Comenius şi JAR la Colegiul Naţional de Informatică Carmen Sylva din Petroşani

int pol  În cadrul activităţilor curente, derulate de cadrele didactice şi elevii de la Colegiul Naţional de Informatică  “Carmen Sylva” din Petroşani s-au  organizat  şi unele proiecte educative. Astfel, în perioada 21-29.11.2013 s-a  desfăşurat „Săptămâna Antreprenoriatului” ediţia a V – a, realizată în  parteneriat cu Junior Archievement Romania. De-a lungul săptămânii au avut loc activităţi diverse, traininguri, concursuri pentru cea mai bună idee de   afaceri din Valea Jiului, întâlniri cu oameni de afaceri, târgul de produse  handmade, etc.

În acest proiect au fost implicate profesoarele Roxana Filip şi Rodica Ivan, care au declarat că “Săptămâna Antreprenoriatului” a avut ca temă „Social Inovation Relay” sensibilizând elevii nu numai pentru formarea  spiritului antreprenorial, ci şi pentru semenii aflaţi în dificultate. Minicompaniile JAR existente şi cele nou formate au organizat un târg de oferte, iar banii strânşi din vânzarea produselor, cea mai mare parte vor fi folositeţi în scopuri umanitare şi de voluntariat. S-au remarcat elevii Andreea Pascale, Naomi Turtoveanu, Ema Berinde, Ioana Timus, Raluca Ardelean şi cadrele didactice Lucian Resmeriţă, Rodica Popescu, Maria Lazăr, Adriana Petrescu şi mulţi alţii. 

Cel de-al doilea eveniment derulat zilele trecute a fost diseminarea  proiectului Multilateral Comenius „Young Masters of Bussines in Action” în care,  partea română este parteneră  în proiect alături de „Bozkurt  Ilkokulul” din Istambul şi de coordonatorii proiectului  de la „Gimnazium nr. 53 im Pawla Edmunda Strzeleckiego w Zespole Szkol nr.8” din Poznan.

În perioada 4-9 noiembrie a avut loc în Polonia, prima mobilitate din cadrul proiectului Comenius,  la care au participat directorul Lucian Resmeriţă, dir. adj. Mariana David şi prof. Popescu Rodica, membri în proiect, iar coordonatorul proiectului din partea românească fiind prof. Lili Ghiban. În faţa colegilor, directorul colegiului petroşenean şi      membrii în proiectul Comenius le-au prezentat pe larg ceea ce s-a  întâmplat în Polonia în timpul liber, fiind diseminată idea proiectului, scopul şi care sunt rezultatele preconizate.

„Este de aşteptat să crească motivarea elevilor pentru învăţarea unor noi probleme de antreprenoriat şi creşterea atractivităţii procesului de învăţare. Atelierele de lucru, concursurile, conferinţele video şi excursiile vor lărgi abilităţile practice ale elevilor. Efectele muncii lor vor fi prezentate întregii societăţi şcolare în timpul întâlnirilor cu şcolile partenere sau în cursul unor evenimente ca serbarea pomului de Crăciun. În cadrul proiectului vor fi implicaţi  mai mulţi elevi şi un număr important de cadre didactice”, a precizat directorul Lucian Resmeriţă.

În Polonia, directorul instituţiei dna Ewa Baranowska alături de cadrele didactice şi cei 142 de elevi  le-a oferit o atmosferă prietenoasă tuturor partenerilor din proiectele Comenius pe care le coordonează În prima zi  a fost vizitată Universitatea “Adam Mickiewicz” – Poznan, unde ne-am întâlnit cu profesori şi studenţi de la catedra de limbi romanice – studenţi care studiază limba română. A doua zi  au fost prezentaţi elevii şcolii, profesorii lor şi toate  cabinetele şi sălile de sport, de către doamna director şi membrii proiectului.

„Primirea noastră în instituţie a fost călduroasă, plină de interes faţă de fiecare ţară participantă. S-a  discutat pe larg planul Proiectului Comenius “Young Masters of Bussines in Action”, iar după amiaza a fost vizitat Centrul sportiv-olimpic Malta. A treia zi a fost dedicată prezentării ţărilor, oraşelor şi şcolilor componenete în proiectul Comenius. A avut loc o întâlnire şi cu  elevii de la Consiliul elevilor. Am participat la mai multe lecţii: informatică, chimie, fizică, engleză, biologie, matematică, sport. Au fost stabilite criteriile de selecţie pentru elevii participanţi la proiect. A avut loc o reuniune la Old Brevery – un centru mare de artă şi cultură din Poznan. În a patra zi a fost finalizat programul proiectului, au fost distribuite activităţile proiectului fiecărei ţări participante, a fost stabilit numărul de mobilităţi şi numărul de cadre didactice şi elevi  care vor participa la  fiecare mobilitate. Într-un cadru festiv, solemn a fost sărbătorit  şi patronul Şcolii Pawla Edmunda Strzeleckiego. A urmat apoi vizitarea altei şcoli dintr-o localitate apropiată de Poznan, care are acelaşi patron În următoarea zi ne-a fost prezentat centrul istoric  şi  Catedrala catolică a  oraşului Poznan. Am participat la un moment cultural-artistic susţinut de elevii din şcoală. Au fost înmânate      certificatele de participare, a fost evaluată vizita prin discuţii de grup şi s-au stabilit detalii pentru reuniunea de proiect, la mobilitatea care  va avea loc în luna  martie 2014, din România”, a spus colegilor prezenţi la diseminarea proiectului, prof. Lili Ghiban.

Rezultatele, experienţa şi produsele proiectului vor fi diseminate prin postarea informaţiilor pe siteurile şcolillor implicate în proiect, organizarea evenimentelor de genul „Ziua Porţilor deschise”, întâlniri între părinţi şi profesori pentru a le prezenta progresul proiectului, ateliere de lucru, diagnosticarea de oferte turistice de pe piaţă, excursii tematice, etc.

„Acest proiect “Comenius” este şi o oportunitate excelentă de a împărtăşi cultura noastră prin furnizarea de cunoştinţe despre tradiţiile, datinile şi obiceiurile de zi cu zi. Se vor dezvolta abilităţile şi competenţele lingvistice ale elevilor şi profesorilor, iar prin întâlnirile care vor urma, dintre diferitele culturi, atât elevii cât şi profesorii vor fi mai deschişi spre cultura  şi diversitatea europeană”, a concluzionat directorul Lucian Resmeriţă.

Angella DUMITRAŞCU

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: