Miliarde pentru desfundat buda după chefurile şefilor

Aici sunt banii dumneavoastră

            Deşi nu era folosită decât sporadic, la chefurile şefilor, pentru întreţinerea cabanei Căprişoara contribuabilul vulcănean a plătit peste un miliard de lei pentru reparat prize, golire instalaţie de încălzire, schimbat ţigle şi desfundat closete. Că este o mare furăciune se vede cu ochiul liber. Interesant ar fi de aflat cum au împărţit cei implicaţi banii proveniţi din furăciune. Cu siguranţă, organele abilitate vor afla adevărul şi cu toată protecţia lor masonică, Danci şi Ile vor da socoteală. 

În ediţia din 13 iunie făceam unele dezvăluiri cu privire la prăduiala pe care cuplul Ile-Danci au făcut-o la cabana Căprişoara. Acest obiectiv a fost pe vremuri cabana Minei Paroşeni, fiind preluată apoi de Primăria Vulcan şi dată în administrarea Pregoterm. Odată cu intrarea Pregoterm în insolvenţă, pentru înşelarea creditorilor, cabana este preluată în domeniul public al Municipiului Vulcan. Chiar dacă a trecut prin mâinile mai multor proprietari, cabana Căprişoara şi-a păstrat destinaţia iniţială, aceea de a fi locaţia ferită de ochii lumii, în care şefii chefuiau cu diferite ocazii, care niciodată nu se lăsau aşteptate.   Având 14 camere cu 27 de locuri de cazare, după preluarea la domeniul public, cabana Căprişoara a fost folosită doar la chefurile tradiţionale, sărbătorirea victoriei în alegeri şi de ziua de naştere sau de onomastica primarului victorios, sau a directorului Danci, ocazii în care plita din bucătărie se înfierbânta, iar grătarul gemea de fleici de porc. Doar în perioada august 2016 – ianuarie 2017, aceste sindrofii au costat cetăţeanul din Vulcan, plătitor de taxe şi impozite, peste un miliard de lei vechi.

Ce presta Pregoterm pentru  sute de milioane pe lună?

             În baza contractului de servicii nr. 22227/12.05.2016, încheiat între Primăria Municipiului Vulcan şi SC Pregoterm SA, în perioada iunie 2016 – ianuarie 2017 la Cabana Căprişoara au fost realizate lucrări de „întreţinere uşi acces în clădire şi uşi interioare, întreţinere tâmplărie, verificarea instalaţiei de iluminat, verificarea siguranţelor electrice, verificarea zilnică a prizelor, verificarea şi întreţinerea conductelor de încălzire şi a radiatoarelor, verificarea şi întreţinerea conductelor de canalizare pozate sub pardoseală şi a sifoanelor de pardoseală”, de peste un miliard şi jumătate de lei.

Sumele facturate lunar pentru aceste „realizări” ale primarelui Ile se situează în jurul sumei de 13.000 lei, cu un maxim de 20.866,32 în luna iunie 2017 lei. În aceste cheltuieli nu sunt incluse cele cu utilităţile, energie electrică, apă-canal, acestea fiind taxate separat.

Comparativ, la Spitalul Municipal Lupeni, contractul de mentenanţă începând din anul 2011 era de 185.000 lei pe an, în condiţiile în care pe lângă reparaţii clanţe şi schimbat becuri, firma prestatoare asigura şi funcţionarea non-stop a centralei termice, care impune o supraveghere permanentă din partea unei persoane autorizate ISCIR. Să mai spunem că Spitalul Municipal Lupeni are 270 de paturi, zeci de cabinete, apă caldă non stop?

Ce servicii a prestat Pregoterm pentru aceşti bani? Nu prea multe, dar foarte scumpe. |n luna iunie 2016, în baza comenzii nr. 283/13.06.2016, angajaţii Pregoterm au efectuat probe de etanşeitate la instalaţia de încălzire, golirea instalaţiei de apă pentru efectuarea reparaţiilor, demontarea manometrului, probe la instalaţia de apă rece şi tronsoane jgheaburi, probe etanşeitate instalaţia de apă caldă, revizuire elemente pentru încălzire, curăţire radiatoare, uşi vizitare, desfundare sifon lavoar şi closet plus transportul materialelor şi personal. Toate aceste servicii first class au costat bugetul local peste două sute de milioane de lei vechi, mai precis 20.866,32 lei.

Pentru a evita monotonia, în luna iulie meseriaşii de la Pregoterm s-au ocupat de instalaţia electrică, care oricum nu mai era alimentată din 2015 când au furat ţiganii transformatorul şi cablul de alimentare. În baza omenzii nr.327/01.07.2017, s-au făcut probe de verificare a instalaţiei electrice, demontare şi înlocuire corp iluminat, demontare şi înlocuire lampă neon, demontare şi montare bobină, desfundare canal colector, demontare şi înlocuire învelitori de la ţiglă. Aceste lucrări au costat mai puţin, ceva peste o sută treizeci de milioane, mai exact 13.287,43 lei.

În luna august, având în vedere iminenta venire a iernii, directorul Danci a trimis din nou instalatorii şi tâmplarii să verifice instalaţia de încălzire, de apă caldă şi rece, să desfunde sifoanele din pardoseală, să verifice uşile şi ferestrele din lemn şi să rearanjeze ţigla de pe acoperiş. Toate acestea, plus „transport materiale prin purtare directă”, l-au costat pe contribuabilul vulcănean peste o sută treizeci de milioane lei vechi, 13.510,27 lei.

Septembrie: deşi nu era funcţională, subalternii directorului Danci verifică şi repară din nou instalaia electrică, verifică instalaţia de pământ, înlocuiesc un corp de iluminat, demontează o bobină, demontează, verifică şi montează o priză dublă, demontează, verifică şi montează un întrerupător, verifică tabloul de siguranţe şi, ca de obicei, demontează, înlocuiesc şi rearanjează învelitoarea din ţiglă. Cost, 14.078, 28 lei, adică ceva peste o sută patruzeci de milioane lei vechi.

            Octombrie: se fac din nou probe de etanşare la presiune a instalaţiei de încălzire, probe la instalaţia de apă rece, desfundare closet, probe la instalaţia de apă caldă, reparaţii clanţe şi uşi, reparaţii învelitoare din ţiglă, materialele fiind transportate rutier şi prin purtare directă. Contribuabilul vulcănean mai bagă 13.620,83 lei, peste un miliard trei sute de milioane de ei vechi.

Noiembrie: probe instalaţia electrică, înlocuire corpuri de iluminat simple şi lampă incandescentă, demontare şi remontare bobine, starter, prize electrice, demontare şi remontare întrerupătoare electrice, doze electrice, verificare tablou de siguranţe electrice, verificare piesă reparaţie paratrăznet, revizuire cercevele uşi şi ferestre, probe la jgheaburi, probe presiune, înlocuire şi rearanjare ţigle, curăţire şi remontare uşi vizitare şi montare garnituri etanşare, transportul materialelor şi personalului. Cost 12.942,84 lei.

Decembrie: din pocesul verbal de recepţie scris ilizibil, se poate înţelege doar că s-au întreţinut conductele de încălzire, s-au efectuat probe şi din nou, întreţinere conducte. Cost 13.345,78 lei.

Ianuarie 2017: revizuire, reparare, remontare elemente pentru încălzire centrală, desfundare canal colector, efectuat probe la instalaţia de încălzire, efectuat probe la instalaţia de apă caldă, curăţire interioară corp încălzire, golire instalaţie pentru încălzire centrală în vederea executării de reparaţii şi ca în fiecare lună, desfundare closet. Doar 8.125,46 lei pentru câteva zile, cabana fiind închiriată unui investitor local contra sumei de 1000 lei pe lună. Având în vedere cât a costat întreţinerea cabanei cât aceasta a fost în administrarea primăriei, investitorul a luat ţeapa vieţii, şi probabil, deja a dat faliment. Sau, poate, devizele cu lucrările de întreţinere au fost umflate de Danci & Co, şi vor da socoteală pentru asta.

109.777,212 lei. Ar mai fi de văzut în ce buzunare au intrat aceşti bani… Ghici ciupercă! Poate organele abilitate se vor apleca şi asupra acestor „realizări”, să afle şi plătitorul de taxe şi impozite din Municipiul Vulcan unde ajung banii de la bugetul local. Poate nu chiar aşa curând, dar se va întâmpla cu siguranţă când se va schimba garda la Curtea de Conturi şi Poliţia Economică.

Andrei VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: