Veteranii de război, sărbătoriţi la Lupeni

Sunt candele sfinte! Cât pâlpâie încă

Mai dă-le onoruri! Aceşti oameni trişti

Ţi-au clădit viitorul în piatră şi-n stâncă

Şi-au murit pentru tine, ca tu să exişti!

Sărbătorirea Zilei Armatei României, a Zilei Naţionale, Drapelului, Imnului, Independenţei de Stat, precum şi multe alte aniversări ale unor evenimente istorice de referinţă în istoria ţării, bravii veterani şi invalizi de război le trăiesc şi retrăiesc cu o profundă simţire. Pentru că le-au marcat puternic viaţa. A lor, a familiilor, ca şi a înaintaşilor – părinţi, bunici, străbunici.

Au lăsat urme adânci, în timp şi suflet, în conştiinţa generaţiilor care n-au pregetat să meargă până la sacrificiul suprem pentru a se pune în slujba înfăptuirii idealurilor sfinte, supreme, ale patriei şi poporului greu încercat. Din păcate însă, recunoştinţa faţă de meritele lor n-a fost pe măsura abnegaţiei, dăruirii şi devotamentului cu care ei şi-au făcut datoria sub Drapelele de luptă ale Oştirii Române. Chiar de la instituirea titlului de veteran, act oficializat, pentru prima dată, prin Înaltul Decret Regal, semnat de regele Carol I, la 29 aprilie 1902 (zi ce avea să fie declarată, în noiembrie 2007, prin Hotărâre de Guvern, Ziua Veteranilor de Război).

Ca în fiecare an, Cimitirul Eroilor din municipiul Lupeni va găzdui un ceremonial civil şi religios în cinstea veteranilor de război şi eroilor care şi-au dat viaţa în cele două mari conflagraţii mondiale pentru libertatea, independenţa şi neatârnarea ţării. La miezul zilei, în prezenţa celor trei veterani de război, care au rămas să-şi depene amintirile dureroase din timpul marilor lupte date pe front şi a văduvelor supravieţuitoare, va avea loc un ceremonial civil şi un Te-Deum religios, la care vor participa mai mulţi preoţi de la mai multe confesiuni religioase, urmat de depunerile de coroane din partea celor care vor să aducă un omagiu înaintaşilor şi eroilor ţării.

„Sunteţi doar o parte din tezaurul uman al Oştirii române, unicii supravieţuitori ai marii conflagraţii mondiale, ai lagărelor sovietice şi naziste, ai temniţelor şi injustiţiei regimurilor totalitare. Sunteţi bunicii şi părinţii generaţiilor de astăzi. Sunt sigur că încă aşteptaţi din partea noastră mai multă căldură şi respect. Cu evlavie şi pioşenie ne înclinăm în faţa dumneavoastră, veteranilor de război, Eroi ai neamului românesc”, a  ţinut să transmită în semajul său, cu ocazia Zilei Eroilor Neamului, primarul interimar al municipiului Lupeni, Iacob Mesaroş.

Iar din discuţiile purtate cu reprezentanţii asociaţiei veteranilor, aceştia şi cei care şi-au închinat anii tinereţii, alţii întreaga viaţă, slujirii ţării sub Tricolor, au repetat mereu că nu vor privilegii mari, nu vor milă, nu cerşesc, nu ies în stradă să protesteze, ci, în virtutea respectului şi recunoştinţei ce se afirmă, demagogic, în repetate rânduri doresc „să le fie respectate ad litteram drepturile legale”, să le fie aliniate facilităţile materiale la dinamica economică a societăţii şi, măcar, apropierea, cât de cât, la modul în care sunt trataţi şi respectaţi veteranii de război din alte ţări.

Toţi veteranii de război (125 de veterani în tot judeţul) vor primi câte o Diploma de Excelenţă din partea Consiliului Judeţean, precum şi câte un premiu de 400 de lei.

Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: