Pregătiri pentru Nedeia Sânzienelor din Straja

Mai este mai puţin de o lună de zile, când în staţiunea Straja va fi organizată tradiţionala Nedeie de Sânziene. Pentru succesul acestui eveniment administraţia publică locală şi principalul partener Comexim R, Lupeni se pregătesc din timp.

Importanţa păstrării tradiţiilor şi obiceiurilor populare este o necesitate pentru păstarea identităţii naţionale şi culturale, motiv pentru care, consilerii locali au aprobat organizarea şi anul acesta a Nedeii Sânzienelor şi a spectacolului folcloric, care va urma după slujba religioasă şi după tradiţionalul concurs de cai. 25.000 de lei au fost alocaţi pentru premierea câştigătorilor concursului hipic, pentru parada costumului popular şi pentru plata artiştilor. Administraţia locală este în tratative şi negociere cu mai mulţi artişti care pot fi invitaţi să susţină tradiţionalul spectacol: Nicoleta Vioica, Nineta Popa, Niculina Stoican, Mariana Suciu, Ciprian Roman, Adina Hada Medrea, orchestra de muzică populară „Cântec Românesc”, etc. În spectacol vor fi invitaţi să participe şi talentele locale.

Nedeia Sânzienelor se află la cea de-a 46 a ediţie anul acesta. Pentru că în data de 24 iunie se sărbătoreşte şi Ziua Internaţională a Iei, organizatorii speră ca şi anul acesta, portul popular să fie purtat cu mândrie, mai ales de localnici, pentru că au straie vechi şi frumoase.

Cum marea sărbătoare pică într-o zi de sâmbătă, se aşteaptă ca numărul celor care vor participa la această tradiţie a locului să depăşească previziunile organizatorilor. Turiştii vor putea şi ei să vadă cum se păstrează pe aceste meleaguri tradiţiile şi obiceurile populare. Credincioşii sunt aşteptaţi să participe şi la slujba religioasă  care va avea loc la Schitul din Straja, părintele Dimitrie Ivaşco va predica credincioşilor despre Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul şi rolul lui în propovăduirea venirii Mântuitorului în rândurile turmei Sale, cât şi despre importanţa tradiţiilor populare şi obiceiurile locului. La schitul din Straja sunt aşteptate să participe şi înalte feţe bisericeşti.

Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: