“Astăzi, în Europa, social-democraţia este forţa politică cea mai motivată să găsească soluţii”

dragnea1     Preşedintele PSD Liviu Dragnea a participat vinerea trecută, 21 octombrie 2016, la dezbaterea „Relansând Europa – o nouă Europă socială” organizată de Grupul S&D din Parlamentul European la Palatul Parlamentului. La eveniment au participat şi preşedintele Grupului S&D, Gianni Piitella, primarul Capitalei Gabriela Firea, europarlamentarii PSD Viorica Dăncilă, Victor Boştinaru, Ioan Mircea Paşcu şi Victor Negrescu, vicepreşedinţii PSD Rovana Plumb şi Lia Olguţa Vasilescu şi preşedintele TSD Gabriel Petrea.

Preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a criticat vineri faptul că România nu are acces la Planul Junker. „De ce România şi alte ţări din estul Europei nu pot avea acces la acest plan de investiţii? A fost oare el conceput în aşa fel încât ţări ca România să poată avea acces? Nu cumva şi noi avem nevoie de dezvoltare? Nu vrem decât şanse egale pentru toţi, nu cineva să ne dea de pomană. Nu suntem buni doar să susţinem, nu suntem buni doar când suntem o destinaţie pentru privatizări. Susţinem acest lucru, dar vrem să avem acces în continuare la dezvoltare. Am avut zeci de ani de comunism, nu am intrat în această competiţie de la şanse egale cu ţările dezvoltate”, a afirmat Liviu Dragnea.

Cât priveşte admiterea ţării noastre în Spaţiul Schengen, liderul social-democraţilor a subliniat că „România şi-a îndeplinit toate condiţiile”. „De ce nu suntem admişi în Schengen? E bine pentru Europa lucrul ăsta? Am auzit sau am fost hrăniţi cu speranţă de câteva luni de zile şi de preşedintele Iohannis şi de Dacian Cioloş, de acest cuplu minunat, dl Iohannis care are relaţii foarte bune în Europa şi dl Cioloş care, la fel, este prieten la cataramă, am înţeles, cu dl Junker, că vom fi primiţi în Schengen doar datorită lor. Nici măcar nu au fost în stare să menţină pe ordinea de zi la Consiliul JAI, zilele trecute, acest subiect. A ieşit acea platformă care în esenţă ne spune că trebuie să fie bine ca să nu fie rău” , a comentat Liviu Dragnea. Preşedintele PSD l-a asigurat pe Gianni Pittella, preşedintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, care se află în aceste zile la Bucureşti, că va avea în permanenţă sprijinul delegaţiei PSD în Legislativul european. „Azi, în Europa, social-democraţia europeană este forţa politică cea mai motivată să găsească soluţii, cea mai determinată să rezolve marile provocări”, a susţinut Liviu Dragnea.

În opinia sa, cetăţenii europeni „nu se mai văd pomeniţi în discursurile liderilor europeni, în general de dreapta, nu îşi mai regăsesc speranţa în ceea ce aud după întâlnirile mai marilor din Europa. Am vorbit cu mulţi tineri din România, care au mulţi cunoscuţi în Europa. Au foarte mici speranţe că instituţiile europene reuşesc să se gândească şi la ei, se simt abandonaţi. Din acest motiv apare riscul ca euroscepticismul să crească şi nu cumva să mai apară o altă ţară să se mai gândească la un referendum. Viitorul este o Europă unită, dar în care dialogul dintre state să fie corect şi echilibrat. (…) Cred că liderii europeni ar trebui să dea răspuns la o întrebare simplă: e suficient ca doar instituţiile pe care ei le conduc să susţină iniţiativele?”, a concluzionat preşedintele PSD.

După mai mulţi ani de criză, U.E încearcă să-şi revină, creşterea este încă slabă, şomajul este în continuare la un nivel foarte ridicat, cu peste 21 milioane de persoane în căutarea unui loc de muncă în Europa. Grupul social democraţilor din Parlamentul European lucrează la o stategie sustenabilă pentru a impulsiona creşterea şi crearea de noi locuri de muncă, printr-un nou pact social.

Elena Dragomir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: