Blatul dintre administraţie şi sindicate face din nou victime printre mineri

               Accidentul colectiv de muncă de la mina Lupeni, în care doi mineri şi-au pierdut viaţa, un altul rănit aflându-se la spitalul din Petroşani, a scos din nou la iveală deficienţele din subteranul minelor. Minerii au acuzat, în ultimii ani, atât lipsa echipamentului de protecţie, cât şi lipsa materialelor necesare pentru desfăşurarea activităţii de exploatare. Minerilor le lipseau, de la lopeţi până la stâlpi de susţinere şi plasă de sârmă.

Cei prezenţi acuzau, ca de altfel şi în cazul ultimelor accidente de muncă mortale din Valea Jiului (n.r. de la Petrila şi Uricani), lipsa materialelor, lipsa echipamentelor de muncă, lipsa unor componente, stâlpi hidraulici care fac diferenţa dintre viaţă şi moarte. „Se ştia că este ceva în neregulă cu acel abataj. Am mai întâlnit situaţii de genul acesta, să-mi vină copilul acasă să-mi spună, dă-mi o sapă, n-am cu ce lucra în mină. E posibil aşa ceva? În ce condiţii lucrează?”, a ţinut să spună revoltat tatăl unui salvator, care a stat şi el cu sufletul la gură, până ce a aflat că feciorul acestuia este teafăr şi va reveni acasă la familie.

Ca de obicei, la faţa locului au fost impresionante desfăşurări de forţe, oficiali veniţi de la Bucureşti, în frunte cu ministrul Energiei, Toma Petcu, care a stat pe „baricade” până la scoaterea minerilor accidentaţi. Probabil, asta ar trebui să însemne că ministrului îi pasă de cei care, încă mai intră în minele din Valea Jiului. În realitate, domnilor de la Bucureşti le pasă de Valea Jiului foarte puţin, spre deloc, toate deciziile luate fiind nefavorabile mineritului şi Văii Jiului.

    Întrebat de soarta memorandumului care ar fi trebuit să prelungească activitatea minei Lupeni, ministrul Toma Petcu a precizat că “acesta nu a fost aprobat în şedinţa de guvern şi se aşteaptă răspunsul din partea Comisiei Europene, care, după opinia sa, va fi unul favorabil. Nu era nevoie de un Memorandum care să prelungească activitatea, pentru că, memorandumul iniţial prevedea perioada de întrerupere a exploatării şi perioada de închidere. Iar perioada de închidere se face prin exploatare. Cu alte cuvinte, extracţiile din mină pot continua chiar şi pe perioada de închidere. Când se va stabili noua procedură şi noul termen de Comisia Europeană va fi o închidere tot prin exploatare. Nu va fi o închidere de genul, mâine sigilăm mina şi nimeni nu intră în ea”, a ţinut să declare ministrul de resort.

Probabil, domnul ministru face referire la Convenţia nr. 370 din 24.04.2017, încheiată între ministerul Energiei şi Sindicatul Muntele. Documentul prevede că Ministerul Energiei va face demersuri pentru notificarea de închidere a minei Lupeni în decembrie 2018, faţă de septembrie 2017, cum era prevăzut iniţial. „Prin actul de separare a activităţii miniere de cea energetică să se impună cu clauze ferme un Contract privind perioada de preluare a cantităţii de cărbune (până la sfârşitul anului 2027) şi preţul de achiziţie al acestuia”.

   Ce a uitat să menţioneze domnul ministru, este că Uniunea Europeană nu este sindicatul Muntele cu care se încheie tot felul de protocoale şi convenţii, care, în general, nu sunt respectate. Memorandumul care, în opinia domnului ministru „va primi răspuns favorabil din partea Comisiei Europene”, trebuie să parcurgă nişte etape, şi anume, să fie aprobat de guvern, apoi să fie remis la Oficiul Concurenţei, care, în urma verificării, să facă demersurile pe lângă Comisia Europeană. Până acum, nu s-a făcut nimic din toate acestea, dar domnul ministru este optimist. Pe lângă el şi liderii sindicali pot fi optimişti, având în verdere că li s-a aprobat solicitarea de noi privilegii. Cum era de aşteptat, pentru „pacea socială”, administraţia a aprobat folosirea banilor Complexului Energetic pentru enterteinmentul liderilor de sindicat. Cât despre redresarea producţiei de cărbune, aprovizionarea cu materiale sau echipament de protecţie, sindicaliştii nu au considerat că merită să fie abordate în şedinţele Consiliului de Administraţie.

Astfel, art.30 din CCM a fost modificat şi va avea următorul conţinut „Art. 30. (2) Timpul destinat activităţilor sindicale pentru persoanele din conducerea organizaţiilor sindicale prevăzute la Art. 28 se acordă de către angajator la solicitarea organizaţiei sindicale. Posturile prestate pentru activităţile sindicale se vor ponta cu înscrierea simbolului „AS” şi vor fi plătite cu salariul de bază, sporul de fidelitate şi sporul de vechime”. Art 31 prevede că „Art. 31. (3) (a) Pentru acţiuni culturale, sportive, sociale, şedinţe (conferinţe) organizate potrivit statutelor organizaţiilor sindicale, care vor fi convenite între părţile semnatare ale prezentului contract colectiv de muncă, administraţia va asigura mijloace de transport corespunzător numărului de participanţi aprobat, în baza unui protocol”. Ca de obicei, administraţia şi sindicatele sunt mână în mână pe salarii babane şi tot felul de avantaje, iar minerii mor în mină pentru salarii de nimic.

Comisia Europeană: Producţia de la mina din Lupeni oprită la 30  septembrie 2017

În documentul oficial al Comisiei Europene   se arată clar „că producţia de cărbune de la mina Lupeni trebuia oprită la data de 30 septembrie 2017”.

„Încetarea permanentă a datelor de producţie a cărbunelui în cele două mine sunt: mina Lonea: 31 decembrie 2018 şi mina Lupeni – 30 septembrie 2017”.

În document se precizează că „autorităţile române au susţinut că cele două mine sunt extinse pe suprafeţe mari şi funcţionează pe mai multe premise. Prin urmare ei pretind că este necesar să se menţină angajarea personalului care efectuează lucrările de închidere în etape”. Şi totuşi, în notificarea ulterioară, se menţionează că „planul de închidere include deasemenea izolarea în condiţii de siguranţă  a mai multor facilităţi. În cele din urmă, în conformitate  cu legislaţia în vigoare la data de închidere a minei, de asemenea este obligatoriu să se aducă echipamentul minier în sus”.

Nereguli în lanţ constatate de ITM…

În activităţile pe care le-au desfăşurat pe teren şi reprezentanţii ITM,  de la începutul anului şi până la data de 30 septembrie, au efectuat 24 de controale de fond, 19 controale tematice. Au fost dispuse 187 de măsuri. Aceştia au verificat dacă Complexul Energetic Hunedoara a dispus măsurile care s-au impus în urma controalelor şi au fost aplicate 187 de sancţiuni şi 185 de avertismente, în 2015, dispunând suspendarea activităţii la E.M. Lupeni din cauza unor nereguli grave.

Parchetul s-a autosesizat

Iar după accident, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani s-a constituit în 05.10.2017, un dosar având ca obiect accidentul produs într-una din galeriile Exploatării Miniere Lupeni, fiind surprin şi în subteran trei mineri. „La faţa locului s-a deplasat o echipă de poliţişti, reprezentanţi ai ITM şi salvatori precum şi un procuror de la unitatea de parchet unde s-a înregistrat dosarul, echipa de anchetatori fiind sub coordonarea unui procuror de la PCA Alba. Pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică”, se arată în comunicatul remis presei.

Nişte probleme minore cu stâlpii    

Stâlpii  vechi au cedat… dar se alocă banii pentru alţi 200…  pentru o mină care se închide…

A doua zi,  minerii care au coborât în subteran fost chemaţi să discute cu ministrul Toma Petcu despre posibilele cauze ale producerii accidentului… „Se pare că sistemul de susţinere la grinzi a rezistat, însă la stâlpi ar fi nişte probeleme(…)  I-am asigurat şi mi-au confirmat că pe partea de echipamente, cizme, salopete, lămpi, căşti au început să se achiziţioneze astfel de echipamente de protecţie. Din păcate, datorită istoricului acestei companii, cu ieşiri şi intrări în insolvenţă, compania nu are un istoric foarte bun în relaţiile cu companiile care furnizează echipamente de siguranţă. (…) Cu cei 200 de stâlpi s-a reuşit o întelegere cu o societate care îi va aduce, noi, cu condiţia ca banii să fie plătiţi la momentul livrării. Avem banii pentru aceşti 200 de stâlpi. Ulterior, prin livări succesive şi plăţi în acelaşi timp, compania să se recredibilizeze pe piaţa de achiziţii şi să putem cumpăra toate echipamentele şi materialele necesare”, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu.

Se pare că minerii recuperau parte din echipamentele hidraulice şi alte componente, din „abatajul disciplinar” cum îl numeau unii ortaci. Oficial, acestea urmau să fie folosite la alte mine, neoficial, zvonuri neverificate susţin că aceste materiale urmau să ia drumul centrelor de fier vechi, iar banii să intre în buzunarele şefilor. Aceste zvonuri sunt întărite de un alt eveniment petrecut în noiembrie 2010, tot la mina Lupeni, când schipul încărcat cu fier recuperat din mină a smuls troliul de pe suport aruncându-l la peste 20 de metri pe acoperişul unei magazii. Din fericire, atunci nu au fost victime omeneşti, dar producţia a fost oprită două săptămâni. Cum era şi normal, sancţiunile au fost simbolice, mustrări scrise şi retrogradări pe termen de 60 de zile.   Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: