Leşii pregătesc încă un tun marca KOPEX

facsimil 03 polonezi   Mirosul banilor i-a adus pe Panii leşi în Valea Jiului. Probabil le-au mai rămas nişte ştifturi prin magazii şi s-au gândit să le valorifice. Unde anume, în lumea a treia, adică în România.

Nu de multă vreme, semnalam prezenţa în Valea Jiului a unor indivizi dubioşi, care bântuiau pe la minele din Valea Jiului îmbarcaţi în maşini japoneze  înmatriculate în Polonia, însoţiţi de un agent polonez care activează sub acoperirea de angajat al CEH. În acel articol solicitam serviciilor secrete româneşti să se implice în această chestiune pentru a nu se mai repeta istoria cu Kopex care a dat, prin 2007, un tun de zece milioane de euro, prin furnizarea unui complex mecanizat uzat fizic şi moral celor de la Mina Lupeni care nu a funcţionat niciodată la capacitatea pentru care a fost achiziţionat. Prin aceasta, polonezii şi-au asigurat monopolul asupra pieselor de schimb, numai în toamna acestui an, Kopex şi-a adjudecat contracte de circa 800 de mii de lei, pentru stâlpi hidraulici portanţi dublu telescopici pentru secţii mecanizate tip TAGOR şi pentru piese de schimb pentru combina de abataj tip KSW 460NE sau echivalentă. Adică tot de producţie poloneză.

Nu mai revenim acum asupra afacerii Kopex, acest lucru urmând a-l face în primele ediţii din anul viitor. Deocamdată, precizăm că am avut dreptate, polonezii nu au pierdut vremea degeaba pe la Onix ci şi-au pregătit      lovitura, care de data aceasta ar putea fi mult mai consistentă.

Dezvăluirile făcute în publicaţia „Valea Jiului” cu privire la tunul de zece milioane de euro, pe care polonezii de la Kopex l-au dat statului român prin livrarea către CNH a unui complex mecanizat uzat fizic şi moral, au împiedicat reeditarea scenariului şi în Republica Kosovo. În urma lecturării materialelor publicate în ziarul nostru, KEK din Kosovo (un fel de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri) a verificat mult mai atent   oferta polonezilor, respingând-o fără a se mai obosi măcar să o motiveze, ciordeala fiind evidentă, la fel ca şi în cazul complexului de la mina Lupeni. Probabil, polonezii nu au la Pristina pe cineva infiltrat acolo unde trebuie, aşa cum au avut la CNH, iar oficialii kosovari au reţinere în a-şi jefui propria ţară. Astfel, cele 50 de milioane de euro, cât estimează chiar polonezii de la Kopex că ar fi fost valoarea contractului, au rămas în ţara de origine la firma NPT „ECO TRADE” cu sediul în Pristina pe str. Ilir Konushevci. Aceste informaţii le avem chiar de Ianusz Primula, director la Kopex şi spion polonez cu interdicţie pe vremea lui Ceauşescu de a intra în România. Oricum, interdicţia nu l-a oprit să-şi facă treaba, omologul său din CNH, „translatorul” Valeriu Butulescu fiind deosebit de activ, furnizându-i în exclusivitate informaţiile de care avea nevoie pentru a controla CNH-ul şi a influenţa deciziile importante în domeniul achiziţiei de utilaje miniere.

Înte timp, CNH s-a divizat devenind SNH, iar după unificarea cu       termocentralele a devenit parte componentă a CEH. Chiar aşa, prea multe nu s-au schimbat, polonezii rămânând bine înfipţi la ţâţa la care au supt atâţia zeci de ani.

Miza actuală o reprezintă cele 349.017.487 lei, fără TVA adică un total de 432.781.682 lei, aproape o sută de milioane de euro pe care în ianuarie anul viitor, Complexul Energetic Hunedoara le pune la bătaie pentru retehnologizarea mineritului din Valea Jiului. La fel ca în afacerea Kopex, termenul de depunere a ofertelor este foarte scurt şi extrem de restrictiv, adică cu dedicaţie pentru firma poloneză, eliminându-se din start firmele româneşti producătoare de echipament minier. Contractul, care vizează echipament minier, în total „312 bucăţi echipamente tehnologice miniere”, nu poate fi împărţit în mai multe loturi.

Probabil, oferta câştigătoare va veni de la o altă firmă, tot poloneză, dar aceasta contează mai puţin, fiind vorba despre firme care au o înţelegere între ele, unele paticipând ca paravan pentru firma care urmează să câştige.

Este foarte bine că se fac investiţii în minele din Valea Jiului, acestea fiind mai mult decât necesare, cu banii alocaţi putându-se achiziţiona echipamente performante, de ultimă generaţie, care se pretează la condiţiile de zăcământ din Valea Jiului şi nu ştifturi poloneze, în care să bagi după aia o căruţă de bani ca să le menţii în funcţiune, aşa cum se întâmplă la Lupeni.

Facem din nou apel la patriotismul şi profesionalismul celor din serviciile secrete, pentru a fi cu ochii pe protagoniştii afacerii. Mai ales că, aşa cum unii de la Kopex au fost dovediţi ca agenţi ai serviciilor secrete poloneze, având chiar interdicţie de a intra în România, exisă reale posibilităţi ca şi în această afacere să fie implicate persoane cu epoleţi şi petliţe de altă culoare decât cele româneşti.

Andrei VLAD

 

 

 

5 comments

 1. lelu spune:

  continutul articolului nu e conform cu realitatea ! mai documentati-va in legatura cu calitatea echipamentelor complexului de la lupeni !

 2. Ion Radulescu spune:

  Chinezi sunt comunisti si corecti nu risca nici un reprezentant allor sa ingroasa facturile pentru a se imparti cu bani,cred ca polonezi vor avea castig de cauza ca asa le place sefilor romani sa ingroase facturile la achizitia utilajelor si sa se imparta cu bani.

 3. Inginerul minier spune:

  Aceste companii poloneze care au stiut intotdeauna ” sa bata fierul cat e cald” au si de data aceasta o misiune usoara.
  Oricum am lua-o, polonezii au fost si sunt inca o forta in industria fabricarii ehipamentelor aferente exploatarii carbunelui si au si la acest moment un management performant care isi urmareste si atinge cu precizie telurile…
  De ce spun ca vor avea o misiune usoara?
  E foarte simplu. Producatorii cunoscuti din Romania ( UMIROM -GEROM,
  UM Timisoara ,S.C. Muntenia Filipestii de Padure -PH, Hiperion S.A Stei -BH( fost oras Dr,. Petru Groza ,UNIO Satu Mare ) care inainte vreme aveau atat capacitati tehnice cat si de personal capabile sa satisfaca cerintele din documentatia de achizitie- nu mai exista, sau chiar daca au mai ranas ceva ramasite fantomatice , nu mai au nici cu ce si nici cu cine sa -si propuna sa uzineze echipamentele in cauza…
  Pe cale de consecinta,ai nostri nu se vor baga ,iar polonezii ce sa faca si ei…? Participa, castiga si ne vand pe bani grei ceva ce si noi puteam odinioara sa facem. Asta e!

 4. Active News spune:

  Un articol de dat mai departe, poate se face dreptate.

 5. Este un articol extrem de bine documentat. Asta e realitatea din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: