prin HG257/2011. Dreptul la pensie, dreptul la alte forme de asigurări sociale ori protecţie socială, se acordă conform legii. Astfel, legiuitorul este în drept a reglementa în  cadrul sistemului unitar de pensii publice, să stabilească criteriile şi condiţiile concrete în care persoanele pot beneficia de pensie, tipurile de pensii care pot fi acordate, reguli generale de acordare a acestora precum şi modul de calcul al pensiilor… Prin noua reglementare s-a urmărit respectarea principiului egalităţii de tratament între persoanele care au beneficiat de punctaje majorate pentru activităţi desfăşurate în grupa I şi II de muncă, condiţii speciale sau deosebite în conformitate cu legislaţia anterioară şi cele cărora urmează să li se aplice dispoziţiile Legii 192/ 2015. Anticipând o posibilă ajustare a punctajului mediu anual prin utilizarea stagiului de cotizare stabilit prin Legea 263/2010 legiuitorul a permis ca prin metoda comparaţiei directe să se menţină în plată punctajul iniţial în condiţiile în care din calcul rezultă un punctaj mediu anual mai mic decât cel în plată. Întrucât se menţine în plată cuantumul mai favorabil, nu ne aflăm în situaţia unei restrângeri a dreptului de pensie”.

Totodată,  în răspunsul primit de senatorul hunedorean şi trimis de la cabinetul  ministrului  Muncii, Lia Olguţa Vasilescu se  mai precizează că „persoanele care au lucrat în condiţii identice să beneficieze la determinarea punctajului mediu anual de stagii de cotizare identice, prin raportare la dispoziţiile Legii 263/ 2010 cu modificările şi  completările ulterioare”. (E.D.)

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: