Zilele Maghiare cu evenimente diverse în tot județul

     De săptămâna trecută în județul Hunedoara se desfășoară cea de-a VIII -a ediție a Zilelor Maghiare. Organizate de UDMR în mai multe localități hunedorene, programul cuprinde activități diverse, mottoul ales anul acesta de organizatori fiind ”Alege”. Participanții au posibilitatea de a alege din 62 de programe în 11 localități. Predomină cele culturale, gastronomice, sportive și distractive, la evenimente urmând să participe și invitați din Ungaria și alte orașe transilvănene.

Și localitățile din Valea Jiului sunt curprinse în program cele mai reprezentantive evenimente fiind următoarele: vineri, 29 septembrie, restaurantul Montana din Lupeni va găzdui tradiționalul ”Bal al strugurilor”. Biserica romano- catolică din Petroșani va găzdui sâmbătă, 30 septembrie, recitalul corului ”Gizella” din Veszprem din Ungaria. Tot în această zi,  Palatul Cultural din Lupeni va găzdui un spectacol folcloric susținut de artiști ai ansamblului ”Haromszek”.  Și tot sâmbătă, de la orele 18.30 va avea loc la Biserica Romano – Catolică din Petroșani un concert de orgă susținut de  pianistul  Istvan Potyo. Evemimentele culturale maghiare care se vor desfășura în Valea Jiului vor culmina duminică 1 octombrie, tot la Biserica Romano-Catolică din Petroșani cu recitalul corului de femei din Veszprem, Ungaria.

”Ca în fiecare an ne prezentăm în fața conaționalilor noștri cu tradițiile și valorile noastre, sărbătorind împreună cu aceștia într-un mod firesc, în spațiul public. Membrilor comunității maghiare  le doresc să-și facă timp și să participe la manifestări cu bucurie, pentru că, Zilele Maghiare sunt în primul rând pentru ei, pentru afirmarea indentității machiare și pentru a simți forța comunității”, a ținut să declare europarlamentarul Iuliu Winkler, președintele UDMR Hunedoara.

Ella Schreiber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: