”Am avut împreună același idealuri încă de acum 100 de ani”

            La sfârșitul săptămânii trecute, municipiul Petroșani a fost gazda a celei de-a II-a ediții a reuniunii anuale a vânătorilor de munte europeni – ANA DANUBIANA.

Peste 200 de participanți au ținut să participe la deschiderea lucrărilor acestei întâlniri, vinerea trecută, în sala de marmură a primăriei Petroșani, în prezența primarului Tiberiu Iacob Ridzi, a reprezentaților comunității italiene din Valea Jiului și din Petroșani, a delegațiilor sosite din Belgia, Ungaria, Germania, Franța, Slovacia. U.K,  etc. Amfitrionul întâlnirii a fost Francesco Forti. În discursul său de întâmpinare a înalților oaspeți sosiți din Italia și din alte țări europene, primarul Tiberiu Iacob Ridzi a reiterat că  între români și italieni există o colaboare și idealuri comune încă de acum 100 de ani.

             ”În Valea Jiului, acum peste 100 de ani au venit mulți italieni din zona Belluno. Considerăm  această relație ca una dintre bogățiile inestimabile ale municipiului nostru, pe care nu ne-o poate lua nimeni. Iată că, ne întâlnim din nou la Petroșani pentru a marca trecerea a 100 de ani de la Primul Război Mondial și faptul că există soldați și de alte naționalități care-și dorm somnul de veci în Cimitirul Eroilor. Această legătură dintre români și italieni a existat dintotdeauna, au muncit împreună, am avut împreună aceleași idealuri, încă de acum 100 de ani. Noi, românii ne-am simțit ca fiind din Europa, este o țară europeană, suntem două popoare latine, iar în istoria României nu a existat niciodată, niciun moment în care să nu ne mândrim cu acest fapt, că suntem popoare înrudite. (…) Evenimentul reprezintă și aniversarea celor nouă ani de când, cu sprijinul voluntarilor din Ponte nelle Alpi, a fost inaugurat centrul social Casa Pollicono, un adevărat model de parteneriat social între cele două comunități europene”, a precizat primarul petroșenean.

După evenimentul de la primărie, înalții oaspeți au stat alături de beneficiarii acestui centru, iar la cina festivă dedicată reuniunii alpinilor europeni, a fost donat un cec în valoare de 5000 de euro, pentru buna desfășurare a activităților acestui centru social destinat în primul rând, copiilor cu dizabilități grave și celor în nevoi din Valea Jiului, aici primind asistență peste 60 de beneficiari.

În ziua de sâmbătă, 23 septembrie a avut loc o impresionantă defilare pe traseul cuprins între Casa Pollicino – Centrul Civic și Cimitirul Eroilor din Petroșani. Îmbrăcați în frumoasele uniforme militare cu însemnele deosebite care-i deosebesc de alte arme militare ”împăunații” au atras aplauzele petroșenenilor. La defilare, pe lângă oaspeții europeni, au participat Excelența Sa Ambasadorul Italiei, Mario Giungi, col. Andrea Tiveron – atașatul militar al Ambasadei  Italiei, reprezentanți ai Asociației Cadrelor militare și Retragere din Valea Jiului și ai Asociației ”Cultul Eroilor – Regina Maria ”, un pluton al Liceului Militar din Alba Iulia, Fanfara Filarmonicii Alpinilor din Italia, etc.

Cimitirul Eroilor din municipiul Petroșani a găzduit ceremonialul militar de depunere a coroanelor de flori și a fost dat citire ”Testamentul Eroilor”. ”Ne aflăm astăzi, aici, la Petroșani, într-un loc ale cărui semnificații au o puternică și emoționantă conotație pentru fiecare dintre noi. Marele Război de la începutul secolului trecut a dat măsura eroismului unor bravi oameni de arme, pe care avem datoria de a-i cinsti pentru jerfa lor și pentru că, prin aceasta, au făcut posibil ca Europa de astăzi să fie una a libertății, a toleranței și a unității. Militari reprezentând mai multe naționalități combatante în Primul Război Mondial își odihnesc laolaltă somnul de veci în Cimitirul Eroilor de la Petroșani, ca un semn venit din istorie că Europa trebuia să fie, așa cum este astăzi, un loc care ne unește și nu unul care ne desparte”, a ținut să spună, vizibil emoționat, primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

La Centrul Civic, dar și la teatrul petroșenean fanfara militară din Italia a oferit un impresionat moment musical, în care au fost interpetate atât imnuri militare naționale, cât și melodii cunoscute de toți. În program au mai evoluat și beneficiari ai Centrului Pollicino. Cele două zile de evenimente care au avut loc la Petroșani demonstrează încă odată că tradițiile,  respectul față de înaintași sunt valori comune popoarelor europene, care au marcat centenarul Primului Război Mondial.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: