Vânătorii de munte din Europa vin la Petroşani

Municipiul Petroşani va fi gazdă a întâlnirii vânătorilor de munte din toată Europa. Pentru bunul mers al acestui eveniment, care va avea loc în perioada 21- 24 septembrie a.c., din bugetul local al primăriei municipiului Petroşani a fost alocată suma de 10.000 de lei. Chletuielile sunt pentru masa invitaţilor şi elevilor de la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazu” din Alba Iulia, transportul elevilor şi profesorilor, diverse materiale  pentru organizarea evenimentului cum ar fi: panglici tricolore, obiecte de artizanat, obiecte decorative, servicii de sonorizare, invitaţii, etc.

În cadrul întâlnirii vânătorilor de munte europeni vor avea loc mai multe evenimente, printre care şi o defilare a participanţilor pe raza localităţii.

„Acţiunile militare în areal montan reprezintă una dintre cele mai periculoase şi dificile tipuri de acţiuni militare în condiţiile în care structurile militare nu trebuie să facă faţă doar luptei cu inamicul, ci şi climatului extrem aferent acestui areal, precum şi terenului foarte dificil. Structurile militare specializate acţiunilor în teren muntos reprezintă un fenomen de dată relativ recentă din punct de vedere istoric. Istoria Europei a subliniat, cu pregnanţă, nevoia de a putea duce acţiuni de luptă în zone montane înalte. Ca urmare, în Europa există structuri de acest tip, tradiţional asociate mediului muntos. În acest context, putem spune că Gebirgsjäger-ii din Germania, Alpini din Italia şi Chasseurs Alpins din Franţa au reprezentat, încă de la formarea lor, entităţi distincte ca natură structurală şi acţională. Similar, trupele româneşti de munte, vânătorii de munte au apărut în structura forţelor terestre româneşti ca o necesitate operaţională începând cu Primul Război Mondial. Naşterea vânătorilor de munte în armata română s-a făcut cu întârziere faţă de alte puteri militare europene, mai ales dacă ţinem seamă de faptul că o importantă porţiune de graniţă a României acelor timpuri era reprezentată de lanţul carpatin. Paradoxal, armata română avea, în august 1916, 16 baterii de munte, dar nu avea trupe de vânători de munte, astfel că acestea au fost date ca întărire, pe divizioane sau baterii, diviziilor sau detaşamentelor tactice constituite în campania anului 1916 şi totuşi, încă nu fuseseră create trupele de vânători de munte, deşi necesităţile o cereau demult. Ar fi fost suficient, poate, ca responsabilii militari români ai acelor vremuri să profite mai mult de cei doi ani de neutralitate şi să analizeze atent desfăşurarea luptelor de până atunci, sesizând necesitatea unor astfel de trupe pentru graniţa cu viitorul adversar. Trupele de vânători de munte ale Armatei Române au fost înfiinţate la 3 noiembrie 1916, în timpul Primului Război Mondial, şi au reprezentat, încă de la începuturi, o specialitate de elită a infanteriei româneşti”, a precizat col. Nicolae Uszkai. Iar întâlnirea de la Petroşani va reprezenta şi un remember despre cei peste 100 de ani,  de când vânătorii de munte europeni au participat la misiunile din cele două conflagraţii mondiale, pe timp de pace, sau acum, în toate teatrele de operaţii din mai multe zone unde sunt conflicte armate, din lume. (E.D.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: