Circa 40 de jurnalişti, bloggeri, fotografi sau profesori din China refac traseul vechiului drum al mătăsii. Până acum, au parcurs cu maşina 14.000 de kilometri, iar punctul final al călătoriei lor va fi Italia. Chinezii doresc să descopere obiectivele importante aflate pe această rută tradiţională şi să interacţioneze cu comunităţile locale din zonele prin care trec. Membrii Caravanei au poposit sâmbătă, 14 octombrie, la Consiliul Judeţean Hunedoara, unde s-au întâlnit cu preşedintele Mircea Bobora.
Semnătura şi parafa prin care preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Flaviu Bobora, a înscris judeţul Hunedoara pe harta Drumului Mătăsii a încheiat vizita în judeţul Hunedoara a unei delegaţii chineze care şi-a propus să parcurgă celebrul drum comercial care lega încă din antichitate China de Europa.
Formată din peste 50 de jurnalişti, operatori TV, oameni de radio, documentarişti îmbarcaţi în 15 automobile de tip SUV, „caravana” chinezească a plecat în urmă cu două săptămâni din Regiunea Shaanxi, care, în vremuri, a fost chiar punctul de pornire pe Drumul Mătăsii. După un traseu de peste 8000 de kilometri, delegaţia chineză, condusă de Hu Yutao, manager adjunct al Grupului Media, Radio şi TV din Shaanxi, a decis ca pentru România punctul de oprire să fie judeţul Hunedoara. După o vizită la Castelul Corvinilor, delegaţia a fost primită la sediul Consiliului Judeţean Hunedoara de preşedintele instituţiei, la întâlnire luând parte şi Radu Barb, directorul Agenţiei de Dezvoltare Economico-Socială Hunedoara.
„Domniile lor parcurg acest traseu cu dublu scop. Unul simbolic pentru a marca importanţa pe care a avut-o de-a lungul secolelor celebrul Drum al Mătăsii. Celălalt este de a culege din fiecare ţară parcursă informaţii care să stea la baza unor colaborări viitoare în mai multe domenii. Şi aici mă refer la turism, educaţie, economie, schimburi culturale. Ceea ce mă bucură în mod deosebit este că în România delegaţia din Shaanxi a stabilit judeţul Hunedoara ca punct de interes pentru documentare. Explicaţia pentru aceasta ar putea fi întâlnirile bilaterale de până acum şi interesul pe care Consiliul Judeţean Hunedoara îl acordă relaţiei cu China în vederea dezvoltării unor parteneriate în turism, educaţie şi sănătate”, explică Mircea Flaviu Bobora.
La rândul său, Hu Yutao, liderul delegaţiei chineze a solicitat şi a primit informaţii şi documentări privitoare la oportunităţile de colaborare pe care judeţul Hunedoara le are. În prezentări la TV şi radio, cei peste 40 de milioane de locuitori din Regiunea Shaanxi vor afla despre Hunedoara turistică, despre monumentele istorice de rang UNESCO de la noi sau despre sporturile de iarnă care se pot practica în Valea Jiului. În cadrul discuţiilor purtate, s-au găsit de asemenea afinităţi între judeţul Hunedoara şi Regiunea Shaanxi pentru dezvoltarea unui centru de medicină tradiţională chineză în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva, precum şi pentru schimburi în sfera educaţiei, regiunea din China fiind renumită pentru cele 77 de universităţi ale sale în care învaţă peste două milioane de studenţi.
După înscrierea judeţului Hunedoara pe harta Drumului Mătăsii, la final, oaspeţii din China şi-au luat rămas bun de la autorităţile judeţene hunedorene, continuându-şi pelerinajul terestru care are ca punct terminus, Italia. Vizita delegaţiei din China se înscrie în iniţiativa noii politici oficiale a statului chinez de conectare cu Europa în materie de comerţ şi geostrategie. Nu mai departe de primăvara acestui an, preşedintele Chinei Xi Jinping a lansat oficial, în cadrul unui summit internaţional desfăşurat la Beijing, în prezenţa a 29 de şefi de stat şi de guvern, noul Drum al Mătăsii, un proiect gigantic în care China va investi 113 miliarde de euro vizând iniţierea de proiecte care promovează atât creşterea economică cât şi dezvoltare durabilă. (E.D.)