Centenarul Primului Război Mondial

Glorie eternă, eroilor României!

ascadr milit       Organizată la iniţiativa Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere – Subfiliala „Valea Jiului” precum şi al subfilialelor Cultul Eroilor „Regina Maria” din Petroşani, Petrila şi Vulcan, acţiunea care a avut loc la Băniţa constituie debutul unui şir de manifestări închinate evenimentului comemorat ce se vor desfăşura în Valea Jiului, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la marea ofensivă militară, când în Pasul Merişor, trupele române trecuseră Carpaţii prin Defileul Jiului şi printr-o ofensivă continuă, au ocupat Bazinul Carbonifer Petroşani.

Sus, în Pasul Merişor, la cota cea mai înaltă, a fost sfinţit izvorul şi a avut loc ceremonialul de dezvelire şi sfinţire a unei plăci comemorative dedicată împlinirii centenarului şi eroilor care au luptat pe aceste meleaguri în Primul Război Mondial.

Prof. univ. Dr. Mircea Baron a readus în memoria celor prezenţi la acest eveniment file din istoria luptelor acre au avut loc aici, în urmă cu 100 de ani, îndemnându-i pe cei tineri să „nu-şi uite istoria naţională şi să aducă cinstire celor care au luptat pentru neam şi ţară”.

Slujba religioasă de pomenire a tuturor eroilor neamului, de sfinţire a izvorului şi plăcii comemorative a fost oficiată de părintele protopop Petrache Creţu şi un sobor de preoţi. Îmbrăcaţi în frumoasele straie populare membrii Amsamblului Bijorii Muntelui şi col (r) Doru Poşuş au interpretat cântece patriotice. La eveniment au participat reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Hunedoara, delegaţi din cadrul filialelor Brad, Deva, Hunedoara, Tg. Jiu ai ACMRR, reprezentaţi ai Asociaţiilor Cultul Eroilor din Petroşani şi Petrila, etc. Pentru evenimentul desfăşurat la Băniţa merită felicitări toţi cei implicaţi în proiect, fiind totodată şi recunostinţa contemporanităţii, faţă de eroii care au luptat pentru elibererea ţării şi pentru îndeplinirea marelui ideal: MAREA UNIRE de la Alba Iulia din 1918.

Omul de afaceri Emil Părău intenţionează să amenajeze un muzeu dedicat eroilor căzuţi în luptele crâncene care s-au dat pe culmile munţilor din Valea Jiului, acesta urmând să conţină documente care să confirme că în această zonă s-au dat lupte crâncene. (E.D.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: