Salvatorii minieri de la E.M. Lonea, cei mai buni din ţară

lonea  Concursul zonal de salvare minieră care s-a desfăşurat la finele săptămânii trecute la Petroşani  a reconfirmat faptul că cei mai buni salvatori sunt din Valea Jiului. Aflat la ediţia a şaptea, concursul a debutat vineri, la sediul Salvamin, acolo unde preşedintele Asociaţiei Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă din România, dr. ing. Artur Găman şi directorul Daniel Surulescu le-au urat celor prezenţi un bun venit în Valea Jiului.

“Noroc bun. Bine ne întâlnim, pentru a şaptea oară sub aceste auspicii, avem un concurs, care de data asta, datorită noii configuraţii de aici din Valea Jiului,  va avea câteva noutăţi, în sensul că Valea Jiului va trimite în faza finală a concursului, două echipe. Totul va fi interesant şi urez ca să câştige cel mai bun, succes tuturor şi Doamne ajută”.

La eveniment au participat inspectorul general adjunct din cadrul Inspecţiei Muncii-Bucureşti Mihai Voinoiu, directorul general adj. Nicolae Drăgoi din partea Complexului Energetic Hunedoara, Aurel Anghel directorul general al SNIMVJ, prefectul judeţului Hunedoara, directori de subunităţi miniere, etc.

„Mă bucur că ne regăsim aici la Petroşani într-o perioadă când nu am mai avut evenimente deosebite şi mă simt bine printre dumneavoastră. Îmi doresc ca şi de acum încolo întâlnirile pe care le avem să fie tot de acest gen, nu în intervenţii reale sau evenimente deosebite. Sunt alături de tot ceea ce înseamnă minerit, pentru că şi eu am în spate experienţa de vreo zece ani în minerit şi nu ascund că am lucrat în Valea Jiului, la Lupeni, ştiu ce înseamnă  activitatea de salvare, ştiu ce înseamnă salvatorul în sine, omul care trebuie să intre în mina în condiţii extreme şi să salveze vieţile altora şi atunci respect ceea ce faceţi, sunt alături de dumneavoastră şi  vă urez succes”.

Structurat pe două categorii concursul  de vineri a fost adresat atât unităţilor miniere ale CEH cât şi unităţilor care aparţin de SNÎMVJ. Traseul propus a fost unul plin de obstacole, dificil şi cu victime. Salvatorii mineri de la E.M. Petrila au câştigat concursul pentru categoria minelor aparţinătoare SNÎMVJ, iar cea mai bună echipă de salvatori mineri din cadrul CEH au fost cei la la Mina Lonea (Samule Dinoane, Marius Stoica, Ovidiu Avram, Petre Baron, George Rusu, Iosif Felvenczi.

Sâmbătă a fost ziua în care a avut loc concursul national,  la sediul INSEMEX Petroşani, în competiţie intrând echipe din toată ţara. Arbitrii de traseu împreună cu şeful lor au fost cu toţii oameni foarte bine pregătiţi în domeniu sau cu multă experienţă în salvarea de vieţi omeneşti, care fac parte din diferite structuri care activează la nivel national şi international. Comitetul de organizare al Concursului Naţional de Salvare a fost format preşedintele Asociaţiei Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă din România – dr. ing. Artur George Găman; directorul general al CEH-SA – ing. Daniel Andronache; directorul  general adjunct al CEH-SA – ing. Nicolae Drăgoi; inginerul şef Sănătate şi Securitate în Muncă al CEH-SA – ing. Gabriel Puiu Petrescu; directorul Diviziei Miniere – ing. Sorin Sandu; Directorul Staţiei de Salvare Minieră Petroşani – dr. ing. Daniel Surulescu şi directorul general INCD-INSEMEX dr. ing. Constantin Lupu.

La faza pe ţară de sâmbătă, la a VII-a ediţie a concursului de salvare minieră şi de suprafaţă, au participat următoarele echipe: salvare minieră – Mina Lonea, Mina Petrila, Mina Motru (Gorj), Mina Tehomir (Gorj) şi Mina Crucea (Suceava); salvare de suprafaţă – SE Craiova (Dolj), SE Işalniţa (Dolj), METROREX (Bucureşti) şi două echipe de pompieri plus salvatori de suprafaţă din cadrul „Fireproof” (Lukoil) şi „Falck” (Petrobrazi). Începând cu orele 9:30 s-a dat startul concursului, primii care s-au întrecut pe traseu fiind salvatorii minieri, după orele 11:30 intrând în concurs şi  salvatorii de suprafaţă. La miezul zilei  a avut loc şi festivitatea de premiere, cei mai buni salvatori minieri şi de suprafaţă din ţară fiind felicitaţi  într-un cadru festiv de către organizatori.

La SECŢIUNEA „SUPRAFAŢ~”  au câştigat în ordinea clasamentului: LOCUL I – Fireproof Prahova, LOCUL II – Metrorex, LOCUL III – Electrocentrale Craiova, MENŢIUNE – Electrocentrale Işalniţa şi  Falck Fire Services.

La concursul de salvare minieră subteran  au câştigat în ordinea clasamentului: locul I – Mina Lonea; locul II – Mina Motru; locul III – Mina Petrila, MENŢIUNE – E.M. Tehomir.

“Se vede an de an că toţi participanţii învaţă din greşelile anilor trecuţi şi au încercat să se îndrepte. Toate echipele au fost bune, toţi au câştigat. Anul acesta am recurs la mici modificări de scenariu, la care oamenii nu s-au aşteptat,   referitor la acordarea primului ajutor, la traseu. Pentru efortul depus în a organiza ce-a de-a VII-a ediţie a concursului naţional de salvare minieră  îi felicit pe toţi concurenţii, pe arbitrii şi pe toţi care au fost împlicaţi în organizarea  impecabilă a   acestui eveniment. Urez succes în continuare câştigătorilor de la mina Lonea şi să aducă cât mai multe premii din concursurile international unde vor participa”,  a declarat Artur Găman, preşedintele Asociaţiei Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă din România, la finalul concursului.

Elena DRAGOMIR

 

 

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: