În cadrul mişcării naţionale numită „Citim împreună, România” preşcolarii, dar şi beneficiarii unor ong-uri care activează pe raza municipiului Lupeni, s-au întâlnit cu fondatorii grupului, unde au citit alături de părinţi, de cadrele didactice cărţi care să dezvolte imaginaţia copilului în special.
Astfel de activităţi s-au desfăşurat la Grădiniţa Lumea Copiilor şi la Centrul Comunitar de Zi al Crucii Roşii Române. La evenimente au fost părtaşe educatoarele Mariana Ari, Rodica Cîmpean, Marinela Neamţu, Larisa Onică, Leliana Avădanei. Din partea Bibliotecii Copiilor din „Loc în Loc” a fost prezentă, doamna Persida Donţ.
Acţiunile au fost unele interactive şi s-au bucurat de un real succes în rândul beneficiarilor. Fondatoarea aceştei mişcări naţionale este Brandi Anderson Bates, co-fondator al Fundaţiei Noi Orizonturi din România şi cu sediul în Lupeni, care în scurta sa bibliografie a precizat că „este profesor, dar şi bibliotecară în cadrul unei mici biblioteci comunitare.
După doi ani în care am condus o bibliotecă pentru copii în comunitatea din care fac parte, mi-am dat seamna că pentru mulţi părinţi din România, a le citi copiilor mici este o provocare, din multe motive întemeiate şi pentru că nu mai puteam dormi noaptea din cauza acestui gând, am înfiinţat „Citim Împreună România”.
Din cadrul acestei mişcări care a căpătat amploare naţională, deoarece astfel de evenimente s-au desfăşurat în toate colţurile ţării, în şcoli şi cătune, uitate de lume, fac parte în general autorii de cărţi pentru copii, ilustratorii, editorii, bibliotecarii, etc. Mulţi dintre ei sunt părinţi şi numitorul comun este dragostea pentru cărţi şi pasiunea de a aduce în rândul comunităţilor bucuria de a-i vedea pe adulţi şi copii citind împreună.
“Am format acest grup pentru a cultiva beneficiile şi frumuseţea cititului împreună în rândul copiilor şi a celor ce au grijă de ei, în România. Spunem că citim Împreună când două sau mai multe persoane se adună cu o carte deschisă în faţa lor, unul citeşte, altul ascultă, îşi iimaginează că face parte dintr-o poveste şi împreună păşim cu toţii în lumea magică a cărţilor”, a declarat fondatoarea americană.
Şi pentru că acţiunea s-a desfăşurat cu prilejul Zilei Internaţionale a Cititului, în acestea au fost angrenate 80 de biblioteci, şcoli, grădiniţe, ong-uri din 29 de judeţe.
Angella Dumitrascu