Venită cu o întârziere de peste doi ani de zile, demisia liderului suprem Bebe Nica a provocat rumoare printre cei care au legături cu lumea sindicală din Valea Jiului. Din acel moment, ciracii lui Bebe nu mai contenesc cu bocetele, de la Vasile Păduraru, liderul minerilor de la Lonea, până la Cristian Iştoc de la Mintia, şi Darius Câmpean de la Lupeni, cu toţii s-au pornit pe bocit la aflarea veştii, declarând la unison că această demisie înseamnă sfârşitul sindica-lismului în Valea Jiului.
Adevărul este că unul ca Bebe Nica se naşte la 100 de ani, performanţa de a închide mineritul din Valea Jiului nefiind la îndemâna oricui. Decizia şefului i-a cam lăsat în curu gol pe locotenenţii săi, nivelul de pregătire nerecomandând-ul pe nici unul pentru scaunul de şef suprem la sindicatul Muntele cu perspectiva de a-şi pierde avantajele pe care le-a asigurat controlul lui Bebe Nica asupra conducerii Complexului Energetic.
Conform presei aservite, corul bocitoarelor a fost întregit de un alt gropar al mineritului din Valea Jiului, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, care deplânge decizia luată, demisia lui Petre Nica reprezentând în opinia fostului ministru, o piedere pentru mişcarea sindicală.
„Am avut în 2014 o relatie profesională corectă cu Petre Nica. Nu a fost un partener comod însă am simţit din partea lui profesionalism şi realism. Cred că retragerea lui este o pierdere pentru mişcarea sindicală însă poate fi un pas înainte pentru el din punct de vedere personal. Îi doresc succes!”, susţine Răzvan Nicolescu.
Bebe Nica a avut „relaţii profesionale corecte” cu toţi miniştrii care s-au perindat pe la Energie, indiferent că au fost puşi politic sau tehnocraţi având ca rezultatul final insolvenţa şi trecerea minelor Lupeni şi Lonea pe închidere. Prin aceleaşi „relaţii profesionale corecte” şi-a impus controlul asupra Complexului Energetic, schimbând directorii ca pe ciorapi şi impunându-şi toate doleanţele, în special cele personale. Din aceleaşi „relaţii profesionale corecte” au rezultat Contractul Colectiv de Muncă din 2014, declarat drept „istoric” de Bebe Nica şi aplaudacii acestuia din presa aservită, dar, dovedit falimentar pentru Complexul Energetic Hunedoara şi faimosul protocol prin care se prevede separarea Sucursalei Electrocentrale Paroşeni de CEH, separarea „legală” a activităţii energetice de cea de producţie a cărbunelui şi MODIFICAREA DECIZIEI UE NR.787 din 10 decembrie 2010. Ministrul Gerea a semnat protocolul sub presiunea „străzii” adică a gealaţilor lui Bebe Nica care îl aşteptau pe scările de la CEH pregătiţi să-i „rupă picioarele dacă închide minele”.
Tot în baza unor „relaţii profesionale corecte” pe care Bebe Nica le-a avut cu miniştrii Energiei, la începutul anului 2015, directorii puşi politic de PSD au fost schimbaţi cu tehnocraţii puşi pe criterii profesionale de Bebe Nica, unii cadre de nădejde ale PDL, măsură care a avut drept prim efect scăderea producţiei cu circa 1.000 tone pe zi şi creşterea cu o treime a costurilor de producţie. Astfel, prin efortul concentrat al lui Bebe Nica şi al oamenilor săi din conducerea CEH s-a ajuns ca de la criza de supraproducţie din iunie 2013, când minerii au fost trimişi forţat în concediu pentru că depozitele de la Mintia şi Paroşeni erau pline, la criza de subproducţie din 2015 când termocentralele au fost oprite, pentru prima dată de la darea lor în funcţiune, din lipsa cărbunelui. Scăderea producţiei de cărbune din Valea Jiului s-a făcut în contrapartidă cu cărbunele din import, adus cu trenul direct din portul Constanţa la Termocentrala Mintia şi plătit cash. Şi aceasta, în vreme ce Societatea de Închidere, la fel ca toate firmele furnizoare de echipamente şi materiale pentru Divizia Minieră a CEH erau băgate în faliment, soartă pe care, prin grija lui Bebe Nica şi ale ciracilor acestuia, o va avea în curând şi Complexul Energetic Hunedoara. Dar, acum este tardiv, Bebe Nica şi-a îndeplinit misiunea, Complexul se sparge, minele Lupeni şi Lonea intră pe închidere. El Lider Maximo, cum era cunoscut Bebe Nica în lumea sindicală, se poate retrage liniştit la o pensie binemeritată, rotunjită bine în ultimii ani prin salariul consistent încasat ca inspector social, negociat direct cu partenerii sociali, cei pe care el însuşi i-a impus la conducerea Complexului Energetic.
Andrei VLAD