,,România va deveni un tigru al Europei,,

Ponta Li      Cu prilejul vizitei delegaţiei chineze în ţara noastră,  la sediul guvernului au fost semnate mai multe acorduri de cooperare între companii româneşti şi cele chinezeşti, care vor să investească în special, în domeniul energiei şi      infrastructură.  Astfel, conducerea Nuclearelectrica a semnat cu preşedintele companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN) o scrisoare de intenţie pentru colaborare, directorul Complexului Energetic Oltenia a încheiat cu preşedintele companiei China Huadian Corporation un acord de intenţie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari, directorul Complexului Energetic Hunedoara a parafat cu preşedintele companiei China National Electric Engineering o înţelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la centrala termoelectrica Mintia, iar directorul companiei de proiect pentru construcţia hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti (judeţul Cluj) a semnat o scrisoare de confort în acest sens cu vicepreşedintele executiv al Sinohydro Corporation.

„China este un partener comercial şi economic important pentru România şi pentru ţările din regiune, însă potenţialul este mult mai mare şi trebuie să dezvoltăm aceste relaţii. M-am bucurat foarte mult să văd că în primele nouă luni ale anului 2013 exporturile României către China au crescut cu aproape 30%. Însă, consider că prezenţa la Bucureşti a primului ministru Li Keqiang şi a celorlalţi miniştri va impulsiona pozitiv aceste relaţii economice şi proiectele concrete. Semnarea documentelor anterioare se referă tocmai la proiecte foarte concrete în care China şi România pot coopera în viitor. Este vorba în primul rând despre energie şi am semnat acorduri care acoperă, practic, atât energia nucleară, energia pe bază de cărbune, hidro şi energie regenerabilă din surse eoliene. De asemenea, există proiecte concrete şi un mare potenţial în domeniul infrastructurii, în domeniul produselor agro-alimentare şi în domeniul IT. Şi chiar în cursul discuţiei de astăzi am pornit pe un drum extrem de important, acela de a avea un prim proiect în dome-niul feroviar, pentru a avea şi în România o porţiune de cale ferată rapidă, pe baza tehnologiei din China, şi sunt convins, cu sprijinul primului-ministru şi al meu personal, că acest proiect va prinde contur cât mai repede”, a declarat premierul Victor Ponta.

„Am ascultat prezentarea premierului Ponta despre economia României şi cred că România va deveni un tigru al Europei şi, dacă toţi tigrii se vor reuni şi vor colabora, se va dezvolta o piaţă uriaşă”, a spus  la rândul său premierul Chinei, Li Keqiang,  în deschiderea Forumului Economic şi Comercial China-Europa Centrală şi de Est.

„Am pornit investiţia în desulfurarea de la Paroşeni, suntem într-o fază foarte avansată pentru a realiza desulfurarea şi retehnologizarea la termocentrala Mintia, ceea ce ar însemna că practic partea energetică nu ar trebui să mai aibă niciun fel de probleme de mediu şi de rentabilitate. Am reuşit să demarăm cele două IPP-iuri pentru microhidrocentrală şi grupul pe gaz. Am îndrăznit să gândim şi suntem destul de avansaţi în discuţii, acum punem şi pe hârtie să facem un parc de celule fotovoltaice, toate   acestea în ideea de a produce mai ieftin Megawatt-ul. În acest moment lucrăm şi la caietul de sarcini pentru a începe achiziţia în vederea retehno-logizării minelor din Valea Jiului”, a declarat Daniel Andronache, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.(E.D.)

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: