Tradiţiile şi obiceiurile, repectate de comunitatea maghiară din Valea Jiului

            Săptămâna trecută, comunitatea maghiară din Valea Jiului a fost în sărbătoare. Cu prilejul Zilelor Culturii Maghiare au fost organizate manifestări cultural artistice şi distractive la care au participat, pe lângă membrii comunităţii maghiare şi alţi doritori care şi-au manifestat interesul de a cunoaşte tradiţiile şi gastronomia acestora. La evenimente au participat: europarlamentarul Iuliu Winkler, primarii municipiilor Lupeni şi Petroşani, consilieri locali.

             “Zilele Culturii Maghiare strălucesc încă în viaţa Văii Jiului, pentru că, aici se păstrează cu sfinţenie tradiţiile, patrimoniul cultural şi spiritual, care este dus mai departe de membrii comunităţilor noastre. Vreau să le mulţumesc organizatorilor pentru implicarea în reuşita evenimentelor protagoniştilor din spectacolele care au avut loc, atât aici, la Lupeni, cât şi la Petroşani, partenerilor din primăriile şi consiliile locale Petroşani şi Lupeni, care sunt deschise colaborărilor”, a ţinut să declare europarlamentarul hunedorean, Iuliu Winkler.

Dacă la Petroşani, vedeta sărbătorii a fost serbarea câmpenească de la Brădet,  unde s-a servit gulaş din belşug, putem să spunem că,  Palatul Cultural din Lupeni a găzduit cele mai reuşite spectacole, organizate până acum, ai căror protaginişti au fost elevii de la şcoala din Kecel, oraşul cu care este înfrăţit municipiul Lupeni. La iniţiativa profesorului Bodo Iosif a avut loc şi o excursie tematică, pe urmele marelui aristrocrat Victor Maderspach, cel care a înfiinţat pe banii săi o echipă de voluntari-comado, pentru a proteja minele din Valea Jiului, atunci, când, în 1916, Armata Română a atacat zona.

Duminică,  atmosfera a fost încinsă de un musical, al  cărui protagonişti au fost trei tineri artişti care au repurtat un succes nemaiîntâlnit  într-o urbe minieră. Artizanii acestor realizări, au fost reprezentanţii Asociaţiei Eben Haezer, coordonată de David Benedekfi şi Amalia Antal, la care a contribuit Consiliul local Lupeni,  precum şi Fundaţia Communitas, Fondul Bethlen Gabor şi comunitatea din Kecel, dar şi repezentanţii ong-urilor din Petroşani, care ţin de parohia romano-catolică din localitate. Manifestările cultural-artistice au fost întregite şi de dansurile populare  secuieşti oferite de  Asociaţia Cerna Keresztur.

“Apreciind rolul pe care comunitatea maghiară îl are în viaţa urbei noastre am răspuns cu plăcere invitaţiei de a participa la recitalurile artistice propuse în cadrul ediţiei din acest an a Zilelor Culturii Maghiare din Valea Jiului, pe care Consiliul local şi Primăria Lupeni le-a susţinut, ca de fiecare dată. Îi felicit pe copiii din Kecel pentru evoluţia lor artistică, aşa cum membrilor comunităţii maghiare din municipiul Lupeni le doresc să-şi păstreze vitalitatea şi interesul pentru menţinerea şi promovarea culturii în oraşul nostru”, a declarat Lucian Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni.

            „În cadrul Zilelor Culturii Maghiare organizate astăzi am avut onoarea de a contribui la prepararea tradiţionalului gulaş unguresc. Împreună cu organizatorii serbării în aer liber – de la baza de agrement Brădet – ne-am asigurat că din mâncare nu lipseşte niciun condiment, dar şi că aceasta că va ajunge la toţi participanţii. Ceea ce s-a şi întâmplat.  Serbarea a fost o reuşită, mai ales că muzica a fost asigurată de celebra formaţie Trio Forte din Deva”, a conchis  şi primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi.(E.S.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: