În şedinţa din luna august, consilierii locali ai oraşului Uricani au avut de aprobat documentaţia tehnico ecomică ce vizează „proiectul privind reparaţii capitale cabinete medicale” şi suma aferentă acestora, de 30.000 de lei. Conform proiectului, lucrările care se vor efectua după ce studiul a fost întocmit încă din anul 2014, are ca şi scop conservarea clădirii UAMS, eficientizarea clădirii din punct de vedere energetic şi asigurarea asistenţei medicale minime pentru persoanele cu probleme sociale.
Acest proiect a declanşat în cadrul şedinţei discuţii aprige între actualul primar şi veşnica opoziţie, consilierul Ion Stănescu întrebându-l „pentru a câta oară alocăm bani pentru această clădire şi pentru ce???? Ca de fiecare dată veniţi în şedinţe fără anexe la proiect şi ce cuprinde devizul cu construcţii şi instalaţii. De ce nu detailaţi proiectul”.
La ora actuală, în fosta clădire a spitalului uricănean mai funcţionează doar cinci cabinete medicale ale unor medici de familie şi un stomatolog. Până şi subfiliala de Cruce Roşie Uricani a trebuit să plece din acea clădire, pe motiv, „că se reabilitează Ambulatoriul şi Compartimentul de Primiri Urgenţe”. Dacă cabinetele medicale au fost reabilitate şi modernizate pe banii proprii ai medicilor de familie, iată că, acum administraţia locală din oraşul Uricani pregăteşte cabinete pentru „unii care aduc aparatură medicală din Anglia”. Alte detalii nu s-au oferit în cadrul şedinţei de consiliu. Este de la sine înţeles că, acum, când primarul Buhăescu deţine o majoritate covârşitoare în CL Uricani, proiectul a trecut, cu succes. Anexele şi documentaţia tehnico-economică au fost vânturate pe la nasul consilierilor locali aşa cum se întâmplă de mulţi ani în şedinţele de la Uricani. Dar, consilierii locali Ion Stănescu şi Sorinel Danciu au solicitat secretarului Dănuţ Flori, copii după acele documente, acesta spunându-le că le vor obţine după terminarea şedinţei de consiliu.
„Cele două cabinete medicale propuse pentru reabilitare sunt libere.Şi dacă sunt libere pentru un medic din Uricani care a solicitat acolo un spaţiu, cum de nu s-a găsit şi pentru alţii. Neavând anexele la proiect, am cerut acele anexe şi studiul de specialitate. Ni s-a prezentat un studiu şi noi am cerut şi câte o copie după acesta. În cadrul studiului, la lucrările ce se vor executa, am descoperit că scria reparaţii acoperiş şi centrală termică. Nu am putut vota aşa ceva, având în vedere că, cabinetele medicale fac parte din clădirea UAMS, unde s-au investit zeci de miliarde de lei. Când s-a terminat şedinţa, am mers cu studiul la secretar să-mi facă o copie, dar, a venit (n.r primarul) şi m-a acuzat că-i fur hârtiile de pe masă şi foarte revoltat, chiar aş spune, foarte nervos şi, vorbind cam dur la adresa mea, s-a luat chiar de secretar, acuzându-l că-mi face favoruri, şi a luat documentul spunând că „nu este ăla, este o greşeală şi că nu este aşa ceva”. Anexele nu se dau niciodată spre studiu consilierilor locali, se introduc proiecte pe ordinea de zi, atunci, acolo. Îmi spune mereu, că oricum proiectele trec, că are majoritatea în CL şi-şi permite să facă ce vrea şi nu aşa cum prevede legea. Am aşteptat şi am solicitat anexa, am anunţat că-i sun pe toţi din presă, dacă nu primesc documentul. M-am trezit că mi-au venit cu un alt document, erau aceleaşi lucruri dar, era schimbat, nu mai apăreau reparaţiile la acoperiş şi erau „reparaţii la cabinete” şi aşa mi se pare o valoare foarte mare să cheltui banii pentru două cabinete, să repari pentru „cineva” fără să existe nicio justificare în studiu. Se specifică doar „construcţii şi anexe”.. nu era defalcat pe lucrări… Bineînţeles eu nu sunt de acord nici cu asta, să cheltuim banii cu aceste cabinete şi am înţeles de la colegul Danciu, că soţia sa este stomatolog, că a fost şi a solicitat un cabinet şi i-a spus că „nu are să-i dea”. Ea îşi făcea cabinetul pe banii ei, nici aşa nu s-a putut, dar, găsim nu ştiu pentru cine, să cheltuim atâţia bani. Mi se pare că aruncăm din nou, cu banii în vânt… cum să mă acuze de furt, când ăla era dosarul…şi, îmi este teamă că se lucrează la două capete, cu două rânduri de documente. Poate am mai fost duşi în eroare, nu avem de unde să ştim, ca nouă, pe masă să ne dea una şi în final, la proiecte, să fie altele. Altfel nu-mi explic de ce, de ani de zile nu există preşedinte de şedinţă decât de la PSD şi doar persoanele agreate de domnia sa (n.r. face referire la primarul oraşului Uricani, Dănuţ Buhăescu). Eu cred că acest lucru nu este corect şi-mi pare rău, nu avem punctul de diverse, de ani de zile, noi nu putem solicita nici un punct de vedere al cetăţeanului sau să prezentăm doleanţele lor şi le spune acestora „să meargă la el, că are audienţe” şi nu mai ştiu atunci, ce şi pe cine mai reprezentăm în Consiliul local”, a ţinut să declare consilierul local independent, Ion Stănescu.
Reabilitări cu parandărăt
Oraşul Uricani nu mai are spital, de mai bine de treisprezece ani. Primarul din localitate, Dănuţ Buhăescu a reabilitat de mai multe ori acea clădire, acordându-i denumirea pompoasă de „Unitate Medico -Socială”. De-a lungul anilor, începând cu 2004 au început să se facă primele reabilitări, a doua reabilitare a avut loc în perioada 2008-2009, când s-a întâmplat parăndărăntul amendat de Curtea de Conturi, când, la cârma lucrărilor se afla firma lui Alin Simota, care a trebuit să restituie vreo 200 de milioane de lei vechi, pentru devizele de lucrări umflate. În 2011, însăşi ministra de atunci, Elena Udrea, a venit la Petroşani unde a semnat un contract de un milion de euro care viza „modernizarea ambulatoriului de specialitate de la Uricani” care, din păcate, nu funcţionează nici până în prezent.
Aici, trebuiau să funcţioneze mai multe cabinete de specialitate şi că vor fi create 22 de noi locuri de muncă. Banii s-au păpat şi în ultimele luni, chiar înainte de campania electorală din primăvară, alţi constructori demontau vechile lucrări din ambulatoriu şi se făceau altele, de toată lumea se mira, că, la Uricani, este ca în legenda meşterului Manole… ce am dărâmat ieri, zidim azi…şi, iată că unii s-au văzut cu sacii-n căruţă şi alţii cu banii şi cu beneficiile.
UAMS, un vis frumos şi prea scump pentru uricăneni
“Am senzaţia că acest proiect este făcut doar ca să existe şi să fie consumaţi nişte bani, atât”, spunea în 2011, consilierul local Daniel Moraru, acum partener şi susţinător de nădejde al actualului primar, care tot speră să primească o funcţie de directoraş pe la vreo unitate subordonată consiliului local sau primăriei. 36 de miliarde de lei s-au alocat pe aparatură care s-a evaporat şi nimeni nu ştie unde se găseşte aceasta şi 24 de miliarde de lei pentru diferite lucrări. Şi tot în anul 2011 ca să fie salvate finanţările acordate de la guvern pentru redeschiderea activităţii, fostul preşedinte al CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ s-a oferit să preia activitatea unităţii, având în vedere că Lupeniul refuza menţinerea ei, iar licitaţiile pentru implementarea proiectului pe fonduri europene au tot fost contestate, iar pentru UAMS au fost angajaţi un director, un administrator-contabil şi două femei de serviciu. Dar, Curtea de Conturi a stabilit că aceste angajări s-au făcut contrar prevederilor HCL 35/ 2003 potrivit căreia „punerea în funcţiune a unităţii de asistenţă medico-sanitară se va realiza numai după asigurarea resurselor financiare, altele decât cele din bugetul local” şi fără ca aceasta să-şi realizeze obiectul de activitate. Valoarea estimativă a prejudiciului a fost de 101.000 lei pentru anul 2012. Chiar dacă s-au făcut comisii peste comisii, în Consiliul local şi s-au făcut alocări importante de bani, UAMS rămâne încă un vis frumos pentru uricăneni, care are şanse de deschidere minime, iar localnicii sunt obligaţi să mergă la Petroşani, Lupeni sau Vulcan pentru consultaţii la diferite cabinete, care puteau să funcţioneze de mult, pentru că, s-au alocat bani mulţi pentru ambulatoriu, ce trebuia să FUNC}IONEZE CU CABINETELE MEDICALE deservite de medici specialişti şi de aparatura achiziţionată prin proiectul semnat şi parafat de fostul ministru Elena Udrea. Rămâne ca organele de anchetă să se sesizeze pe această speţă, deoarece aici s-au făcut ilegalităţi mari, putându-se lăsa chiar cu unele dosare penale, pentru că, şi cei de la Curtea de Conturi au sesizat aceste aspecte, în rapoartele întocmite în anii trecuţi.
Angella Dumitraşcu
Lasă un răspuns