Elementele valoroase trebuie scoase la suprafaţă, şlefuite şi promovate

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  Sub umbra ocrotitoare a marelui voievod Mircea cel Bătrân, la Mănăstirea Cozia  a avut loc lansarea celei de-a III- a ediţii a MINERIADE CULTURALE INTERNAŢIONALE, destinată liceenilor iubitori ai Paliei şi al lui Apollo. Acţiunea culturală, inedită prin amploarea ei, a captat interesul multora dintre cei care ştiu să îmbine stihurile fie ele în versuri, proză sau eseu, sala în care s-a semnat „Marea Înţelegere” sau „Pacea de la Cozia” devenind neîncăpătoare pentru cei care au dorit să-i fie alături colegului nostru Ştefan Nemecsek, cel care a iniţiat această acţiune, ca o contramineriadă culturală, care a fost săvârşită iniţial de fii şi fiicele  minerilor acuzaţi de  mineriadele de tristă amintire, „prin cultură încercăm să denaturăm sensul cuvântului mineriadă şi să schimbăm percepţia asupra Văii Jiului”.

Acum la ce-a de-a treia ediţie manifestarea culturală, prin amploarea pe care a luat-o a depăşit graniţele ţării, ideea fiind preluată şi de reprezentanţii Ambasadelor din Suedia, Norvegia, care vor să o includă în viitoarele proiecte. Evenimentul de la Cozia a avut loc datorită deschiderii către cultură şi istorie a Stareţului Arhimandrit dr, Vartolomeu Andronic  cel care a transmis participanţilor următorul mesaj: “Dumnezeu, care, în planul Sau pentru lume, pe toate le orânduieşte după a Sa voie şi veşnică ştiinţă, V-a încredintat sfânta misiune de educare, modelare şi pregătire pentru viaţă a tinerelor vlăstare. Vă îndemn, în această zi de lansare a competiţiei culturale să păstraţi unitatea şi sfinţenia familiei, să puneţi în sufletele curate şi nevinovate ale elevilor învăţaturile sfinte, bune şi folositoare. Insuflaţi-le respectul pentru viata proprie şi a semenilor si determinati-i să se simtă responsabili faţă de întreaga creaţie şi societate. Deschideţi-le inimile ca să-L primească pe Hristos- Domnul Vieţii. Înrădăcinaţi în ei creştineştile valori morale şi spirituale ale neamului nostru românesc. Istoria ne-a dovedit cu prisosinţă ca izvorul dăinuirii noastre a fost Hristos şi Biserica Sa, întemeiată de El pe vatra noastră străbună. Iar prezentul ne arată că nu poate exista o schimbare reală şi profundă a societăţii, fără schimbarea lăuntrică a omului”.

Preşedintele  juriului concursului literar internaţional prof, univ, dr. Nicolae Dinescu a ţinut să mulţumească celor prezenţi că s-au ostenit să ajungă la acest eveniment cultural,  printre cei prezenţi regăsindu-se: Gheorghe Niculescu, Radu Igna, Ioan Vlad, Nelu Barbu, Ion Velica, Adriana Dâncescu, Dan Orghici, Claudiu Moldovan şi alte nume importante ale publicisticii şi jurnalismului românesc.

Primarul Gheorghe Ile a reiterat în cuvântul său că este mândru că această acţiune a pornit din oraşul pe care-l păstoreşte şi că întodeauna arta şi cultura vor fi sprijinite ori de câte ori va fi nevoie. Acesta a oferit în numele comunităţii vulcănene placheta aniversară “550 de ani de atestare documentară a oraşului Vulcan” Părintelui Grigorie,  cel care a asistat la semnarea Pactului de la Cozia şi care este intrigat şi acum „de ce nu s-au respectat întocmai cele parafate” în aceste locuri sfânte ale creştinătăţii.

“Iată că,  Mănăstirea Cozia gazdă a atâtor evenimente epocale a găzduit şi această întâlnire cultural literară. A fost un eveniment deosebit, a participat foarte multă lume bună, directori de unităţi de învăţământ, cadre didactice universitare, scriitori, jurnalişti, reprezentanţi  ai tuturor posturilor de televiziune din Vâlcea şi nu numai şi iubitori de literatură şi de carte bună. Vrem ca la această a treia ediţie să scoatem la rampă elemente valoroase, cu aplecare spre literatură, cu aplecare şi spre arta plastică, sculptură şi pictură, în aşa fel încât să îmbunătăţim zestrea culturală a ţării cu noi elemente  valoroase, pentru că stă în putinţă neamului românesc. Elementele valoroase sunt peste tot,  nu rămâne decât să le căutăm, stimaţi părinţi şi stimate cadre didactice, ele nu pot să zacă undeva, intrate într-un con de umbră, ele trebuie scoase la suprafaţă, şlefuite şi promovate”, a concluzionat preşedintele Societăţii Culturale Anton Pann, Nicolae Dinescu.

Angella DUMITRAŞCU

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: