Staţiunea Straja, în plină dezvoltare

ctii tesc straja        Municipiul Lupeni, ca de altfel întreaga Valea Jiului, a fost grav afectat de repetatele disponibilizări şi restrângerea activităţii din minerit, singura resursă economică importantă a zonei, care nu a fost urmată de niciun program concret de investiţii care să asigure stabilitatea zonei. Administraţia lupeneană a făcut un prim pas pentru diminuarea efectelor restrângerii mineritului prin implementarea proiectului „Schi în România – Staţiunea Straja”, investiţii derulate în perioada 2011-2013, dezvoltarea turismului fiind singura alternativa viabilă la minerit. Recentele decizii ale guvernului actual de a închide mina Lupeni au pus pe jar administraţia locală din Lupeni, care a decis să solicite alocarea de noi resurse financiare pentru ca, prin investiţiile ce se vor derula în staţiunea montană Straja, să fie valorificat la maximum potenţialul turistic al zonei.

„Am solicitat guvernului actual alocarea sumei de 83.620.000 lei pentru continuarea investiţiilor în Staţiunea Straja, dezvoltarea turismului fiind singura posibilitate de atragerea resurselor financiare din exteriorul Văii Jiului, necesare pentru dezvoltarea atât a Staţiunii Straja cât şi a municipiului Lupeni, pentru a putea absorbi persoanele disponibilizate din minerit precum şi pe cei care doresc să rămână acasă. Prin sumele solicitate dorim să dezvoltăm turismul în staţiune la standarde europene, atât pe perioada de iarnă dar şi pe cea de vară. Vom finaliza investiţiile începute şi vom realiza obiective noi, care să crească atractivitatea zonei. Câteva din aceste obiective sunt: construirea instalaţiei de transport pe cablu care să facă legătură dintre telegondolă şi Vârful Mutu, garaj pentru întreţinerea şi repararea utilajelor care asigură întreţinerea pârtiilor, tunuri de zăpadă. Dorim să construim un complex sportiv cu piscină, săli de sport, două terenuri de sport exterioare, teren de tenis, teren de handbal, dotate cu echipamente care să permită atragerea pe lângă grupurile de turişti şi a grupurilor de sportivi care să poată efectua antrenamente aici, indiferent de anotimp, să poată fi organizate tabere şcolare şi tabere tematice. Mai avem în vedere şi alte obiective care să sporească atractivitatea zonei şi să atragă un număr cât mai mare de turişti care să se poată bucura de cele mai bune condiţii. Turismul poate să devină o alternativă reală la minerit şi prin persoanele care tranzitează zona, creându-se şi posibilitatea atragerii unor potenţiali investitori în municipiul Lupeni şi în celelalte localităţi din Valea Jiului”, a precizat primarul municipiului Lupeni, Cristian Resmeriţă.

Staţiunea mai are multe de oferit şi dacă autorităţile locale şi investitorii cuprinşi în asociaţia de dezvoltare obţin ceea ce-şi doresc, adresabilitatea staţiunii Straja va creşte şi mai mult, chiar pentru turiştii străini, care sunt marcaţi de frumuseţea locurilor şi de ospitalitatea gazdelor.

Elena Dragomir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: