Programul de închidere pentru minele Lupeni şi Lonea urmează să fie prelungit până la sfârşitul anului 2027

  Programul de închidere pentru minele Lupeni şi Lonea urmează să fie prelungit de la limita anului 2024,  pentru sfârşitul anului 2027, pe fondul condiţiilor tehnice, de mediu şi sociale ale celor două exploatări, potrivit unei Convenţii privind continuitatea activităţii Complexului Energetic Hunedoara încheiate  între reprezentanţii Ministerului Energiei, cei ai Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian şi Sindicatului Muntele.

Documentul prevede că Ministerul Energiei va face demersuri pentru notificarea de închidere a minei Lupeni în decembrie 2018, faţă de septembrie 2017 cum era prevăzut iniţial. „Prin actul de separare a activităţii miniere de cea energetică să se impună cu clauze ferme un Contract privind perioada de preluare a cantităţii de cărbune (până la sfârşitul anului 2027) şi preţul de achiziţie al acestuia”, se precizează în comunicatul Confederaţiei Meridian.

Pentru neînchiderea minelor din Valea Jiului au militat şi parlamentarii hunedoreni, senatorul PSD Cristian Resmeriţă afirmând într-o recentă conferinţă de presă că: “Am spus că nu voi fi de acord ca mina Lupeni să fie închisă. Am plecat din poziţia de primar al municipiului Lupeni, unde mă descurcam destul de bine, pe poziţia de senator la Bucureşti din partea PSD, pentru ca exploatările miniere Lupeni şi Lonea să nu se închidă. Săptămâna trecută guvernul a aprobat HG nr 25/ 2017 prin care se aprobă ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune”.

            “Solicitarea de modificare a deciziei vizează introducerea în programul de închidere a încă două mine de huilă necompetitive, Lupeni şi Lonea, din cadrul CEH şi reactualizarea unor elemente din cadrul Planului de închidere şi a schemei de ajutor de stat de care beneficiază SNIMVJ. Comisia Europeană a autorizat în data de 24 noiembrie 2016 sprijinul în valoare de 447, 8 milioane Ron acordat de România pentru închiderea unor mine de cărbune necompetitive. Din evaluarea Comisiei a reieşit  că, în conformitate cu decizia consiliului, ajutorul vizează facilitarea procesului de închidere, urmând ca un sprijin în valoare totală de 233,7 milioane Ron, aproximativ 52 de milioane de euro să fie acordat lucrătorilor care-şi vor pierde locurile de muncă ca urmare a închiderii minelor. Ajutorul de stat va fi utilizat pentru întreprinderea măsurilor necesare de siguranţă în subteran care au legătură cu închiderea minelor Lonea şi Lupeni din cadrul CEH, pentru rabilitarea arealelor miniere şi pentru recultivarea terenurilor după închiderea minelor. Cu restul ajutorului se vor acoperi pierderile de producţie ale minelor pînă la închidere, vor fi finanţate salariile compensatorii pentru persoanalul disponibilizat, programele de reconversie profesională destinate foştilor angajaţi şi alte prestaţii sociale cu respectivii lucrători”, se arată în răspunsul pe care l-a primit din partea Ministerului Energiei, senatorul hunedorean.

Iar convenţia încheiată luni, 24 aprilie a.c., între reprezentanţii ministerului Energiei cu cei din cadrul Confederaţiei Meridian şi Sindicatul Muntele nu face decât să prelungească agonia unui final previzibil. (A.D.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: