„Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA” -1 decembrie

        Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDAse celebrează (de 28 de ani) la 1 decembrie, fiind o oportunitate a oamenilor de pretutindeni să se unească în lupta împotriva maladiei, să fie solidari cu cei care trăiesc cu boala şi să-i comemoreze pe cei care au decedat în urma acesteia.

Începând cu anul 2011, mesajul campaniei este „SĂRUTUL ȘI ÎMBRĂȚIȘAREA NU TRANSMIT HIV. IGNORANȚA O FACE.”.

În 2015, pe plan mondial, un procent estimat de 36.7 milioane de persoane au fost infectate cu HIV, dintre care 1,8 milioane dintre acestea au fost copii. Aproximativ 150 de milioane de copii și adulți, din 129 de țări cu venituri mici și mijlocii au primit servicii de testare HIV.17 milioane de persoane care traiesc cu HIV au primit tratament antiretroviral (ART) la nivel global.Aproximativ 2,1 milioane de persoane au fost recent infectate cu virusul în 2015, iar 35 de milioane de oameni au murit datorită SIDA de la începutul epidemiei, inclusiv 1,1 milioane în 2015.

În România, situația HIV/SIDA se prezintă astfel: conform Raportului Naţional al Departamentului pentru Monitorizarea şi Evaluarea HIV/SIDA din România al Institutului de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“, Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea infecţiei HIV/SIDA, la 30 iunie 2016, au fost inregistrate 14.078 persoane infectate cu HIV/SIDA (21.702 total cumulativ 1985 – 2016). Principala cale de transmitere a fost heterosexuala (57,4% din toate cazurile noi în 2015 și 63,2% în primele 6 luni ale anului 2016). Numărul de cazuri HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile a fost de 20% în 2015și17,6%în primele 6 lunii ale anului 2016.Proporția de homosexuali a fost 16% în 2015 şi 17,2% în primele 6 luni ale anului 2016.

Scopul campaniei: acces universal la prevenţia HIV, tratament, îngrijiri şi suport, reducerea numărului persoanelor infectate cu HIV/SIDA şi informarea şi educarea populaţiei asupra HIV/SIDA si comportamentelor cu risc și fără risc.

Obiectivele campaniei sunt: creşterea numărului de persoane informate şi educate în legătură cu HIV/SIDA; creşterea numărului de persoane, în special din grupele de risc, care solicită efectuarea unui test de depistare a infectării cu HIV şi creşterea numărului de persoane care adoptă un comportament sănătos în relaţie cu HIV/SIDA.

Evoluţia cazurilor HIV/SIDA în judeţul Hunedoara:

tabel-hiv

Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, celebrează Campania Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA, în data de 29 noiembrie 2016, ora 09ºº, la Şcoala Generală nr.7 Petroşani ( ora a fost modificata datorita unor probleme organizatorice ).

Se vor prezenta şi campaniile:

•Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului Zaharat

•Ziua Naţională fără Tutun

▪Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice

•Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei Împotriva Femeilor

•Stop Gripa

▪Stil de viaţă sănătos Stilul de viaţă sănătos o <<terapie>> la îndemâna tuturor”

 

 

Pentru succesul acestei campanii contăm pe sprijinul dumneavoastră activ!

DIRECTOR EXECUTIV,                                 MEDIC ŞEF DEPARTAMENT SSP,

Ec. Mona Radu                                               Dr. Cecilia Birău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: