Sfaturi şi promisiuni de la Mircea Bobora pentru administraţiile din Valea Jiului

   Invitat de onoare la simpozionul medical „40 de ani de la înfiinţarea Spitalului de Urgenţă  Petroşani”, Mircea Bobora, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, a venit cu tolba plină de sfaturi şi promisiuni. Sfatul ar fi ca, autorităţile publice din Valea Jiului să ceară mai puţin de la judeţ (dacă se poate deloc) şi să scrie mai multe proiecte, „că   treabă trebuie să se facă mai ales cu fonduri europene” iar promisiunea, că doamna comisar european Corina Creţu va veni în „o lună, maxim două” în Valea Jiului.

Sfatul, cu referire directă la primarul Petroşaniului care a înaintat o adresă către Consiliul Judeţean prin care solicita fonduri pentru Spitalul de Urgenţă din Petroşani, arată încă o dată că pentru mai marii de la judeţ, Valea Jiului contează doar ca aducătoare de voturi. Când este vorba despre bani de la bugetul judeţean, aceştia sunt prea puţini pentru a mai ajunge şi în văgăuna denumită Valea Jiului. Politica lui Bobora & Co este de îndestulare a nordului judeţului, în special a reşedinţei de judeţ şi dacă mai rămâne ceva, se împarte şi administraţiilor de mâna a doua, cum sunt cele din Valea Jiului. Cum, de obicei nu mai rămâne aproape nimic, Valea Jiului primeşte jumătatea lui cinci.

Astfel, spitalul din Deva, care deserveşte cetăţenii first class din municipiul reşedinţă de judeţ primeşte sute de mii de lei în fiecare lună, în vreme ce spitalul din Petroşani, care deserveşte o treime din populaţia judeţului primeşte doar sfaturi utile de la preşedintele Mircea Bobora. La câţi bani pompează Consiliul Judeţean la spitalul din Deva, şi salariile sunt pe măsură. Pentru cele 617 paturi cât are Spitalul Judeţean, cei 1283 de angajaţi primeau salariu net în luna ianuarie, înainte de mărirea votată de parlament, între 1.191 şofer la aprovizionare şi 15.253 lei, şeful de de serviciu de la medicină legală. Cu siguranţă şi serviciile sunt pe măsură, dar cei din Vale, ca nişte ignoranţi ce sunt, nu ştiu acest lucru, doar 67 dintre aceştia solicitând trimitere anul trecut la spitalul din Deva.

Mai mult, la o analiză serioasă ar reieşi chiar că spitalul din Petroşani oferă servicii mai diversificate, având chiar specialităţi pe care spitalul Deva nu le are. Când este întrebat de ce Consiliul Judeţean nu scapă nişte firfirei şi pentru spitalele din Valea Jiului, Mircea Bobora pune aceeaşi placă uzată, folosită excesiv şi de predecesorii săi, şi anume, „nu există cadrul legal”. Bine că există cadrul legal ca cetăţenii Văii Jiului să plătească taxe şi impozite de care să beneficieze cei din Deva.

Şi promisiunile, aduse tocmai de la Deva, au fost pe măsură, în calitatea sa de preşedinte al Consiliului Judeţean, Mircea Bobora le-a promis o surpriză pe viitor celor de la spitalul petroşenean, care va fi adusă la cunoştinţa opiniei publice în viitorul apropiat.

În intervenţia sa, preşedintele Consiliului Judeţean şi-a exprimat disponibilitatea de colaborare între instituţia pe care o conduce şi administraţiile locale din Valea Jiului pentru îmbunătăţirea actului medical din această zonă importantă a judeţului Hunedoara. S-a pus în discuţie chiar achiziţionarea unui elicopter care să deservească spitalul petroşenean. „În afară de infrastructură, turism, locuri de muncă, toate ţin de dezvoltarea economiei locale. Sănătatea şi educaţia sunt cei doi piloni de importanţă covârşitoare pentru dezvoltarea unei naţiuni. (…) Eu cred că perspetiva Văii Jiului va fi de excepţie. Eu cred că prin ceea ce facem, prin activitatea pe care o desfăşori poţi să duci la îndeplinire şi să încercăm să facem ceva eficient şi trainic cu banii pe care îi putem accesa, pe baza unor proiecte cu o direcţie care să arate perspectiva de dezvoltare, să urmărim ideile comune”, a declarat la Petroşani preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Bobora

Si promisiunile, aduse tocmai de la Deva, au fost pe măsură, cei prezenţi aflând că în urma unei întâlniri cu comisarul european pentru politici regionale – Corina Creţu – europarlamentar votat şi de Valea Jiului, a primit promisiunea  unei vizite în judeţ, chiar şi în Valea Jiului. Informaţia nu este nici măcar caldă, fiind divulgată încă de acum două săptămâni la conferinţa de presă lunară de la Consiliul Judeţean, când Mircea Bobora anunţa în plen că „încă un lucru legat de Valea Jiului, pe care o să-l discut în detaliu acolo dar vi-l anunţ acuma pentru că sunt ziarişti din Vale, deoarece în două rânduri aţi făcut referiri care au contat în dorinţa noastră de a ne îmbunătăţi activitatea, am avut o discuţie cu doamna comisar Corina Creţu care a promis că în următoarea perioadă, asta însemnând o lună, maxim două, va vizita Valea Jiului şi va acorda tot suportul pentru ca Valea Jiului, o regiune cu probleme, să beneficeze de un aport suplimentar a ceea ce înseamnă fonduri structurale. Singurul amănunt care va fi definit ulterior, dacă vor fi atrase pe calea normală, implementarea prin organismele existente în România, gen ADR Vest sau va găsi oportunităţi pentru ca fondurile să fie accesate direct de la Bruxelles”.

Doamna comisar european este aşteptată în Valea Jiului, unde a mai fost şi în 2014 cu prilejul campaniei pentru Parlamentul European, obţinând un scor foarte bun. Dacă nu vine „o lună, maxim două” cu siguranţă domnul Mircea Bobora va veni în 2019 cu doamna comisar care ne va povesti despre realizările sale de la Bruxelles şi va cere din nou votul amărâţilor din Valea Jiului. Nu de alta, dar „o lună maxim două” poate avea pentru domnul preşedinte Bobora alte dimensiuni, dânsul socotind probabil după calendarul dacic de la Sarmizegetusa Regia, unde Consiliul Judeţean a băgat o grămadă de bani în drumul care a ţinut până la prima ploaie, şi va mai băga şi mai mulţi după ce dorinţa domnului preşedinte de a prelua Cetăţile Dacice din zona Orăştiei de la Ministerul Culturii, va fi îndeplinită. Oricum, cu spital sau fără, cu cetăţi sau fără, Valea Jiului nu va pupa anul acesta decât o sumă infimă de la Consiliul Judeţean, deşi Valea Jiului a trimis la Deva şase consilieri judeţeni, plus vicepreşedintele Sorin Vasilescu, când este vorba să aloce bani, pentru Mircea Bobora limita judeţului este undeva în zona Haţegului. În rest, la muncă nu la mila Consiliului Judeţean!            Andrei VLAD

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: