Edil Therma în faliment – urmează Pregoterm

ile-mason-sortulet-16-oct-2010  După şapte ani şi 33 de termene, Tribunalul Hunedoara a dispus închiderea procedurii de faliment în cazul S.C. Edil Therma SA Vulcan. Decizia nu este definitivă, Agenţia pentru Administrarea Activelor Statului declarând recurs la Curtea de Apel Alba Iulia.

Soluţia pe scurt: Respinge obiecţiunile formulate de creditoarea AAAS Bucureşti împotriva raportului final. Admite cererea pentru închiderea procedurii falimentului formulată de către lichidatorul judiciar Quantum SPRL. În temeiul art. 131 din Legea privind procedura insolvenţei, Dispune închiderea procedurii falimentului debitorului SC Edil Therma SA.

Document: Hotărâre 702/2016 09.11.2016

Primul act al insolvenţei a fost înregistrat la Tribunalul Hunedoara la 06.08.2009, treaba fiind finalizată şapte ani mai târziu, la 09.11.2016, după 33 de termene date de instanţă. Cum de a mers totul ca pe roate deşi prin această şmenuială rămân cu creanţe de zeci de miliarde Termocentrala Paroşeni şi Apa Serv Valea Jiului?

Ingineria falimentării Edil Therma

facsimil-copy Înregistrată la Registrul Comerţului în anul 1999 şi având ca obiect de activitate „furnizarea de abur şi aer condiţionat” S.C. Edil Therma Vulcan a acumulat încă din primul an de activitate pierderi care s-au amplificat până la ajungerea în faliment. Dacă până în anul 2004 pierderile au fost oarecum suportabile, chiar cu o uşoară diminuare în 2003 şi 2004, între 2005-2007 acestea aproape s-au dublat, ajungând de la 3.472.631 RON în anul 2005 la 6.491.515 RON în 2007. Ce s-a întâmplat nefast în anul 2004 pentru societăţile aflate în subordinea Consiliului local Vulcan? Alegerile locale din iunie 2004 care au adus şi la Vulcan, ca aproape în toată ţara, ciuma portocalie. După cum se ştie, între 2004 şi 2012, în municipiul Vulcan la butoane s-au aflat Gheorghe Ile şi ciracii acestuia din PDL care au controlat tot ce mişca în zonă, dispunând de sprijin politic şi finanţare generoasă de la Bucureşti.

În vreme ce falimenta Edil Therma, primarul Ile dansa la „Etno TV” şi punea la cale afacerea „Telegondola”, unde Corpul de Control al Primului Ministru a descoperit o gaură de câteva milioane de euro, afacere muşamalizată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

La Vulcan, nimic nu se pierde ci se transferă în buzunarele primarului Ile

După ce Tribunalul Hunedoara a declarat insolvenţa, prin Buletinul de Insolvenţă nr. 6171 din 21 decembrie 2009, dosarul a intrat pe mâna lichidatorilor care, ca de obicei, aveau interese comune cu cei care au băgat firma în faliment, recte primarul Ile şi ciracii săi. Prima mişcare, împărţirea hoitului, adică a bunurilor afate în patrimoniul societăţii. La 16 martie 2012, QUANTUM S.P.R.L. DEVA, lichidator al SC Edil Therma SA – în faliment, anunta vânzarea prin selecţie de oferte a urmatoarelor bunuri :

– Clădire SEDIU ADMINISTRATIV situată în Vulcan, Bd. Mihai Viteazu Nr.45, Bl.91 – parter, S = 150 mp. Preţ = 75.000,00 lei.

– Autoturism Daewoo Cielo HD 06 BEB Preţ = 425,00 euro (TVA inclus)

La 28 martie 2012 pentru „clădirea sediu administrativ, situat în Vulcan, bd. Mihai Viteazu nr.45, bl.91 parter cu suprafaţă de 150 mp” a licitat şi a fost declarată câştigătoare S.C. Farmacia Ile SRL, adică firma familiei Ile, coordonată de doamna Moriko Ile şi Alexandru Ile, soţia şi fiul primarului de Vulcan, care pentru suma de 75.000 RON fără TVA a intrat în posesia fostului sediu al Edil Therma în suprafaţă de 150 mp.

Urmează Pregoterm

Nici urmaşele Edil Therma în activitatea „furnizarea de abur şi aer condiţionat” către locuitorii Vulcanului nu se simt prea bine, S.C. Termoficare SA. şi S.C. Pregoterm SA având depuse la Tribunalul Hunedoara cereri de insolvenţă la 23.10.2014, respectiv 18.12.2014, procedura fiind în derulare.

Dacă în cazul Edil Therma vina a fost aruncată asupra populaţiei care nu şi-a plătit facturile la apă caldă şi căldură, la Pregoterm lucrurile stau altfel, procurorii instrumentând două dosare în care primarul Gheorghe Ile şi directorul Marius Danci au devalizat firma cu aproape 2.000.000 lei. Unul dintre aceste dosare, cel cu mijloacele fixe din punctele termice tăiate şi date la fier vechi, a ajuns deja pe masa judecătorilor urmând calea legală pentru pedepsirea făptuitorilor. Poate astfel se va mai tăia din elanul unor primari de a înfiinţa societăţi comerciale pe care mai apoi să le devalizeze şi să le bage în faliment fără a da nimănui socoteală.                                                                                                       Andrei VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: