Toate cultele au drepturi egale în Municipiul Lupeni

      Preoţii parohi şi pastorii care slujesc bisericile din municipiul Lupeni au fost convocaţi la sediul primăriei, la o întâlnire cu primarul interimar Iacob Mesaroş, care le-a solicitat acestora să vină cu proiecte viabile, pentru a beneficia de subvenţiile acordate în condiţiile  Legii 350/2005 privind acordarea finanţărilor nerambursabile din bugetele locale, judeţene, etc.

La această dezbatere a participat şi consilierul local David Benedekfi, preşedintele comisiei de buget-finanţe din cadrul Consiliului local Lupeni. Întâlnirea a început cu o rugăciune comună, pentru ca demersurile întreprinse să fie plăcute în faţa lui Dumnezeu şi Fiului său, Mântuitorul Cristos. Încă de la început, primarul interimar Iacob Mesaroş a ţinut să precizeze că anul acesta, toate bisericile, care funcţionează pe raza municipiului Lupeni vor beneficia de suma de 40.000 de lei.

„V-am chemat astăzi aici să discutăm cu dumneavoastră foarte deschis şi transparent. Am dori ca şi în acest an, din suma pe care o avem prevăzută în buget la capitolul culte şi sport să vă alocăm sumele de bani necesare reparaţiilor curente, întreţinerii bisericilor, altor investiţii pe care doriţi fiecare să le faceţi la biserici. Vom reduce la ceea ce înseamnă capitolul sport, fiindcă nu consider că este corect ca sportul, să aibă o sumă alocată egală cu cultele. Cultele nu se pot pune pe un picior egal cu sportul. Şi el este bun, este sănătos, dar lumea vine la biserică şi bisericile trebuie sprijinite din acest punct de vedere. V-am chemat să veniţi să depuneţi propuneri de lucrări şi ceea ce veţi dori să faceţi la biserici. Eu trebuie să trimit scrisoare de intenţie la finanţe, în care să spun „vreau să dau la culte  bani pentru reparaţii curente, întreţinere, dotări, etc”. Împărţim banii în mod egal la toţi, fiecare să facă ceea ce consideră. Toate cultele au drepturi egale, toate trebuie să beneficieze de acest program de finanţare nerambursabilă. Fiecare trebuie să primească o părticică din banii alocaţi cultelor. Totodată vă anunţ că vreau să dăm pavele gratuit tuturor, celor care ne solicitaţi, pentru curţile bisericilor, la cimitire, unde aveţi dumneavoastră nevoie.(…) Toţi suntem fraţi întru Cristos, toţi avem acelaţi ţel şi aş dori să vă rog să nu existe diferenţe între o biserică şi cealaltă, toţi suntem slujitori ai Bisericii, indiferent cum s-ar numi ea şi cred că trebuie să existe o legătură frăţească între noi, mai strânsă între biserici”,  le-a precizat preoţilor şi pastorilor prezenţi la întâlnire, primarul interimar, Iacob Mesaroş.

În intervenţia sa, preotul paroh, Ioan Dănău a cerut realizarea unor căi de acces mult mai facile către cimitire şi a ridicat o problemă mult mai gravă cu care se confruntă comunitatea lupeneană: „Avem nevoie de un cimitir pentru oraş. Nu mai avem unde îngropa. Legea nu ne mai permite să îngropăm un mort peste celălalt şi ştiu acest lucru, pentru că m-am confruntat cu această problemă. În ceea ce priveşte curăţenia din cimitire. Nu este posibil să existe atâta debandadă şi mizerie în cimitire. Trebuie să facem ceva şi în acest sens”.

Răspunsul a venit pertinent din partea actualului primar, care a precizat că se încearcă găsirea unor variante viabile, pentru că noile cimitire trebuie să îndeplinească anumite condiţii standard ce ţin de poziţionarea faţă de comunitate, de amplasament, etc.

Şi părintele Traian Ciocan a ridicat problema continuării lucrărilor la capela mortuară şi a venit cu o propunere, ca din sumele pe care bisericile le vor primi, dacă se doreşte să se aloce bani şi pentru această investiţie, care, în concepţia acestuia, este deosebit de importantă pentru comunitate. În Lupeni, există totuşi mai multe capele unde locuitorii pot să-şi ducă răposaţii. Preotul paroh al bisericii greco-catolice, aflată în construcţie într-o zonă centrală a municipiului Lupeni a primit şi el garanţia că lucrările vor continua şi anul acesta.

Reprezentanţii cultului reformat au cerut şi ei la rândul lor reabilitarea şi asfaltarea drumului care duce la cimitirul lor, dar primarul Iacob Mesaroş a precizat că „doar după ce vom face investiţiile la canalizare şi alte lucrări pe zonă, vom putea trece efectiv la ceea ce doriţi dumneavoastră”. Asfaltarea drumului care duce la biserică şi în cimitir a cerut-o şi părintele Traian Ciocan, cel care a solicitat această investiţie şi primarului Cornel Resmeriţă.  Întâlnirea a fost una constructivă, iar ieri, în plenul şedinţei de consiliu primarul Iacob Mesaroş a prezentat colegilor săi consilieri, care sunt cerinţele majore ale cultelor din municipiul Lupeni, urmând ca devizele de plată pentru lucrările efectuate să fie depuse până în data de 15 iunie, a.c. Iar în finalul întâlnirii s-a adus mulţumire lui Dumnezeu, Fiului Său cel Înviat din Morţi, pentru lucrarea comună care se va face cu ajutorul Primăriei şi Consiliului local Lupeni,  pentru întâlnirea ecumenică constructivă, pentru binele bisericilor şi a enoriaşilor din municipiul Lupeni.

Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: