Rata mortalității prin cancer mamar a scăzut constant în ultimii ani

            Datorită progreselor înregistrate atât în depistarea precoce, cât şi în tratamentul sistemic adjuvant, rata mortalităţii prin cancer mamar a scăzut constant în ultimii ani în întreaga lume. Cu toate acestea, el reprezintă încă principala cauză de mortalitate prin cancer în rândul femeilor din multe state ale lumii, inclusiv România.

Peste 8.900 de cazuri de cancer de sân sunt diagnosticate în fiecare an în România, 1.800 dintre acestea în stadiile cele mai avansate ale bolii. 25 de femei sunt diagnosticate zilnic în ţara noastră cu cancer de sân, iar statisticile înregistrează un procent al mortalității din cauza cancerului mamar de 36% (din cazurile diagnosticate), mai mare decât media europeană (29%) şi chiar decât cea mondială (31%). Cu aproximativ 48.300 de decese cauzate de cancer anual, România se situează peste media Uniunii Europene din punct de vedere a ratei mortalității prin cancer.  În România, diagnosticarea în stadii avansate este predominantă în mai multe tipuri de cancer. În cazul cancerului pulmonar, spre exemplu, care înregistrează cea mai crescută incidență în țara noastră – 7 din 10 pacienți români depistează boala abia în stadiul IV. De asemenea, 1 din 5 cazuri de cancer de sân este descoperit în stadiul II sau III.

Senatul Romaniei şi-a asumat în 2014 , o Declaraţie prin care,  ziua de 1 octombrie este recunoscută ca Zi Naţională de Luptă împotriva Cancerului de Sân, cancerul reprezentând o problemă majoră de sănătate publică pe plan mondial.

Studiile efectuate compară alimentația și modul de viață a 500.000 de indivizi din țările nordice și sudice ale Europei, unii dintre ei amatori de unt și de cărnuri grase, ceilalți – consumatori de legume, fructe și untdelemn de măsline. Începând cu anul 1970, majoritatea subiecților au fost urmăriți fiecare în parte, în medie timp de cinci ani. Ultimele rezultate au fost publicate în iunie 2005 și comunicate oficial la Congresul de la Paris. A fost primul studiu combinat și cu prelevări de sânge și ADN, stocate în banci biologice, pentru cercetarea indicilor nutriționali. Concluzia e clară: schimbarea regimului alimentar poate reduce frecvența cancerului. O a doua surpriză a congresului de la Paris a fost confirmarea

prin studiu a incidenței deosebite pe care sportul, mișcarea, o are în stoparea diverselor tipuri de cancer. Prin urmare, specialistii recomandă includerea lor în viața cotidiană. Mișcarea reduce în proportie de 40% incidența cancerului, mai ales de sân și colon, de prostată plămâni și uter.  De unde ideea că nici cei ce au o greutate normală nu sunt feriți de teribila maladie. „Un studiu american a demonstrat că densitatea sânului la mamografie se modifică radical după o ora de exercițiu fizic”. Şi la fel, întreaga structură corporală.

Ministerul Sănătății a prezentat în luna aprilie 2016 primul Plan Național Multianual Integrat de Control al Cancerului pentru perioada 2016-2020 (PNCC), care înglobează strategii noi de control al cancerului în România, conform direcțiilor comune de la nivel european în ceea ce înseamnă lupta împotriva cancerului. Direcțiile de acțiune ale Planului Național de Control al Cancerului au fost elaborate în perioada 2009-2016 de către experți delegați de Ministerul Sănătății, în cadrul Parteneriatului Politic European Împotriva Cancerului (EPAAC) și al Parteneriatului Comun CanCon, finanțate de Comisia Europeană DG SANCO. Obiectivele – generale și specifice, precum și direcțiile strategice ale PNCC au fost stabilite și propuse de un comitet tehnic numit prin Ordinul Ministrului Sănătății din 03 martie 2016. Planul include o serie de programe prin care se urmărește reducerea mortalității și a incidenței cancerului, precum și îmbunătățirea stării de sănătate a populației la risc și creșterea calității vieții bolnavilor de cancer. Astfel, sunt prevăzute noi programe pilot de screening la nivel regional pentru cancerul de sân și cancerul colorectal, strategii de îmbunătățire a performanței actualului Program Național de Screening pentru Cancerul de Col Uterin, cu pilotarea regională a screening-ului primar HPV (Human Papilloma Virus), conform recomandărilor recente ale Ghidurilor Europene.

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: