Administratorul public al judeţului Hunedoara, desemnat vicepreşedinte al Asociaţiei Administratorilor Publici din România pentru Regiunea Vest

cj-hunedoara  În perioada 17-18 decembrie 2016, Dan Stoian, administratorul public al judeţului Hunedoara, a participat la Predeal la a treia ediţie a Forumului Naţional al Asociaţiei Administratorilor Publici din România (AAPRO).

În cadrul întâlnirii, cei peste 100 de participanţi au dezbătut teme de interes legate de descentralizarea administraţiei, de eficientizarea actului administrativ. Totodată, în structura de conducere au fost cooptaţi city-manageri cu experienţă, precum şi city-manageri tineri, aflaţi la început de carieră. City-managerii şi conducerea Asociaţiei au propus şi un set de măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii în admnistraţie, cum ar fi:

–           modificarea şi completarea legislaţiei în sensul că UAT-urile cu o populaţie minimă prestabilită (cel puţin oraşele şi municipiile) să aibă obligatoriu în organigramă poziţia de city-manager;

–           modificarea numelui de „administrator public” (care poate crea confuzii şi contravine cu calitatea acestuia de manager) şi înlocuirea lui cu cel de city-manager (pentru oraşe), county-manager (pentru consiliile judeţene) şi community-manager (pentru comune);

–           formularea de amendamente legislative şi proceduri care să îmbunătăţească colaborarea dintre politic şi administrativ, precum şi absorbţia fondurilor europene de către UAT-uri.

Asociaţia Administratorilor Publici din România este o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi profesională care reuneşte administratori publici de la toate nivelurile (comune, oraşe, municipii, judeţe).

Invitaţii speciali ai evenimentului de la Predeal au fost Alexandru Cumpănaşu, preşedintele Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei şi preşedinte al Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României, care a deschis deja prima filială în judeţul Hunedoara, Mihai Adrian Grosan, Directorul Direcţiei pentru Descentralizarea Administraţiei Publice din MDRAP şi prof.dr. Florin Nemţanu de la Universitatea Politehnică Bucureşti. Cei trei au vorbit despre realizările din ultima perioadă şi proiectele de viitor ale societăţii civile, administraţiei centrale şi mediului academic, în ce priveşte actul de guvernare locală, dezvoltarea mecanismelor de monitorizare şi evaluare ale performanţei administraţiilor locale, promovarea unor concepte inovative (cum ar fi smart city, mobilitatea urbană, etc) şi relaţia Asociaţiei cu ceilalţi parteneri instituţionali.

AAPRO este afiliată la International City/ County Management Association (ICMA – organizaţia mondială cu aproximativ 10.000 de membri din peste 70 de ţări, cu care Asociaţia din România are acum şi un protocol de colaborare) şi este membru observator al UDITE (Asociaţia Europeană).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: