În luna februarie a acestui an, în municipiul Lupeni a fost inaugurat, în prezenţa oficialităţilor judeţene şi locale, a directorului general al Crucii Roşii Române, Ioan Silviu Lefter, a reprezentantului Crucii Roşii Daneze, Carsten Mahnfeld, a primarului municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă, a altor directori de instituţii, voluntari şi parteneri, Centrul Comunitar de Zi destinat elevilor şi tinerilor din Lupeni şi Uricani.
De la înfiinţarea lui, au trecut pragul acestuia peste 200 de beneficiari, elevi, tineri şi părinţi din cele două localităţi ale Văii Jiului, cu vârste cuprinse între şase şi 19 ani. Alături de aceştia şi familiile au fost cuprinse în fel şi fel de activităţi care au avut ca scop îmbunăţăţirea competenţelor personale şi sociale, iar la elevi prevenirea abandonului şi creşterea performanţelor şcolare. Zilnic, 50 de beneficiari au beneficiat de masă caldă şi ajutor la teme din partea cadrelor didactice şi voluntarilor implicaţi în proiect, au fost organizate diferite proiecte cu parteneri precum, Poliţia, Jandarmeria, ABA Jiu – SH. Petroşani, voluntari din cadrul Fundaţiei Noi Orizonturi, cei de la farmacia Catena, acţiuni dedicate Zilei Femeii, Sărbătorilor Pascale, Zilei Europei, Ziua Mediului, Zilei de 1 iunie, ieşiri în aer liber, la cinematograf, teatru, excursii, tabere etc.
De la începutul activităţilor pentru noua serie de beneficiari, începând cu luna septembrie, proiectul prevede dezvoltarea de suport social pentru alţi peste 50 elevi şi tineri marginalizaţi. Pe lângă suportul oferit la teme de voluntarii cadre didactice, cât şi din partea studenţilor, elevilor voluntari şi a altor categorii sociale implicate în proiect, în cadrul centrului lupenean se desfăşoară şi alte activităţi educative dedicate în principal dezvoltării armonioase a beneficiarului: Telefonul Copilului, Ziua Armatei, Sunt mândru de cadrul meu didactic, etc.
La finele acestei săptămâni, Centrul Comunitar de Zi din Lupeni va primi vizita unor înalţi oaspeţi din cadrul Crucii Roşii Române şi din partea Crucii Roşii Daneze. Delegaţia care va ajunge la Lupeni va avea întâlniri cu autorităţile locale, se vor întâlni şi vor vizita două şcoli, din Lupeni şi Uricani, vor participa la activităţile centrului alături de beneficiari şi de voluntari, vor vizita frumoasa zonă a Văii Jiului şi vor avea loc şedinţe comune cu membrii Consiliului Consultativ al CCZ, cu voluntarii şi cu alţi potenţiali investitori pentru a se găsi soluţiile necesare, ca centrul să funcţioneze şi după finalizarea proiectului, după septembrie 2017. Centrul Comunitar de Zi este susţinut în prezent cu fonduri ale Fundaţiei Velux până la finele lunii septembrie 2017.
Directoarea subfilialei lupenene de Cruce Roşie Lupeni, Simona Hîrieaşu, ţine să mulţumească încă odată tuturor celor care-i sunt alături proiectului „Incluziunea socială a copiilor şi tinerilor din România cu sprijinul şi implicarea comunităţii” evidenţiind efortul care s-a făcut ca acest centru să prindă viaţă, sprijinul necondiţionat care a fost primit din partea autorităţilor locale din municipiul Lupeni, din partea fostul preşedintelui Subfilialei de Cruce Roşie Lupeni, Cornel Resmeriţă, cel care a crezut în acest proiect şi a sprijinit activitatea subfilialei de la înfiinţarea sa, în urmă cu 10 ani. Datorită implicării active a voluntarilor şi comunităţii, cât şi pentru rezultatele deosebite obţinute în cadrul centrului lupenean, care a devenit un model de succes şi de bune practici, la nivel naţional şi cel mai bun din ţară, directoarea Filialei de Cruce Roşie Hunedoara, Elisabeta Ciorobea a conferit în numele Crucii Roşii Române, placheta omagială „40 de ani de umanitate” Centrului Comunitar de Zi Lupeni. Vom reveni cu un amplu material, în numele viitoare ale săptămânalului nostru. Angella Dumitrascu
Lasă un răspuns