Colindătorii au ajuns şi la Primăria Lupeni

         OLYMPUS DIGITAL CAMERA   Devenită deja tradiţie, cu ocazia sărbătorilor de iarnă în municipiul Lupeni a început în această săptămână acordarea de pachete cu dulciuri, unde sute de colindători de la toate  instituţiile de învăţământ, Crucea Roşie, brânduşi şi piţărăii trec pragul primăriei pentru a-i colinda pe cei care asigură destinele municipiului Lupeni. Ca şi în anii trecuţi, pachetele vor conţine dulciuri şi alte produse alimentare.

   „Avem datoria de a veni în întâmpinarea  copiilor noştri, acum în prag de sărbători. Continuăm tradiţia şi aceştia trebuie să ştie că sunt importanţi pentru autoritatea locală. Dacă în timpul anului ne străduim să le îmbunătăţim condiţiile din unităţile în care învaţă şi-şi desfăşoară activităţile, acum în preajma sărbătorilor de iarnă venim în faţa lor cu aceste daruri, pentru a le aduce un zâmbet pe feţe şi bucurie în suflete, atât lor cât şi familiilor acestora. Vreau să mulţumesc doamnelor educatoare şi tuturor cadrelor didactice că au grijă de dumneavoastră tot timpul, părinţilor şi bunicilor care vă îmbracă aşa de frumos şi că reuşesc să vă aducă la grădiniţă, pentru că este unul dintre lucrurile cele mai importante din viaţă, să mergeţi la grădiniţă şi apoi la şcoală, pentru că doamnele educatoare, chinuindu-se cu dumneavoastră, vă învaţă lucruri frumoase şi veţi fi cei mai deştepţi în viitor. Şi pentru că aţi fost cuminţi, Moş Crăciun a trecut şi pe la primărie şi va adus câte un pacheţel. Vă urăm un călduros La mulţi ani, un sfârşit de an cât mai frumos, să aveţi multă răbdare şi sănătate multă celor dragi”, a transmis colindătorilor primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă

Nici cei mici nu s-au lăsat mai prejos şi le-au urat la finalul vizitei: „Şi-am venit la primărie /  Cu o mare bucurie / Cu sorcova din bătrâni / Că noi suntem români buni / Iar la anul când venim, Sănătoşi să vă găsim / S-aveţi pace, sănătate / Şi podul plin de bucate / Rămâi gazdă sănătoasă /  C-ai primit colinda noastră / La mulţi ani cu sănătate, bucurie, spor în toate /  Înţelegere, iubire /  Mult noroc şi fericire!”.

Preşcolarii au fost însoţiţi la primărie şi de părinţi ori bunici, bliţurile şi camerele de filmat imortalizând un moment unic din viaţa acestora, ce are loc doar o dată pe an, colindatul celor care    conduc destinele municipiului Lupeni.

Primarul Cornel Resmeriţă a fost asaltat de copii pentru adevarăte şedinţe foto, satisfacţia  că aduce o rază de bucurie  în inimile celor mici fiind vizibilă şi pe faţa primarului lupenean.

Colindele (sau colindurile) sunt nişte cântece tradiţionale româneşti, anume felicitări (urări) de tip epico-liric, având în general între 20 şi 60 de versuri. Colindele sunt legate de obiceiul   colindatului, datină perpetuată din perioada precreştină. Colindele nu trebuie confundate cu cântecele de stea, specifice sărbătorilor creştine de iarnă, şi nici colindatul cu umblatul cu steaua. Colindele se cântă  doar în preajma Crăciunului. Unele dintre ele au o sumedenie de variante şi versiuni, potrivit diferitelor regiuni şi graiuri. Iniţial, colindele aveau o funcţiune rituală, anume aceea de urare pentru fertilitate, rodire şi belşug. Acest obicei era legat fie de începutul anului agrar (adică de venirea primăverii), fie de sfârşitul său (toamna, la culegerea recoltei).

Pe de altă parte, un scop des întâlnit al colindelor era acela de alungare a spiritelor rele şi de reîntâlnire cu cei plecaţi pe tărâmul celălalt. Peste timp, din semnificaţia iniţială a colindelor s-a păstrat doar atmosfera sărbătorească, de ceremonie, petreceri şi urări.

Elena DRAGOMIR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: