Corpul de Control al Primului Ministru a contracarat tentativa de muşamalizare a dosarului Telegondola din Pasul Vulcan

   telegondola vulcan         Corpul de Control al Primului Ministru a contracarat tentativa de muşmalizare a dosarului Telegondola din Pasul Vulcan, în care Statul Român a fost păgubit cu aproape opt milioane de lei. După ce „s-a lucrat într-un mod constant şi ritmic” doi ani de zile fără nici un rezultat, procurorii au clasat dosarul, obligând Corpul de Control al Primului Ministru la plata cheltuielilor judiciare. Iată ce nu au reuşit să documenteze procurorii în cei doi ani în care „s-a lucrat într-un mod constant şi ritmic”.

Prin adresa nr.1822/23.06,2016, formulată de către Corpul de Control al Primului Ministru, a fost învestit Tribunalul Hunedoara – Secţia penală cu o plângere întemeiată pe dispoziţiile art. 340 Cod. proc. pen. împotriva Ordonanţei Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara nr. 107/2/II/2/2016.

facsimil teelgondola      Drept urmare, pe rolul instanţei hunedorene s-a constituit Dosarul penal nr.2737/97/2016, aflat în procedură de cameră preliminară, la primul termen din 11.08.2016 fiind acordată o amânare pentru termenul din 08.09.2016, pentru a se proceda la citarea Corpului de Control al primului Ministru. Atunci vom afla dacă judecătorii sunt în cârdăşie cu procurorii şi vor merge mai departe cu muşamalizarea.

Dosarul Telegondolei din Pasul Vulcan, înregistrat sub nr. 540/P/2014 a fost clasat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara prin Ordonanţa nr. 107/II/2/2016/31.05.2016. Dosarul în care, conform informaţiilor furnizate de procurori, „s-a lucrat într-un mod constant şi ritmic”, a primit o soluţie de clasare a urmăririi penale în temeiul art. 315 alin. 1 lit. b C.p.p. şi art. 16 lit. c C.p.p.

Personajele implicate în acest dosar, de care procurorii au tras doi ani de zile ca să-l muşamalizeze, sunt Ile Gheorghe, primar de Vulcan, Faur Daniel, patron Acomin S.A. şi Quasar S.A. şi Prisacariu Mihai, patron ICPM S.A. cu toţii oameni cu bani, influenţă şi apartenenţă la una din cele mai puternice organizaţii oculte din lume, masoneria.

Dosarul a fost trimis la Deva pentru a fi muşamalizat

În urma unui control făcut de Corpul de Control al Primului Ministru la UAT Municipiul Vulcan, a fost publicat raportul nr.1822/14.05.2014 privind verificarea modului de realizare a programului „Schi în România” de către autorităţile administraţiei publice locale. Acest raport, care descria detaliat modul în care s-a produs marele jaf de la Telegondola din la Pasul Vulcan, a format obiectul unei plângeri înaintate către Parchetul de pe lângă ÎCCJ, de unde a fost repartizat spre anchetare şi muşamalizare către Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

Devize umflate şi deturnare de fonduri

Valoarea devizului general estimativ privind cheltuielile necesare realizării proiectului era de 115.184.943 RON (fără TVA) adică, 25.596.652 euro, iar valoarea devizului general estimativ privind cheltuielile necesare realizării obiectivului construire telegondolă întocmit la 13.05.2009 a fost de 34.063.633 RON (fără TVA). La 28.05.2009, primarul Gheorghe Ile transmite către Ministerul Turismului Nota nr. 19710 în care menţionează suma necesară acestui proiect ca fiind de peste 31 milioane euro adică, 140 milioane RON umflând dintr-un foc suma cu 25 milioane RON. Primele plăţi, în sumă de 420.583 RON efectuate de subalternii masono-primarului Ile pentru proiectul tehnic, detaliile de execuţie, caietele de sarcini, obţinerea avizelor/acordurilor aferente contractului de prestare servicii încheiat în anul 2007 cu ICPM Petroşani, au fost şi primul act material al infracţiunii de deturnare de fonduri, infracţiune continuată pe tot parcursul derulării proiectului. Acest proiect nici măcar nu era complet, cei de la ICPM Petroşani, firma masonului Prisecariu, uitând să prevadă că instalaţia are nevoie de alimentare cu energie eletrică, iar turiştii au nevoie de pârtii pe care să schieze şi de parcare unde să-şi lase maşinile. Pentru alimentarea cu energie electrică, funcţionarii Primăriei Vulcan, condusă de masonul Ile, au organizat „procedura de achiziţie prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de negociere”, o ciordeală mascată prin care unii s-au făcut oameni. Valoarea acestor lucrări atribuite direct firmei Acomin, firma masonului Faur, se ridică la frumoasa sumă de 8.190.000 RON (fără TVA) adică, două milioane euro cu TVA.

         Licitaţii cu dedicaţie

Prin organizarea „defectuoasă” a procedurii de atribuire a contractului au fost încălcate dispoziţiile legale privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice. De asemenea, prin impunerea unor criterii de calificare, câştigătoare a fost declarată oferta asocierii Acomin S.A. Cluj Napoca şi Leitner AG SpaVipiteno Italia.

Adaptarea proiectului din mers

Corpul de Control a descoperit că la predarea amplasamentului nu a participat nici un reprezentant al ICPM S.A., firma care a elaborat documentaţia tehnică a proiectului, dar procesele verbale sunt semnate de reprezentantul Primavera Design SRL, societate care la acea dată nu se afla în relaţii comerciale cu Primăria Municipiului Vulcan. Aceste societăţi erau legate între ele prin Faur Daniel Horea, care deţinea calitatea de administrator la Acomin S.A., firma care a câştigat contractul pentru executarea lucrărilor şi pe aceea de asociat şi administrator la Primavera Design, firma de proiectare cu care s-a efectuat adaptarea proiectului la tipul de telegondolă montat de acesta.

Vânzări în suveică pentru umflarea preţului

În ajunul Crăciunului, la data de 23.12.2009, Acomin S.A. achiziţionează de la Leitner GmbH Austria primele componente ale echipamentului telegondolă în valoare de 4.691.992,84 RON (fără TVA). La trei zile după Sărbătoarea Naşterii Domnului, la 28.12.2009, acestea erau vândute către Quasar S.A. cu preţul de 5.879.686 RON (fără TVA), societate care la rândul său le revinde către Quasar Industries S.R.L. În ultima zi a anului, respectiv 31.12.2009, Acomin achiziţionează aceleaşi componente de la Quasar Industries S.R.L. cu suma de 15.458.142 RON (fără TVA). Din această sumă, 9.023.457.142 RON (fără TVA) reprezintă componentele echipamentului pentru telegondolă pe care le-a revândut primăriei Municipiului Vulcan cu preţul de 9.889.331 RON (fără TVA).

Sustragerea de la plata taxelor către stat

În urma controlului a rezultat şi faptul că firmele implicate, respectiv Acomin S.A. şi Leitner GmbH Austria au înregistrat sume diferite în declaraţiile recapitulative privind livrările/achiziţiile intracomunitare de bunuri diferenţa fiind de 30.159.868 RON.

Conform inspectorilor corpului de control, „Verificările au evidenţiat indicii privind majorarea nejustificată a preţului componentelor echipamentului telegondolă prin interpunerea a două societăţi, respectiv Quasar S.A. şi Quasar Industries R.R.L. la care asociat/acţionar era Faur Daniel Horia, administrator al Acomin S.A. în vederea obţinerii unei sume cât mai mari de la Primăria Municipiului Vulcan”.

Andrei VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: