În atenţia pensionarilor!

În baza cadrului legislativ în vigoare, luna iulie aduce noi majorări ale unor drepturi care se achită prin casele teritoriale de pensii. Potrivit art.2 din OUG nr.2/2017, valoarea punctului de pensie creşte  începând cu data de 1.07.2017 – la 1000 lei, ceea ce reprezintă o majorare cu 9% faţă de valoarea precedentă (917,5 lei). Efectele aplicării acestei măsuri se reflectă nu numai în majorarea pensiilor, ci şi a următoarelor indemnizaţii: – indemnizaţia pentru însoţitor, în cazul pensionarilor de invaliditate gradul 1,  reprezentând 80% din valoarea punctului de pensie, se majorează de la 734 lei la 800 lei; – idemnizaţia lunară stabilită conform Legii nr.8/2006 pentru membrii uniunilor de creaţie, cu încadrarea în plafonul prevăzut de lege, respectiv  2.900 lei. 

În conformitate cu dispoziţiile Legii nr.126/2017, indemnizaţiile prevăzute de OUG nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate pe motive etnice se majorează, de asemenea, începând cu data de 1.07.2017. În funcţie de modalitatea de plată aleasă de beneficiari, noile drepturi vor fi achitate astfel:  în data de 14 iulie, pentru cei care au conturi bancare;  între 14-28 iulie, pentru cei care primesc drepturile prin  mandat poştal.

Drepturile de pensie recalculate se cuvin şi se plătesc începând cu 1 ianuarie 2016, aşa cum s-a stabilit în 2015, prin Legea nr. 192/2015. De majorare beneficiază însă doar pensionarii ale căror drepturi de pensie s-au deschis anterior datei de 1 ianuarie 2011 şi care au beneficiat de un stagiu de cotizare mai mic decât cel utilizat pentru restul pensionarilor.  Prin hotărârea adoptată de Executiv, s-a decis ca de recalculare să beneficieze şi pensionarii de invaliditate care s-au pensionat înainte de 1 ianuarie 2011 şi care, ulterior, nu au avut o schimbare a gradului de invaliditate sau trecere la pensie pentru limita de vârstă. De aceleaşi prevederi se vor bucura şi cei care iau pensie de urmaş, în funcţie de categoria de pensie a susţinătorului decedat din care s-a stabilit pensia de urmaş. Concret, pensionarii vizaţi de recalculare au parte de o creştere a punctajelor anuale realizate, astfel: cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale; cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite.        Ella Schreiber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: